Μεσάζοντες εμπόρων όπλων;

0




Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση η αναβάθμιση των αεροσκαφών είναι επιβεβλημένη, εφόσον η ισορροπία στο Αιγαίο έχει διαταραχθεί και η Τουρκία βρίσκεται έτη φωτός μακράν. Κι επίσης, έχουμε γράψει ότι η «επιτυχία» της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον είναι ότι πήρε μια συμφωνία 2,4 δις και δεν εξασφάλισε τίποτε άλλο. Εκτός κι αν είναι ευχαριστημένη που θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας… στις ΗΠΑ.

Τα όσα ακολουθούν αποτελούν ένα «μάζεμα» δημοσιευμάτων του παρελθόντος, γιατί τα γραπτά μένουν και εκθέτουν τους πάντες. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι έχει γίνει με τα εξοπλιστικά κι αν έχει όντως υπάρξει πόλεμος για τις μίζες. Και απαντάμε σε κάτι βλάκες κι εγκάθετους σχολιαστές που λένε «ποια μίζα, είναι διακρατική η συμφωνία και δεν υπάρχουν μίζες». Σιγά κύριε του pay roll μη σου θίξουμε τα αφεντικά.

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Να θυμηθούμε λοιπόν ότι το 2015 ένα δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος μιλούσε για τον γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Ταφύλλη, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει υπεργολάβο της Lockheed Martin. Της αμερικανικής εταιρείας δηλαδή που κατασκευάζει τα F – 16 και θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των δικών μας, μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Τραμπ. Αυτό σαν υπενθύμιση και τίποτε άλλο.

Τώρα, αν υπάρχουν δύο ευτυχισμένοι άνθρωποι από το ταξίδι του Τσίπρα είναι οι κύριοι Ντένης Πλέσσας και Χριστιανός Χατζημηνάς.

Ο πρώτος είναι αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και εκπρόσωπος της Lockheed Martin στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος είναι επικεφαλής των εταιρειών Theon και Epicos, εταιρειών που κάνουν υπεργολαβίες σε εξοπλιστικά προγράμματα κι έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσµούς µε την αµερικανική αµυντική βιοµηχανία -µέσω της Imnis έχει συνεργασία µε τη Lockheed Martin, την Boeing, την BAE. Είναι δεδομένο ότι θα πάρει σημαντικό κομμάτι από την αναβάθμιση. Σημαντικό να τονιστεί ότι ήταν στη λίστα των Ελλήνων επιχειρηματιών που είχαν δει τον Μακρόν όταν αυτός ήρθε στην Ελλάδα.

Το μεγάλο παιχνίδι ασφαλώς το έκανε ο κ. Πλέσσας ο οποίος έχει πολλά χρόνια στην αγορά και ήταν αυτός που πέτυχε την αγορά του αιώνα, την απόκτηση των F – 16 δηλαδή για τα οποία μιλάμε σήμερα. Ο εκπρόσωπος των Αμερικανών έκανε τα πάντα για να κλείσει η συμφωνία αναβάθμισης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκατέλειψε ποτέ τον αρχικό του στόχο. Να κάνει δηλαδή την Ελλάδα πελάτη στο μεγάλο στοίχημα της Lockheed που ακούει στο όνομα F – 35. Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς για το οποίο έχει ακουστεί ότι θα αγοραστεί από τους Τούρκους.

Ο κ. Πλέσσας λοιπόν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο είχε μαζέψει τους Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ άμυνας και τους ενημέρωσε για τα σχέδια της Lockheed. Τους παρουσίασε και τα νέα προϊόντα, τα μαχητικά F-16, F-22 και F-35, το ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος που εξειδικεύεται και στον ρόλο της προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης T-50, τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130J και C-5 Galaxy, τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion μέχρι το περίφημο Skunk Works.

Κι όπως ξέρουμε οι δημοσιογράφοι… δεν εντυπωσιάζονται ποτέ από τους εμπόρους όπλων.

Εντελώς τυχαία εκείνη η δημοσιογραφική συνάντηση έγινε λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης, και κυρίως του Π. Καμμένου, να προχωρήσει η Ελλάδα σε εξοπλιστικό πρόγραμμα, με βασική σκέψη τον εκσυγχρονισμό, αλλά κανείς δεν απέκλεισε και αγορά F – 35.

Αλλά θα πρέπει να θυμίσουμε εδώ και ένα «επεισόδιο». Είναι η εποχή που ο Νίκος Φίλης εκδιώκεται από το υπουργείο Παιδείας, για τα θέματα της Εκκλησίας και τον Πάνο Καμμένο να κλαίει. Ο Τσίπρας για… τιμωρία τον βάζει στην επιτροπή ελέγχου για τα εξοπλιστικά και τότε ο Φίλης καταθέτει ερώτηση στον υπουργό Άμυνας κάνοντας αναφορά στις φήμες για αγορά των F – 35 από την αμερικανική εταιρεία.

Είναι Φεβρουάριος του 2017 και ο Φίλης λέει: «Ο Καμμένος είπε για εξοπλιστικό πρόγραμμα δύο δισ. Πως θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής; Πως θα τα δώσουμε τα δύο δισ., όταν δίνουμε μάχη για τα πεντακόσια εκατομμύρια της Φωτίου; Αυτό που συζητήθηκε; Που βρήκε πολιτική νομιμοποίηση;»

Οι φήμες οργιάζουν ότι ο Φίλης χτυπά το σαμάρι για να πονέσει το γαϊδούρι καθώς ακούγονται πολλά και διάφορα για περίεργες και αδιαφανείς διαπραγματεύσεις για τα εξοπλιστικά.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Φίλης ζητά να πληροφορηθεί:

– Υπήρξε απόφαση Κυβερνητικού οργάνου για την προμήθεια των συγκεκριμένων εξοπλισμών και για την αποστολή Letter of Request for Offer and Acceptance στην Αμερικανική Κυβέρνηση;
– Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις στις οποίες αναφέρεται ο τύπος;
– Σε περίπτωση έγκρισης των σχετικών προμηθειών πώς προβλέπεται να αποπληρωθούν οι σχετικές πιστώσεις;
– Προτίθεται να καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Letter of Request for Offer and Acceptance καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο;

Ο κ. Καμμένος λίγο μετά εξήγησε ότι τον περασμένο Ιανουάριο η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εκδήλωσε ενδιαφέρον προς τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16, σημειώνοντας πως όταν έρθει από τις ΗΠΑ η σχετική πρόταση, τότε θα διαβιβαστεί στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί και να λάβει την έγκριση και εν συνεχεία θα περάσει από το ΚΥΣΕΑ.

Όσον αφορά στα F-35, τόνισε πως “στις 7 Φεβρουαρίου η ΔΑΕ διαβίβασε αίτημα τιμής και διαθεσιμότητας για πιθανή αγορά είκοσι F-35. Έγινε στο πλαίσιο διερεύνησης και οποιαδήποτε αγορά ή προμήθεια θα αποφασιστεί από την Βουλή”.

Αλλά να θυμίσουμε και κάτι που ξεχνάμε. Την υπόθεση με το εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. που έδωσε με απευθείας ανάθεση η Ελλάδα ξέρετε σε ποιον την έδωσε; Μα στην Lockheed Martin. Είναι το γνωστό θέμα με τα «σαπάκια» αεροσκάφη, τα γηρασμένα Ρ-3 του Πολεμικού Ναυτικού, το κόστος της αναβάθμισης το οποίο φτάνει τα 500 εκατ. και είχε δοθεί προκαταβολή μια πενηντάρα εν μέσω διαπραγματεύσεων με την τρόικα, νέων μέτρων και φτωχοποιημένης χώρας.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Καμμένος σε ταξίδι του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ: «Στην κατασκευάστρια εταιρεία των γερασμένων αεροσκαφών P3 του Πολεμικού Ναυτικού, που η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει με περίπου 500 εκατομμύρια, Lockheed Martin βρέθηκε ο ΥΕΘΑ κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία Lockheed Martin και συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΤΚ, εταιρειών που συνεργάζονται με την ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (οι οποίες όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια προσπαθούν να ανακάμψουν οικονομικά επιδιώκοντας διεθνείς συνεργασίες ), επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ενώ είχε συναντήσεις με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Για την υπόθεση των Ρ – 3, προφανώς για λόγους ανταγωνισμού και ζήλιας η εφημερίδα Bild είχε γράψει για χρεοκοπημένους Έλληνες που δαπανούν χρήματα για να αγοράσουν πολεμικά αεροσκάφη την ώρα που το φάντασμα του «Grexit» πλανάται και πάλι πάνω από τη χώρα.

Το επίμαχο ρεπορτάζ έλεγε: «Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να αγοράσει 12 F35 αξίας 1,2 δισ ευρώ ενώ είναι είναι έτοιμη να δαπανήσει το ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών F-16. Και πάλι η αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα: Χωρίς τα χρήματα των δανειστών το καλοκαίρι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πτώχευση. Η χώρα δεν πάει ούτε μπροστά, ούτε πίσω. Το φάντασμα τoυ «Grexit» πλανάται και πάλι πάνω από την Ελλάδα. Με τους πυροσβέστες να διαδηλώνουν στους δρόμους των Αθηνών ζητώντας την μονιμοποίησή τους και τον δείκτη ανεργίας να είναι πάνω από το 23%, η κυβέρνηση της Αθήνας αποφάσισε να επενδύσει πολλά χρήματα σε όπλα».

Εκείνη την ταραγμένη εποχή που δόθηκε η δουλειά για τον εκσυγχρονισμό των γηραιών αεροσκαφών η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» είχε δημοσιεύσει επιστολή του εκπροσώπου της Lockheed Martin, κ. Πλέσσα, στην οποία χαρακτήριζε οικονομικά και επιχειρησιακά λανθασμένο τον εκσυγχρονισμό των υπέργηρων αεροσκαφών P-3B.

Στην επίμαχη επιστολή της Lockheed Martin προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τις 7 Μαΐου του 2013, η ίδια η αμερικανική εταιρεία προειδοποιεί ότι «η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα»!

Μάλιστα, στην επιστολή του επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας στην Αθήνα, Ντένη Πλέσσα, προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, γίνεται σαφές ότι η Lockheed θεωρεί τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3Β ως «μη οικονομικά αποδεκτό» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση».

Δηλαδή η Lockheed προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των P-3B θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία. Προφανώς ήθελε άλλη συμφωνία ή το έκανε για… ξεκάρφωμα.

Τέλος, να θυμίσουμε δύο γεγονότα από το μακρινό 2015, από την πρώτη χρονιά ανάληψης της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι Μάρτιος του 2015 και διαβάζουμε: «Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί, σήμερα Παρασκευή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, προκειμένου να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή 29 Μαρτίου. Στο μεταξύ, ορίσθηκε για τις 21 Μαϊου η συνάντησή του με τον ομόλογο του, Αστον Κάρτερ, στην Ουάσιγκτον, μετά από επίσημη πρόσκληση του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το «Έθνος» ο Υπουργός θα έχει στις αποσκευές του με… υπογραφή Τσίπρα το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης που αφορά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3, ύψους 470 εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος ανατέθηκε στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin…

Παράλληλα, ο Π. Καμμένος είναι έτοιμος να συζητήσει με τους Αμερικανούς και το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των F-16 από την ίδια εταιρεία.

Επίσης, είναι Δεκέμβριος του 2015 και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δ. Βίτσας, δέχεται αντιπροσωπεία της εν λόγω «τυχερής» αμερικανικής εταιρείας. Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγιναν συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανακατασκευή των αεροσκαφών Ρ-3 αλλά και τα προγράμματα συμπαραγωγής των αεροσκαφών C-130J και των F-16. O κ. Βίτσας επισκέφτηκε και τις εγκαταστάσεις της Intracom Defence Electronics.

Αφήνουμε το καλό για το τέλος. Είναι ο περασμένος Ιούλιος και το δημοσίευμα του ΑΠΕ λέει: «Στα πλαίσια της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καμμένου, στην 52η Διεθνή Αεροπορική Έκθεση «Le Bourget» που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε – μεταξύ άλλων – συνάντηση και με υψηλόβαθμα κλιμάκια της Lockheed Martin. Με αφορμή την συνάντηση αυτή, συζητήθηκαν θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων και το θέμα της απόκτησης μαχητικών 5ης γενιάς F-35, από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ο κ. Καμμένος επανέλαβε την θέση της χώρας μας για την ανάγκη επιτακτικής απόκτησης αεροσκαφών F-35 προσπαθώντας να διεθνοποιήσει στους κόλπους του ΝΑΤΟ την δραματική διαταραχή του ισοζυγίου αεροπορικής ισχύος Ελλάδος – Τουρκίας, με την εισαγωγή αυτών των αεροσκαφών στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Δημοσίευση: Οκτωβρίου 24, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μεσάζοντες εμπόρων όπλων;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator