Μαρία Θελερίτη, ορμώμενη εκ Στιμάγκας Κορινθίας

1



Επί του προσωπικού και επειδή το προσωπικό είναι πολιτικό.

Μαρία Θελερίτη, 
ορμώμενη εκ Στιμάγκας Κορινθίας

Επειδή η τοπική διάσταση των ψευδών ειδήσεων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και εκτός του πολιτικού διακυβεύματος αναφορικά με την διαφάνεια στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τίθενται και ζητήματα που θίγουν την υπόληψη, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά μου, θεωρώ σκόπιμο να απαντήσω και στο προσωπικό επίπεδο. Άλλωστε ως αριστερή και ως φεμινίστρια πιστεύω ακράδαντα ότι το προσωπικό είναι πολιτικό.
Όσες και όσοι με γνωρίζουν, γνωρίζουν ότι όχι μόνο δεν έκρυψα την καταγωγή μου από αγροτική περιοχή και οικογένεια αγροτών και αγροτισσών, αλλά αντιθέτως την ανέδειξα επειδή ακριβώς αυτή η καταγωγή συνέβαλε στην συγκρότηση της προσωπικότητάς μου και σε μεγάλο βαθμό στην θεώρησή μου για τον κόσμο, τις σχέσεις παραγωγής, τις σχέσεις εξουσίας, τις σχέσεις μεταξύ των φύλων και βέβαια το πολιτισμικό και συμβολικό κεφάλαιο της Κορινθίας και της Πελοποννήσου.  Άλλωστε η καταγωγή μου, σε συνδυασμό με όσα αποκόμισα στον βίο μου σπουδάζοντας, δουλεύοντας, σχετιζόμενη και κυρίως δρώντας από κοινού με άλλους και άλλες για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο, διαμόρφωσαν την προσωπικότητα και τις βιωματικές εμπειρίες μου.

Η επιχειρούμενη, μέσω των πρόσφατων επιθέσεων και ψευδών ειδήσεων που διακινούνται ευρέως και θα έλεγα με μένος, συσχέτιση της κοινοβουλευτικής μου δράσης και της πολιτικής μου διαδρομής με τον τόπο καταγωγής μου ωστόσο, δεν έχει να κάνει με τα προαναφερόμενα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανιδιοτελής ή και «λαογραφική». Αντιθέτως συνιστά απτή απόδειξη για την ανθεκτικότητα της πελατειακής λογικής και νοοτροπίας. Μιας νοοτροπίας που αδυνατεί να συλλάβει την έννοια και την διάσταση του κοινού και συλλογικού καλού και είναι εγγενώς εγκλωβισμένη στο ιδιοτελές και προσωπικό όφελος και κέρδος ως αποκλειστικού κίνητρου και αυτοσκοπού της ύπαρξης κάθε πολιτικού και θα έλεγα κάθε πολιτικού και δρώντος υποκειμένου.  Μιας νοοτροπίας που παράλληλα δεν διστάζει να αξιοποιήσει θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα, χαλκευμένες ειδήσεις και προσβολές, φτάνει να διατηρηθεί το status quo και να μην αλλάξουν οι δεδομένοι συσχετισμοί και εγκατεστημένες μικροεξουσίες που ανενόχλητες δρουν εδώ και δεκαετίες σε  βάρος του συλλογικού καλού με μέσα συχνά παράνομα.

Κατανοώ εν μέρει την αδυναμία μετατόπισης σε άλλες οπτικές και λογικές, διότι γνωρίζω ότι αυτή η νοοτροπία και ιδεολογία είναι αγκυρωμένη σε βαθειά συντηρητικές αντιλήψεις για την κοινωνία και απέχει μακράν από τις έννοιες της δημοκρατίας, της διαφάνειας, του ελέγχου και βεβαίως της λογοδοσίας. Από την άλλη δεν είναι δυνατόν να ανεχθώ την συκοφαντία και την προσβολή της αξιοπρέπειάς μου στο όνομα των συντηρητικών αγκυλώσεων και της αδυναμίας πρόσληψης και κριτικής της πραγματικότητας με όρους ισοτιμίας και πολιτικού πολιτισμού. Για να πω διαφορετικά δεν θα ανεχθώ ψεύδη και κατασκευασμένες κατηγορίες που επιχειρούν να με συκοφαντήσουν και να με διαβάλλουν στη  βάση της καταγωγής, του φύλου, των πεποιθήσεων, της ηλικίας, της προσωπικής μου διαδρομής, και της κοινοβουλευτικής μου δράσης. Ούτε θα ανεχθώ δίκη προθέσεων χωρίς αποδείξεις μόνο και μόνο επειδή κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης αδυνατούν ή δεν επιλέγουν να διασταυρώσουν τις «ειδήσεις» και να αναζητήσουν ως οφείλουν αποδείξεις για όσα λέγονται και απλώς διακινούν ειδήσεις ως απλοί αγωγοί μεταβίβασης πληροφοριών.

Και θα ήθελα να τελειώσω αυτό το σημείωμα επί του προσωπικού, παραφράζοντας έναν στίχο του Μιχάλη Κατσαρού:
Δεν έχουμε αμελήσει, έχουμε πάρει μαζί μας νερό γιατί γνωρίζουμε ότι το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία. Αλλά αξίζει τον κόπο ξανά και ξανά!


Μιχάλης Κατσαρός

«Θα σας περιμένω»
Θα σας περιμένω μέχρι τα φοβερά μεσάνυχτα αδιάφορος-
δεν έχω πια τι άλλο να πιστοποιήσω.
Οι φύλακες κακεντρεχείς παραμονεύουν το τέλος μου
ανάμεσα σε θρυμματισμένα πουκάμισα και λεγεώνες.
Θα περιμένω τη νύχτα σας αδιάφορος
χαμογελώντας με ψυχρότητα για τις ένδοξες μέρες.
Πίσω απὸ το χάρτινο κήπο σας
πίσω απὸ το χάρτινο πρόσωπό σας
εγὼ θα ξαφνιάζω τα πλήθη
ο άνεμος δικός μου
μάταιοι θόρυβοι και τυμπανοκρουσίες επίσημες
μάταιοι λόγοι.
Μην αμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Το μέλλον μας θα έχει πολὺ ξηρασία.

Μαρία Θελερίτη
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 18, 2017

1 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μαρία Θελερίτη, ορμώμενη εκ Στιμάγκας Κορινθίας"
Unknown είπε...

«…γράφουν, συζητούν, αγορεύουν σε συνέδρια και σεμινάρια για τη βαρβαρότητα των πόλεων, τη μαζοποίηση, την αλλοτρίωση, το αδιέξοδο του σύγχρονου τεχνολογικού πολιτισμού από προοδευτική πάντα σκοπιά, αριστερή και συνήθως άκρως ριζοσπαστική – πόσο βολεμένοι οι ίδιοι σε θέσεις με γερούς μισθούς και επιμίσθια, με παροχές και ταξίδια, πόσο δεμένοι οι ίδιοι με το σύστημα που καταριούνται και, υποτίθεται, αγωνίζονται για την ανατροπή του, πόσο βέβαιοι τελικά πως τίποτα ευτυχώς δεν κινδυνεύει ν’ αλλάξει, τουλάχιστον στα αμέσως προσεχές μέλλον».

-Προδίδετε πάλι την Ποίηση, θα μου πεις,
Την ιερότερη εκδήλωση του Ανθρώπου
Τη χρησιμοποιείτε πάλι ως μέσον, υποζύγιον
Των σκοτεινών επιδιώξεών σας
Εν πλήρει γνώσει της ζημιάς που προκαλείτε
Με το παράδειγμά σας στους νεωτέρους.

-Το τι δεν πρόδωσες εσὺ να μου πεις
Εσὺ κι οι όμοιοί σου, χρόνια και χρόνια,
Ένα προς ένα τα υπάρχοντά σας ξεπουλώντας
Στις διεθνείς αγορὲς και τα λαϊκὰ παζάρια
Και μείνατε χωρὶς μάτια για να βλέπετε, χωρὶς αφτιὰ
Ν᾿ ἀκούτε, με σφραγισμένα στόματα και δὲ μιλάτε.
Για ποια ανθρώπινα ιερά μας εγκαλείτε;
Ξέρω: κηρύγματα και ρητορείες πάλι, θα πεις.
Ε ναι λοιπόν! Κηρύγματα και ρητορείες.
Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις
Να μην τις παίρνει ο άνεμος.
Επειδή βλέπω πως στην κ. Θελερίτη αρέσει η ποίηση της αφιερώνω ένα ποιήμα του Μανώλη Αναγνωστάκη
με εκτίμηση
Βαγγέλης Χουσελάς πρώην σύντροφος


19 Οκτωβρίου 2017 στις 12:16 μ.μ.

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator