ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ: H Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της - Απειλεί η Ισπανία - Ραγδαίες εξελίξεις

0



Την ανεξαρτησία της Περιφέρειας κήρυξε η καταλανική Βουλή, έπειτα από μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη, χωρίς όμως τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τους Ciudadanos.

Στην καταμέτρηση, βρέθηκαν 70 ψήφοι υπέρ της κήρυξης, 10 κατά και 2 λευκά. Πλέον οι βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου που πήραν μέρος στην ψηφοφορία απειλούνται άμεσα με σύλληψη, όπως είχε προειδοποιήσει η κυβέρνηση.

Ο Ραχόι έχει απειλήσει ανοιχτά κάθε βουλευτή που θα πάρει μέρος σε παράνομη ψηφοφορία με σύλληψη, ενώ σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ τα εντάλματα είναι ήδη έτοιμα.

Οι βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χειροκρότησαν και σε στάση προσοχής έψαλλαν τον ύμνο της Καταλονίας.

Από την κρίσιμη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, που ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι, είχαν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos, που αρνούνται να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη. Η ANC κάλεσε τους καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».

Ραχόι: Οι απάτες μπορούν να γοητεύσουν βραχυπρόθεσμα

Λίγο μετά την έναρξη ο Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας σε ομιλία του στη Γερουσία καλώντας τα μέλη της να μην αφήσουν τους πολίτες της αυτόνομης περιοχής να επιβιβαστούν «σε ένα ταξίδι για μια ανύπαρκτη Ιθάκη».

«Το άρθρο 155 δεν είναι εναντίον της Καταλονίας» διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε μια ομιλία με αλλεπάλληλα πυρά κατά του ηγέτη της επαρχίας.

«Οι απάτες μπορούν να γοητεύσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά η πραγματικότητα που αγνοείται πάντα προετοιμάζει την εκδίκησή της, και αυτή η διαδικασία έχει χρησιμεύσει μόνο για να αποκαλύψει τα ψέματα και να βγάλει μάσκες» σημείωσε.

«Εγώ θα ερχόμουν εδώ για να υπερασπιστώ τις θέσεις μου, ακόμα και αν ανήκα σε μια μικρή μειοψηφία» ανέφερε δε, αφήνοντας αιχμές για τον Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο Μαριάνο Ραχόι είπε πως «ο μόνος διάλογος στον οποίο προσκλήθηκα ως πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν για να συζητηθούν οι όροι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, και αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν μπορώ να το δεχθώ» και πρόσθεσε ότι «ο διάλογος είναι μια όμορφη λέξη, αλλά πρέπει να δοκιμάζεται (…) ο διάλογος έχει δύο εχθρούς: αυτούς που τον κακομεταχειρίζονται , παραβιάζουν και ξεχνούν τους νόμους, και το δεύτερο εχθρό, που θέλει να ακούει μόνο τον εαυτό του, που δεν ακούει τον άλλο, που κάνει αυτό που θέλει».

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική Γερουσία αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος στη συνεδρίαση της την Παρασκευή. Μετά την ενεργοποίηση του θα ανασταλεί το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας, θα καθαιρεθεί η τοπική κυβέρνηση και θα περιοριστούν οι εξουσίες του τοπικού κοινοβουλίου.

Ευρώπη και ΗΠΑ στηρίζουν Ισπανία

Στο πλευρό της Ισπανίας στέκονται Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ μετά την σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας.

Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε πριν από λίγο ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την «πλήρη στήριξή του».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το τοπικό κοινοβούλιο έγραψε στο Twitter:

«Για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. Συζητάμε μόνο με την Ισπανία. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προτιμήσει τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι το επιχείρημα της βίας».

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η κήρυξη αυτή «στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκωτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP). «Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.

Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».

Η αμερικανική κυβέρνηση από την πλευρά της δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα», σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το State Department.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.


Δημοσίευση: Οκτωβρίου 27, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ: H Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της - Απειλεί η Ισπανία - Ραγδαίες εξελίξεις"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator