Θα πληρώσουν για το έγκλημα;

0



Κάποιοι εξακολουθούν στις μέρες μας να θεωρούν ότι ο λαός έχει τόσο κοντή μνήμη, που μπορούν να το παίζουν και αρχάγγελοι της κάθαρσης, ενώ ήταν στην πράξη αρχάγγελοι της διαφθοράς. Ο λόγος για τον Σημίτη και την παρέα του, οι οποίοι διασώθηκαν από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τώρα θέλουν να παραδώσουν μαθήματα δήθεν διαφάνειας. Το κακό είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, που θα έπρεπε να έχουν καθίσει στο σκαμνί, μια και έβαλαν τις βάσεις για να οδηγηθεί ο τόπος μας στη δεύτερη μεγάλη αναδιανομή πλούτου, αυτήν του PSI και των Μνημονίων, βρίσκουν συμμάχους και στην Κεντροδεξιά.

Όσα είπε ο εισαγγελέας στη δίκη για τα μη πολιτικά πρόσωπα όσον αφορά τις «φούσκες» στη Σοφοκλέους δείχνουν ανάγλυφα τους μεγάλους ενόχους της λεηλασίας δισεκατομμυρίων δραχμών τότε. Και αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες και του προέδρου της κεφαλαιαγοράς εκείνης της περιόδου. Ο Σταύρος Θωμαδάκης ήταν από τα πρόσωπα εκείνα που έπαιξαν τον ρόλο (τουλάχιστον) θεατή στα όργια εκείνης της εποχής και παραμένει στο απυρόβλητο.

Για όσους, δε, αμφιβάλλουν για τις πολιτικές ευθύνες για αυτό το έγκλημα, υπενθυμίζουμε μερικά στοιχεία της εποχής:

• Ιούνιος 1999. Προεκλογική περίοδος. Τους δρόμους της Αθήνας και όλης της χώρας κοσμούσε η... καλαίσθητη αυτή αφίσα-ύμνος στη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου: «1.000.000 Έλληνες επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές τους έχουν αξία - ΠΑΣΟΚ».
• «Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει» (Κ. Σημίτης, 5/9/1999, συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ). «Εμείς νοιαζόμαστε για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου. Θέλουμε να βλέπουμε τους επενδυτές που τοποθετούν το περίσσευμά τους στο Χρηματιστήριο να αμείβονται» (Κ. Σημίτης, 5/12/2000).
• «Το Χρηματιστήριο πάει κανόνι. Και ό,τι και να λένε, ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα, το καλοκαίρι πλέον, θα έχει ένα Χρηματιστήριο που θα το ζηλεύουν πολλά άλλα διεθνή χρηματιστήρια» (Γιάννος Παπαντωνίου, 2/6/1999).
• «Το Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να αντανακλά τη δύναμη της ελληνικής οικονομίας» (Γιάννος Παπαντωνίου, Σεπτέμβριος 1999).
• «Το 2000 η πορεία του Χρηματιστηρίου θα είναι δυναμικά ανοδική, καθώς η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θα δώσει ώθηση στη Σοφοκλέους» (Γιάννος Παπαντωνίου, 20/12/1999).

Τι ακολούθησε, το γνωρίζουμε όλο και περισσότερο τα θύματα αυτής της λεηλασίας.

Από τις περίπου 6.500 μονάδες, τρία χρόνια μετά ο δείκτης είχε κατρακυλήσει κάτω από τις 2.000 μονάδες. Μέσα σε μία τριετία, λοιπόν, η συνολική απώλεια της κεφαλαιοποίησης της Σοφοκλέους ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 136 δισ. ευρώ (46,3 τρισ. δραχμές)! Για αυτή την τραγωδία ποιοι και πότε θα πληρώσουν;

"Δημοκρατία"
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 06, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Θα πληρώσουν για το έγκλημα;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator