Ας κοιτάξουμε στο μέλλον του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

0


Της Γιώτας Μπάγκα

Ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο θα λάβει χώρα την προσεχή Τετάρτη στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. «Πασιονάριες» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας παροτρύνουν μετ’ επιφάσεως να μη λείψουμε. Γιατί; Για να παρακολουθήσουμε μια παράσταση του θεάτρου του παραλόγου; Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός για τον οποίο γίνεται τώρα; Σε τι αποσκοπεί μετά τις δραματικές εξελίξεις των δικαστικών αποφάσεων που θέτουν νέα δεδομένα για τους πολίτες; Κάποιοι μιλούν για συντονισμό προσπαθειών για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που προέκυψαν. Όμως, ο δήμαρχος γνώριζε πολύ καλά τι πρόκειται να συμβεί στο Δήμο μας. Και επέτρεψε να συμβεί. Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ήταν πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ . Δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζε. Αν δεν κατάλαβε (το έχω ξαναγράψει άλλωστε) είναι ανίδεος, αν κατάλαβε και σιώπησε είναι επικίνδυνος. Ο δήμαρχος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου εμφανιζόταν μια να κλείνει το μάτι στη λύση Τατούλη, μια στον Πνευματικό. Και σίγουρα έκλεινε το μάτι στην κυβέρνηση η οποία βέβαια με τη σειρά της έκλεινε πονηρά το μάτι στους εργολάβους, παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν έγινε ούτε ευκρινές ούτε κατανοητό ποιος ήταν ο στόχος της δημοτικής αρχής στο ζήτημα των απορριμμάτων και ποιος ο σχεδιασμός της για την επόμενη μέρα, αν βέβαια υπήρχε στόχος και σχεδιασμός. Το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο δεν πείθει κανένα: χάθηκε πολύτιμος χρόνος ( τρία χρόνια) ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ώστε ο δήμος μας να προχωρήσει σε διαδικασίες όπως η διαλογή στην πηγή και η κομποστοποίηση όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Και εύχομαι η εκτίμηση μου να μην επιβεβαιωθεί αλλά στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα επιχειρηθεί μέσω του λαϊκισμού η απόσειση ευθυνών από όπου κι αν αναλογούν και η εκτόνωση των δυσαρεστημένων πολιτών , αν δεν προσέξουμε….

Ευθύνη , επί της ουσίας αναλογεί σε ένα βαθμό και στην μείζονα αντιπολίτευση. Δεν διοικεί βέβαια αυτή, αλλά ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι αυτός: να επαγρυπνεί, να καταγγέλλει, να ενημερώνει σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα την κοινωνία και τους πολίτες και να τους προειδοποιεί για αυτά που έρχονται κατά πάνω τους, να τους βγάζει στις πλατείες- αν χρειαστεί- και να χτίζει συμμαχίες τη στιγμή που πρέπει με τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις. Να αντιδρά στον πολιτικό χρόνο που πρέπει, γιατί, αν δεν κατανοεί ποιος είναι ο σωστός πολιτικός χρόνος, τότε αυτό κάτι σημαίνει. Πολλοί πολίτες – μεταξύ των οποίων κι εγώ- αρθρογραφούμε και αγωνιζόμαστε εδώ και μήνες. Γιατί τόση εκκωφαντική σιγή στους αγώνες μας; Γιατί, αν στο σωστό πολιτικό χρόνο η αντιπολίτευση τηρεί σιγή ασυρμάτου για τα μείζονα και τώρα μετά τη δικαστική συντριβή του Δήμου αντιδρά, μήπως αυτό ονομάζεται λαϊκισμός; Γιατί δεν έκανε ποτέ κριτική για τους χαμηλούς ρυθμούς ανακύκλωσης, βολεμένη στην ύπαρξη ΧΥΤΑ ενώ είναι γνωστό πως άλλα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία; Γιατί δεν ενημερώνει τους πολίτες για αυτά που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ( η οποία προβλέπει μόνο ΧΥΤΥ);

Ωστόσο, δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών. Οι ευθύνες είναι εκεί για όσους διαχειρίστηκαν τα καυτά προβλήματα του Δήμου μας και ο απολογισμός θα γίνει τη στιγμή που πρέπει, από αυτούς που πρέπει και για τους λόγους που πρέπει.

Αυτή πρέπει να είναι η ώρα της λογικής, γιατί, αν επιλέξουμε το λαϊκισμό , αυτό θα σημάνει και την τελική υποβάθμιση του Δήμου μας. Ας ακουστούν ψύχραιμες φωνές. Ας ενημερωθούμε από το Δήμαρχο, πόσα σκουπίδια παράγει ο Δήμος μας, πόσους τόνους στέλνει το Κιάτο, αν αυτά ζυγίζονται και ποιος είναι ο βαθμός ανακύκλωσης. Ας διερευνηθεί η δυνατότητα δικαστικής μάχης κατά του δεδικασμένου. Αλλά κυρίως ας αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μια πολιτική απορριμμάτων σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς νόμους με έμφαση στην ανακύκλωση και την κομποστοποίση για να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών μας και ας αναγκάσουμε το γειτονικό Δήμο με τους ίδιους τρόπους να μειώσει κι αυτός το δικό του όγκο απορριμμάτων. Ας ενημερωθούν οι πολίτες, γιατί ο ενημερωμένος πολίτης είναι σύμμαχος, ενώ ο ανενημέρωτος και αδιάφορος αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Κι επιτέλους ας αποφασίσουμε εδώ στο Δήμο μας αν επιλέγουμε να τείνουμε προς τον εξευρωπαϊσμό μας ή αν επιμένουμε τριτοκοσμικά…..
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 14, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ας κοιτάξουμε στο μέλλον του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator