Νόμος «σκούπα» για τους στρατιωτικούς

0Στη Βουλή νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές
Ποιοι θα μπορούν να παραμένουν και μετά το όριο ηλικίας

Ρεπορτάζ Κ. Παπαχλιμίντζος

Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιλύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που κατατέθηκε χθες.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις» θα εισαχθεί άμεσα προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το υλικό

Πέραν των ρυθμίσεων που διευθετούν χρόνια ζητήματα που απασχολούσαν διάφορες κατηγορίες αξιωματικών, το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης (πώληση ή εκμίσθωση) κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία, αν και δεν χρησιμοποιούνται από αυτές, δεν έχουν απολέσει τη χρησιμότητά τους ή την οικονομική αξία τους.

Παράλληλα ρυθμίζεται και η αξιοποίηση του πλεονάζοντος ή ακατάλληλου πολεμικού υλικού. Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο πετυχαίνει και την οικονομική ενίσχυση του προϋπολογισμού του και την αποσυμφόρηση των χώρων φύλαξης όπου κρατάει τα υλικά. Η αξιοποίηση του υλικού θα γίνεται με ηλεκτρονική ή προφορική πλειοδοτική δημοπρασία, χωρίς να αποκλείεται η εκμίσθωση.

Με το νομοσχέδιο καθορίζεται η δυνατότητα οικειοθελούς παραμονής στην ενεργό υπηρεσία και εκτός οργανικών θέσεων αξιωματικών βαθμού έως συνταγματάρχη και αντίστοιχων άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπάγονται στις διατηρούμενες εν ισχύι διατάξεις του σταδιοδρομικού νόμου 2439/1996, για τους οποίους ανακύπτουν λόγοι υποχρεωτικής εξόδου από τις τάξεις των Ε.Δ., είτε επειδή κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους (πλην των αποστρατευομένων για λόγους υγείας), έχοντας συμπληρώσει 35ετή συντάξιμη υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους, είτε επειδή έχοντας ήδη τεθεί εκτός οργανικών θέσεων υποχρεούνται σε αποστρατεία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις απονομής αποστρατευτικού βαθμού ανθυπολοχαγού και αντίστοιχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε τιθέμενους σε αποστρατεία εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας βαθμού ανθυπασπιστή. Προβλέπεται ακόμα η επαναφορά στις τάξεις του Στρατού Ξηράς μικρού αριθμού αξιωματικών που προέρχονται από την κατηγορία των χειριστών ειδικής μονιμότητας του ν. 324/1976 οι οποίοι επιθυμούν να ανακληθούν στην ενέργεια, προκειμένου να συνδράμουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους ως μόνιμοι από την εφεδρεία αξιωματικοί στην εκπλήρωση της αποστολής των υπηρεσιών του Στρατού Ξηράς που παρέχουν πτητικό έργο.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχωρά με ειδική ρύθμιση και στην αποκατάσταση των αξιωματικών που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και συμπλήρωσαν εντός του 2015 (καταταγέντες στις ΑΣΣΥ το 1990) 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, οι οποίοι προήχθησαν σε βαθμούς αξιωματικών στα 20 έτη έναντι των νεότερων αξιωματικών της ίδιας προέλευσης, που προήχθησαν στα 19 έτη.

Αυτό είχε ως συνέπεια οι αξιωματικοί της εν λόγω κατηγορίας να κρίνονται για προαγωγή στον καταληκτικό βαθμό τους (αντισυνταγματάρχη και αντίστοιχων των άλλων κλάδων των Ε.Δ.) στα 37 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, ενώ οι νεότεροί τους αξιωματικοί της ίδιας κατηγορίας και προέλευσης κρίνονται για προαγωγή στον ίδιο καταληκτικό βαθμό στα 36 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Λύνεται έτσι αυτό το πρόβλημα της καθυστερημένης βαθμολογικής εξέλιξης αυτών των αξιωματικών. Σημαντική επίσης στην κατεύθυνση της διαφάνειας είναι και η ίδρυση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και δυνατότητα άμεσης συνεργασίας με τις εισαγγελικές και διωκτικές Αρχές.

Η αποστολή της εστιάζεται στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με την πρόληψη και διερεύνηση των οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς στον χώρο του υπουργείου και των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, δημιουργείται Κοινό Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, που υπάγεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Για πρώτη φορά, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, καθορίζονται ο ενδελεχής έλεγχος συμβάσεων και η παροχή διαβεβαίωσης - πιστοποίησης για τη νόμιμη διαχείριση και σύνταξη των οικονομικών αναφορών και καταστάσεων.

"Δημοκρατία"
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 10, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Νόμος «σκούπα» για τους στρατιωτικούς"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator