Προϋπολογισμός με νέα μέτρα λιτότητας 1,8 δισ. ευρώ

0Της Δήμητρας Καδδά

Κατατίθεται στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 – με βάση την σχετική Συνταγματική υποχρέωση – έχοντας ως δεδομένο ότι θα… αλλάξει. Στην τελική του μορφή θα πρέπει να διαμορφωθεί στις 21 Νοεμβρίου και το περιεχόμενο του θα καθορισθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν σε επίπεδο επικεφαλής στα μέσα ή στα τέλη Οκτωβρίου.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βασιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στο Μεσοπρόθεσμο του προηγούμενου Μαϊου, το οποίο προέβλεπε μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος: τα 500 εκατ. ευρώ αποφασίστηκαν με την δεύτερη αξιολόγηση και τα υπόλοιπα με την αρχική συμφωνία του 2015 και την πρώτη αξιολόγηση του 2016.

Οι παρεμβάσεις που θα τεθούν σε ισχύ το 2018 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων από τις αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών, τις παρεμβάσεις στα επιδόματα, στην υγεία και στις συντάξεις, την φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb, την κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, την κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στην φορολογία εισοδήματος, την κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης, αλλά και της θέσπισης ανώτατου ορίου δαπάνης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Πρωτογενές πλεόνασμα και μέρισμα
Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για 2,1% με 2,2% του ΑΕΠ περίπου για το 2017, δηλαδή για το ποσοστό το οποίο ανακοίνωσε προ ημερών ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Για το 2018, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να καταγραφεί οριακά υψηλότερο του στόχου του μνημονίου, δηλαδή πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ.

Στην δημοσιονομική επίδοση του 2017 μάλιστα φέρεται να περιλαμβάνεται και η δαπάνη για την διανομή μερίσματος, για 2η συνεχή χρονιά, όπως είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών είχε διευκρινίσει πάντως πριν από μερικές ημέρες, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος δεν θα καταλήξει για την 13η σύνταξη, αλλά για στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες (ΚΕΑ), για την αύξηση των δαπανών για επενδύσεις ή για ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο για το 2017 όρισε ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και για το 2018 το 3,5% του ΑΕΠ. Το Μεσοπρόθεσμο όριζε για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ.

Η παγίδα με το ΑΕΠ
Πέρα από τους δανειστές και την πιθανότητα να ζητηθούν νέα μέτρα για το 2018, υπάρχει το θέμα της ανάπτυξης. "Για το 2017 ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ ίσο με 1,8% θεωρείται αισιόδοξος", ανέφερε την Παρασκευή το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στην "Αξιολόγηση των Μακροοικονομικών Προβλέψεων 2018", σχολιάζοντας το Προσχέδιο Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση διατηρεί μεν την εκτίμηση για 1,8% ανάπτυξη φέτος (σ.σ. σε 2% ΑΕΠ αναφέρθηκε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ για 1,7% ανάπτυξη μίλησε ο κ. Στουρνάρας), αλλά διαφοροποιεί τις παραμέτρους: Πλέον παραδέχεται χαμηλότερη αύξηση των επενδύσεων φέτος που αντισταθμίζεται όμως από πολύ πιο μεγάλη αύξηση της κρατικής κατανάλωσης.

Capital
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 16, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Προϋπολογισμός με νέα μέτρα λιτότητας 1,8 δισ. ευρώ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator