Ο Βαγγέλης Χουσελάς για την επιστολή Ζάρρου στον Σκουρλέτη

2



Διάβασα σήμερα την ανοικτή επιστολή του φίλου Ανδρέα Ζάρρου προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα : Ένα βήμα ακόμα κ. Σκουρλέτη..

Και πραγματικά μου δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα που φυσικά έχουν να κάνουν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση … εάν μπορούμε να την λέμε ακόμα έτσι, μιας και έχει μεταμορφωθεί στο μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας….

Ας περάσουμε στην επιστολή….. Εδώ σύμφωνα με τον φίλο μου Ανδρέα , εάν ο κ. Σκουρλέτης δεν καταργήσει τους προέδρους των κοινοτήτων όπως δήλωσε στις 30/9/2017 αξίζει πολλά λάικ…!!!! Μάλιστα εάν κάνει και κανα δυό προσθήκες όπως αυτή που θα μπορεί η τοπική κοινότητα να διαχειρίζεται 5-10.000 Ε / έτος και η άλλη ώστε να εκλέγονται και κάτοικοι που δεν θέλουν να είναι στα τοπικά ψηφοδέλτια έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά…. ωστε οι τοπικές κοινότητες να δώσουν τη μάχη για τα προβλήματα της υπαίθρου… Εδώ να δεις λάικ στον υπουργό…εάν κάνει αυτές τις προσθήκες..!!

Το θετικό είναι πως ο φίλος μου Ανδρέας έχει δει τις ουκ ολίγες αρνητικές παρενέργειες για τα κύτταρα της Τ.Α. από την εφαρμογή του Καποδίστρια αλλά και του Καλλικράτη όπως αναφέρει στην επιστολή του.

Εγώ από την πλευρά μου θα τόνιζα στον Υπουργό Εσωτερικών πως τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έχουν στην ουσία τους καταργηθεί

(πόσο μάλλον αυτά μιας τοπικής κοινότητας) μιας και οι μνημονιακοί προυπολογισμοί και στην τελευταία τους λεπτομέρεια έχουν καταρτιστεί και εγκριθεί από το Γενικό λογιστήριο του κράτους ΓΛΚ και το ‘ παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας..’

Το σύνολο των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων , πλειοψηφίας και μειοψηφίας , απλώς καλούνται να επικυρώσουν ως συνεργοί τα αντιλαικά μέτρα που κάποιοι άλλοι (τρόικα – θεσμοί ) έχουν αποφασίσει για τους Δήμους και την Περιφέρεια.

Εμείς οι δημότες είμαστε αυτοί που πληρώνουμε το μάρμαρο δηλαδή τις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων και την αύξηση των ανταποδοτικών τελών που για το 2018 προβλέπονται σε 2,702 εκ. ευρώ από 2,131 εκ. ευρώ που ήταν το 2015 και 2,622 του 2017.

Πραγματική ριζική αλλαγή στα πλαίσια της διαβούλευσης για την Τ.Α. θα σήμαινε το πέρασμα της πραγματικής εξουσίας στις τοπικές κοινωνίες,πάνω σε μια καταστατική συμφωνία για το παρόν και το μέλλον της περιοχής τους.

Αυτό θα σήμαινε πλήρη αναδιάταξη του παραγωγικού τομέα δίνοντας βάρος στο συλλογικό, στο ισότιμο, στην αλληλεγγύη,στην δημιουργία νέου ελεύθερου δημόσιου και κοινωνικού άξονα που θα ενώνει το βουνό και την θάλασσα (μιλώ για δήμο με τα χαρακτηριστικά του δήμου μου δ.Σικυωνίων).

Μια νέα δηλαδή ελεύθερη και συνάμα προστατευτική προσβασιμότητα , στο φυσικό και παραγωγικό πλούτο της περιοχής.

Αυτές οι αλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με τον εμπορευματικό – επιχειρηματικό κόσμο για τον οποίο στρατηγικός στόχος είναι μόνο το κέρδος με αναπόδραστο αποτέλεσμα την ιδιώτευση και την εξορία του συλλογικού από την δημόσια σφαίρα…

Εάν αυτά που γράφω για την Τ.Α. μοιάζουν μακρινά ξένα και ουτοπικά θα είμαι ικανοποιημένος( ώστε να πω ότι έγιναν κάποια μικρά βήματα) εάν ο κ. Υπουργός ζητούσε να υλοποιήσει την μελέτη του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τ.Α.) που οι βασικοί άξονες της μιλούν για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση με πραγματική αποκέντρωση και οικονομική αυτοτέλεια…

Μεταξύ άλλων η μελέτη προτείνει…

-μεγαλύτερη συμμετοχή της Τ.Α. στα δημόσια έσοδα και τις δημόσιες δαπάνες

-Να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων μέσω της χρηματοδότησης ενός αναπτυξιακού προγράμματος της Τ.Α.

-Το σύστημα διοικητικής οργάνωσης πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποκέντρωση

-πρέπει να υπάρχει πρόνοια για μηχανισμό αναδιανομής που θα ενισχύει τους μικρούς , νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας

-φορολογική αποκέντρωση με ξεκάθαρη αύξηση των εσόδων των δήμων στο πλαίσιο της αλλαγής των κριτηρίων κατανομής των πόρων.

Φυσικά αυτές τις προτάσεις τις έχει δεχθεί η ΚΕΔΕ τις έχει παρουσιάσει και ζητά την υλοποίησή τους( Γ.Πατούλης από το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 82η ΔΕΘ).

Ας υλοποιήσεις κ. υπουργέ την μελέτη του ΙΤΑ και θα είμαστε σίγουροι ότι έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια αυτοδιοίκηση που μπορεί να προσφέρει πολλά στην χώρα και την ανάπτυξή της.

Με εκτίμηση

Βαγγέλης Χουσελάς Ευάγγελος
Σικυώνιος πολίτης
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 04, 2017

2 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο Βαγγέλης Χουσελάς για την επιστολή Ζάρρου στον Σκουρλέτη"
Armonistas είπε...

Βαγγέλη, να με συμπαθάς που ασχολούμαι και με τα μικρά και καθημερινά της αυτοδιοίκησης. Συγγνώμη αν δεν πρέπει, αλλά τρόμαξα με την πρόταση της Επιτροπής για ολική κατάργηση των προέδρων και ασχολήθηκα έντονα για να το αποτρέψω. Βλέπεις η επαφή με την προσπάθεια των 9 προέδρων της Συμπολιτείας με έχει κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητο για το θέμα αυτό. Χάρηκα πάρα πολύ που το πήραν πίσω και θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν τους δοθούν αρμοδιότητες και πόροι.
Για τα μεγάλα οι απόψεις μας είναι γνωστές αλλά το "κακό" είναι ότι δεν τις ασπάζεται ο Πατούλης και δεν ξέρω αν θα έχουν κάποια τύχη...


6 Οκτωβρίου 2017 στις 1:35 π.μ.
Armonistas είπε...

Περίμενα πιο έξυπνη ανάγνωση του κειμένου μου από σένα Βαγγέλη. Βέβαια με όλα αυτά που γίνονται πολλοί έχουν χάσει την αίσθηση του χιούμορ, την ψυχραιμία τους και άλλα πολλά. Κι εσύ;
Έστησες ολάκερο άρθρο μεταφράζοντας την πιο ειρωνική φράση της επιστολής μου "Πολλά λάικ κ. Υπουργέ" σε κολακεία. Κι ενώ μειώνεις το θέμα των προέδρων, του προϋπολογισμού και των αρμοδιοτήτων των τοπικών κοινοτητων, προτείνεις ως μείζον τις μελέτες του ΙΤΑ, που εγκρίνει μάλιστα και ο κ. Πατούλης! Τι να πω ρε φίλε, τι να πω;


6 Οκτωβρίου 2017 στις 2:36 π.μ.

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator