Φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα και για άλλη υποχώρηση στο Σκοπιανό

0



Οι πιέσεις στην Ελλάδα για αποδοχή μακεδονικής εθνικότητας και ο κίνδυνος να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να αφεθούν για αργότερα σημαντικά ζητήματα

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, δήλωσε ότι φροντίζει για την επίλυση προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής μας που χρονίζουν επ’ αρκετό καιρό. Καλή είναι η φιλοδοξία του, αλλά δεν πρωτοτυπεί.

Όλοι πριν από αυτόν, με πλέον εργασιομανή επί του θέματος τον Γιώργο Παπανδρέου, το ίδιο σκόπευαν να πράξουν, αλλά το μόνο που επετεύχθη κατά τις τέσσερις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, είναι να εμποδιστούν από "σπόντα" τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, επειδή ο Σαρκοζί απέκλεισε την ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας, δεν τέθηκε προς ψήφιση η ένταξη των τριών χωρών, κι έτσι δεν χρειάστηκε να οδηγηθεί η ελληνική πλευρά σε βέτο.

Καθένας ΥΠΕΞ, θεωρούσε πως οι πριν από αυτόν είτε δεν ήθελαν είτε δεν μπορούσαν να φέρουν λύσεις, αλλά αυτός θα το κατορθώσει. Και περνούν τα χρόνια, μετρώντας αρνητικές καταστάσεις, με την μη ανακήρυξη και οριοθέτηση ακόμη της ΑΟΖ μας, με την παρασπονδία των Αλβανών στη Συμφωνία που υπογράψαμε, αλλά και με τους ίδιους να καταπατούν ελληνικές περιουσίες, με τους Βουλγάρους να τοποθετούν επισήμως τον χάρτη της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, με την συμπερίληψη της Βορείου Ελλάδος, που δεν ίσχυσε, και με τους Σκοπιανούς να μας "δουλεύουν".

Περιχαρής ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μας ανήγγειλε θριαμβευτικά ότι ο Ζάεφ του είπε πως θα μετακινήσει τα αγάλματα και θα αλλάξει τις μακεδονικές ονομασίες των οδών. Μόνο που, από άγνοια πιστεύω, ή από ευγένεια ως οικοδεσπότης, ο Δήμαρχος δεν τον ρώτησε, γιατί δεν το έπραξε μέχρι τώρα από τον… Μάιο που το πρωτοείπε. Δεν τον ρώτησε γιατί να απομακρυνθούν απλώς τα γλυπτά και όχι να καταστραφούν. Προτίθεται να τα επαναφέρει; Ούτε τον ρώτησε, γιατί εξακολουθεί να είναι ανηρτημένος στα σλαβικά σχολεία ο χάρτης της "Αιγαιακής Μακεδονίας", που συμπεριλαμβάνει την Κεντρική Μακεδονία. Πολλά δεν ρώτησε ο Δήμαρχος, αλλά ενθουσιάστηκε από μια χιλιοειπωμένη και νεφελώδη υπόσχεση του φίλου του.

Εκείνο που με φοβίζει, πέραν του ότι ο Ν. Κοτζιάς μίλησε για σύνθετη ονομασία, χωρίς να αποκλείσει τον όρο Μακεδονία [η Ν.Δ. τον διευκόλυνε, δηλώνουσα η εκπρόσωπος Τύπου κα. Σπυράκη, ότι το κόμμα της συμφωνεί με την ονομασία Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό], είναι ότι οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν πως είναι αδιαπραγμάτευτη η εθνικότητά της, δηλαδή θα είναι "Μακεδόνες", όποια ονομασία και αν επιλεγεί. Μια φορά μόνον, προ καιρού, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε πως θα συζητηθεί και αυτό, και έκτοτε σιωπή.

Δεν καταλαβαίνω, γιατί επιχειρείται από τον Τύπο να υποβαθμιστεί αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι τόσο καίριο, όσο και η ονομασία του κράτους. Η Βουλγαρία παλαιότερα, δεν ήθελε καν να ακούσει περί Μακεδόνων στα Σκόπια, εφόσον -δικαίως- τους θεωρεί Βουλγάρους. Μετά την Συμφωνία όμως Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν τον Αύγουστο, Σκόπια και Βουλγαρία, υπάρχει σιωπή και από την δική της πλευρά.

Είχα γράψει τότε, πως φαίνεται ότι οι πιέσεις που δέχθηκε η Βουλγαρία πρέπει να ήσαν ισχυρές, και ότι φοβάμαι πως ίδιας έντασης θα είναι και οι πιέσεις προς εμάς, να υποχωρήσουμε και άλλο, αποδεχόμενοι και μακεδονική εθνικότητα. Αν το κάνουμε κι αυτό, τότε προς τι όλη αυτή η 27ετής φασαρία;

Ο Ν. Κοτζιάς βεβαίως, υποστηρίζει ότι αυτοβούλως αποφάσισε την επίλυση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Δύσκολα γίνεται πιστευτός, ότι δεν έχουν αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς θεσμικά ή εξωθεσμικά αμερικανικά κέντρα. Και δεν μπόρεσα να καταλάβω ποτέ, γιατί ο Ν. Κοτζιάς προ καιρού στη Θεσσαλονίκη κάλεσε για ενημέρωση πρόσωπα με φιλοαμερικανικές τάσεις στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, βγάζοντας έξω από την αίθουσα τον ίδιο τον… Πρόεδρο της Εταιρείας. Πρωτοφανές!

Τέθηκε το ερώτημα, άνευ απαντήσεως. Πώς θα ονοματίζονται οι κάτοικοι των Σκοπίων στα διαβατήρια (υπηκοότητα), ποια θα είναι η εθνικότητά τους, πώς θα αναφέρονται τα παραγόμενα στα Σκόπια προϊόντα, η γλώσσα τους, ο πολιτισμός τους, αλλά ακόμα και ποιες θα είναι οι διαδικτυακές καταλήξεις ιστοσελίδων, η σύντμηση της χώρας (alpha code 2-3) κ.ά.
Διακυβεύει πολλά ο Ν. Κοτζιάς, αν δεν υπάρξει οριστική λύση επ’ αυτών. Αν αφεθούν αυτά για αργότερα, και ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, φυσικά και θα υποστούμε μια από τις πιο ντροπιαστικές ήττες μας.

Μακεδών
Voria
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 20, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα και για άλλη υποχώρηση στο Σκοπιανό"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator