Κάτι σάπιο υπάρχει...

0



Από τα χαράματα της Κυριακής στις ακτές της Αττικής συντελείται μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Μέχρι στιγμής έχει πληγεί η ΒΑ πλευρά της Σαλαμίνας και η ακτή της Αττικής από Φρεαττύδα μέχρι Γλυφάδα.

Τη συνέχεια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, καθώς τέτοιου είδους καταστροφές δεν επεκτείνονται μόνο στον χώρο, αλλά και στον χρόνο.

Πριν από τρεις μέρες, στις 2.30 το πρωί, στα καλά καθούμενα ένα πλοίο, τουλάχιστον υπέργηρο (κατασκευάστηκε το 1972), βυθίστηκε υπερφορτωμένο με μαζούτ. Δεν υπήρξε πρόσκρουση, ούτε θαλασσοταραχή.

Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν μόνο 2 από τα 11 μέλη του πληρώματος- λιγότερα από όσα απαιτούν οι κανονισμοί. Περίεργα πράγματα που δικαιολογούν κάθε σκέψη και κάθε προβληματισμό.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση που εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός και τη συμπαράστασή της στους κατοίκους και στους επιχειρηματίες των περιοχών που έχουν πληγεί.

Η εταιρεία δηλώνει, επίσης, ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν σε ισχύ και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους που απαιτεί η νομοθεσία. Και ότι ακόμα ήταν ασφαλισμένο για ζημιές έναντι τρίτων.

Αλλά αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν απαντούν στο καίριο ερώτημα: πώς γίνεται να βουλιάζει ένα πλοίο χωρίς εμφανή εξωτερική αιτία, προκαλώντας ένα τέτοιο οικολογικό έγκλημα;

Η εταιρεία -όπως κάθε εταιρεία σε τέτοιες περιπτώσεις- έχει κάθε λόγο να μην υπεισέρχεται στην ουσία, αφήνοντας τις απαντήσεις στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Κανένας δεν την αναγκάζει να δώσει περισσότερες εξηγήσεις και από κάθε άποψη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γεγονός όπου ισχύει απόλυτα η λαϊκή ρήση ότι «η σιωπή είναι χρυσός».

Το πρόβλημα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια της κυβέρνησης. Το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει πως θα εξεταστεί σε βάθος, όταν ολοκληρωθεί το τιτάνιο -όντως- έργο ελέγχου της πετρελαιοκηλίδας.

Η αλήθεια είναι ότι από διαβεβαιώσεις έχουμε χορτάσει. Αυτή τη φορά, όμως, χρειάζονται έργα.

Η κυβέρνηση οφείλει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, να δώσει πειστικές απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που διατυπώνονται, αλλά και να λάβει τα έμπρακτα μέτρα που χρειάζονται ώστε παρόμοιο οικολογικό έγκλημα να μην ξανασυμβεί.

Αλλιώς, δικαίως ο λαός θα λέει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της... ναυτιλίας.

Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 16, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κάτι σάπιο υπάρχει..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator