ΜΕΛΙΣΣΙ
Ένα Δ.Δ. με μια ιδιαίτερη μοναδικότητα στον Ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Από την μικρή κοινωνία ανεδείχθησαν τρεις πολιτικές προσωπικότητες. Ο Κωνσταντίνος Ρέντης Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Σοφούλη στην περίοδο Μπελογιάννη, ο Θεοχάρης Ρέντης Υφυπουργός Οικισμού στην Κυβέρνηση Κων/νου Καραμανλή και ο βουλευτής της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Όπως όλους τους Έλληνες πολιτικούς έτσι και τους προαναφερόμενους θα τους κρίνει και αξιολογήσει η ιστορία.
Εξέχουσες επιστημονικές προσωπικότητες όπως Σπύρος Παπαχριστόπουλος ΙΓΜΕ, Βασίλης Μπελεσιώτης Διευθυντής Ερευνών, Προϊστάμενος του «Δημόκριτος», έχουν ως αφετηρία ζωής το Μελίσσι.
Είμαι ο πλέον ακατάλληλος για να αναδείξω το επιστημονικό στέλεχος του «Δημόκριτου» Βασίλη Μπελεσιώτη τον Μελισσιώτη. Όμως ας γνωρίζουν οι Κορίνθιοι και όχι μόνο, ότι ο εν λόγω επιστήμονας είναι: Προϊστάμενος του εργαστηρίου συστημάτων του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Υπήρξε συνεργάτης του καθηγητή Δεληγιάννη στον τομέα των εφαρμογών της ηλιακής ενέργειας και ηλιακής απόσταξης. Ειδικεύεται σε συστήματα ηλιακών συλλεκτών, ηλιακή απόσταξη και αφαλάτωση, ξήρανση κυρίως αγροτικών προϊόντων και φρούτων αποθήκευση ενέργειας και στην τυποποίηση ηλιακών και άλλων ενεργειακών συστημάτων. Είναι μέλος της International Solar Energy Society (ISES) της EBSCO Discovery Service (EDS) και της IDA. Η διακεκριμένη αυτή προσωπικότητα έχει αφετηρία ζωής το Μελίσσι το οποίο είναι ιδιαιτέρως υπερήφανο για την συμβολή του και την παρουσία του στο Δημόκριτο. Όλα τα προαναφερόμενα με το δεδομένο ότι ο Βασίλης Μπελεσιώτης δεν έχει ανάγκη διαφήμισης (τόσο όψιμης) είναι μια καταξιωμένη προσωπικότητα στην επιστημονική κοινότητα της χώρας μας. Ας το γνωρίζουν οι Κορίνθιοι πολίτες και όχι μόνο, κυρίως οι νέοι αγρότες.
Παράλληλα το Μελίσσι είναι ευνοημένο και προικισμένο από την φύση να έχει τρεις αναβλύζουσες πηγές στην παραλία του. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες πηγές του Μελισσίου που εμπλουτίζουν την παγκόσμια βιβλιογραφία, έχουν αφήσει αδιάφορη την Κορινθία και την Πολιτεία για αξιολόγηση και εκμετάλλευση δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται επενδυτικό και επιστημονικό ενδιαφέρον κάποιων οικονομικών κύκλων. Δεν σημαίνει ότι κάποιοι εκτός Ελλάδος δεν γνωρίζουν τον υποθαλάσσιο αυτό πλούτο της Μελισσιώτικης παραλίας.
Υπουργός Εσωτερικών της δεκαετίας 1980 – 1990 επισκέπτης του νοτίου προαστίου του Μελισσίου, ερωτηθής γιατί δεν ερευνώνται και δεν αξιολογούνται οι πηγές Μελισσίου απάντησε ότι αυτές οι πηγές συνδέονται για πιθανή υδροδότηση της πρωτεύουσας σε περίπτωση πολέμου. Παράλληλα ο Υπουργός Γεωργίας της αυτής περιόδου Γιάννης Ποττάκης στο ίδιο ερώτημα απάντησε μονολεκτικά ότι οι πηγές Μελισσίου δεν αγγίζονται.
Οι Μελισσιώτες και όχι μόνο γνωρίζουν για κάποιες έρευνες που έγιναν την περίοδο της επταετίας, και γίνονται και σήμερα. Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής δεν υπάρχει στον φάκελο Μελισσίου, στην Νομαρχία Κορινθίας και στο ΙΓΜΕ.
Νομαρχιακός σύμβουλος του Ταγαρά στις 22/04/2006 ανέδειξε μια σπασμωδική, ανεύθυνη και απαράδεκτη για την Νομαρχία ενέργεια του Νομάρχη για την διερεύνηση των πηγών Μελισσίου: Στο τριήμερο 25,26,27 Οκτωβρίου το 2003!!! ερευνητική ομάδα με το σκάφος Αμαρυλλίς του κυρίου Σαλεσιώτη και με την αρωγή του δύτη Φώτη Χωρέμη διερεύνησε την πηγή Μελισσίου, ενώ υπάρχουν τρείς.
Αποτέλεσμα της επιστημονικής αυτής ομάδας ήταν ότι: το δείγμα νερού που ελήφθει από το στόμιο της πηγής Μελισσίου - όχι των πηγών Μελισσίου - είχε δυστυχώς, αγωγιμότητα ίση με αυτήν του θαλάσσιου νερού. Λέει πολλά ο Νομ. Συμβ. του Ταγαρά στο έγγραφο του στης 22/4/2006 για τον επιστημονικό τρόπο έρευνας της Νομαρχίας Κορινθίας στα νερά της Κορινθίας. Υπάρχουν συμπατριώτες Κορίνθιοι οι οποίοι είναι άριστοι γνώστες του θέματος που έχουν συνεργασθεί και έχουν συνεισφέρει στοιχεία αφιλοκερδώς στην ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. Αυτά και πολλά άλλα ανέδειξε ο Δρ. Δημήτρης Νικολάου Νομαρχιακός Σύμβουλος.
Νότια της υποθαλάσσιας πηγής Μελισσίου απέναντι από την οικία Ρέντη, εκκλήθει να κατασκευάσει μια εκκλησία ο μεγάλος αρχιτέκτονας και στοχαστής Φαίδων Κυδωνιάτης πάνω στον μοναδικό βράχο. Βράχος του οποίου η σύνθεση του είναι μοναδική για τον Πελοποννησιακό χώρο, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΓΜΕ ουδεμία συγγένεια υπάρχει με τα άλλα πετρώματα. Ατενίζοντας ο Αρχιτέκτων την αναβλύζουσα πηγή στον Κορινθιακό απέναντι ακριβώς από τον χώρο κατασκευής της εκκλησίας είπε το ανεπανάληπτο: Αυτός ο χώρος είναι μοναδικός και πρέπει να κατασκευασθεί μια εκκλησία μοναδική. Αυτός ο χώρος είναι πρόκληση και εγώ ως αρχιτέκτων την αποδέχομαι. Και με την μελέτη, τα σχέδια και την επίβλεψη του Κυδωνιάτη και την συμβολή δωρητών και κυρίως των κατοίκων του Μελισσίου και των περιοίκων ανηγέρθει ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου που χαρακτηρίζεται ως κόσμημα της Κορινθίας, ένας Άγιος Δημήτρης μοναδικός.
Σε αυτόν τον υπέροχο Κορινθιακό χώρο έμελε να επενδύσει μια κατηγορία πολιτών της Αθηναϊκής ελίτ αγοράζοντας 450 στρέμματα από τους Μελισιώτες. Με τίτλο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Οικισμού Υπαλλήλων ΔΕΗ.
Αυτόν τον χώρο αξιολόγησαν χρησιμοποιώντας ως άλλοθι οι Αθηναίοι υποτιμώντας την τοπική κοινωνία εκμεταλλευόμενοι με χειραγώγηση τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες της κοινότητας, τους Δημάρχους, τους Νομάρχες και την δημόσια διοίκηση. Και το χειρότερο παγίδευσαν και εξέθεσαν δικαστικούς λειτουργούς και αυτοδιοικητικούς, στελέχη που έχουν διακριθεί για την διακριτική τους αλλά εξόχως δυναμική τους προσφορά στην Κορινθιακή κοινωνία.
Όλα τα προαναφερόμενα με την θεσμοθέτηση του ΦΕΚ 246/1970. Ενός Νόμου εμπλουτισμένου και βασισμένου στην αλχημεία, στην πλαστογραφία, στον δόλο στην εκμετάλλευση και στην χειραγώγηση. Χειραγώγηση στην οποία ενεπλάκησαν και Μηχανικοί – Δικηγόροι με την αιτιολογία της πελατειακής σχέσης.
Στο επόμενο η συνέχεια με ονόματα.
Γιάννης Σιώκος
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 29, 2017
- Κατηγορία:
Γ.ΣΙΩΚΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.