Οι ιμάμηδες του μίσους στην Αθήνα

0



Aντρας εισέρχεται σε αυτοσχέδιο τζαμί στην Καλλιθέα, όπου άλλοι μουσουλμάνοι προσεύχονται. Στον νομό Αττικής λειτουργούν πάνω από 80 τέτοιοι χώροι

Στις αρχές του 2015 οι ελληνικές υπηρεσίες συνέλαβαν τον ιμάμη ενός σουνιτικού τζαμιού στα Μέγαρα. Τον εντόπισαν ενώ επέστρεφε από το Πακιστάν όπου είχε προσωρινά διαφύγει, μετά τις καταγγελίες εις βάρος του από μέλη της πακιστανικής κοινότητας. Τον είχαν κατηγορήσει ότι τον Νοέμβριο του 2014 είχε προχωρήσει σε κηρύγματα μίσους, σε τζαμί του Αιγάλεω.

Σύμφωνα με τις αναφορές των συμπατριωτών του, ήταν υποστηρικτής της εξτρεμιστικής οργάνωσης Lashkar -e- Taiba («Ο στρατός του Θεού»), η οποία φέρεται να είχε ιδρυθεί στο Αφγανιστάν, με χρήματα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στο κήρυγμά του είχε αποκαλέσει τους χριστιανούς «απίστους» και είχε ζητήσει από τους (αληθινούς) πιστούς να «σηκώσουν σπαθί εναντίον τους».

Οι πρόεδροι των πακιστανικών κοινοτήτων είχαν –τότε– συντάξει μια εξώδικη διαμαρτυρία, την οποία αφού κοινοποίησαν στον ίδιο και πέντε ακόμα άτομα που συμμερίζονταν τις ιδέες του, την παρέδωσαν στις υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Οι αναφορές

Λεπτομερείς αναφορές για παρόμοια κηρύγματα μίσους σε άτυπους χώρους προσευχής μουσουλμάνων στην Αττική περιλαμβάνονται σε πρόσφατη, διαβαθμισμένη έκθεση των «ειδικών» υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει η «Κ».

Σε αυτήν υπάρχουν αποκαλυπτικά στοιχεία για ιεροκήρυκες που καλούν σε πόλεμο ενάντια στους «αποστάτες του Ισλάμ», καθώς και φανατικούς μουσουλμάνους, που στη καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής εκφράζονται ανοικτά υπέρ του Ισλαμικού Κράτους και επικροτούν τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Στην ίδια έκθεση έχουν αποτυπωθεί πληροφορίες από πηγές που χαρακτηρίζονται υψηλής αξιοπιστίας, για διασυνδέσεις των επικεφαλής ορισμένων λατρευτικών χώρων με δίκτυα που διευκόλυναν τη μετακίνηση ισλαμιστών «μαχητών» από χώρες του Μαγκρέμπ στη Συρία και στο Ιράκ μέσω Ελλάδας, για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Επιπλέον, γίνεται μνεία για διασυνδέσεις ορισμένων άτυπων τζαμιών με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα – οργάνωση του πολιτικού Ισλάμ, που έχει για σύνθημά της «τζιχάντ είναι ο δρόμος μας» και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όχι όμως τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Οι επισημάνσεις των ερευνητών της ΕΛ.ΑΣ. αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά τα πρόσφατα χτυπήματα στην Ισπανία και τη διαπίστωση ότι τα μέλη του τζιχαντιστικού πυρήνα που επιτέθηκε στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς είχαν στρατολογηθεί και ριζοσπαστικοποιηθεί από τον ιεροκήρυκα Αμπντελμπακί Ες Σάτι.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας

Ο 45χρονος Μαροκινός, που το 2005 διατηρούσε διασυνδέσεις με παρακλάδια της Αλ Κάιντα, πριν εγκατασταθεί στην Καταλωνία, είχε αποπειραθεί να στρατολογήσει τζιχαντιστές σε τζαμί της πόλης Βιλβόορντε του Βελγίου. Ωστόσο, εκδιώχθηκε από τα ίδια τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της πόλης εξαιτίας των ακραίων κηρυγμάτων του. Τελικά, έγινε ιμάμης στη μικρή πόλη Ριπόλ της Ισπανίας όπου και τελικά κατάφερε να στρατολογήσει οκτώ νεαρούς.

Τα πληροφοριακά δεδομένα για τους άτυπους χώρους προσευχής του Λεκανοπεδίου βρίσκονται σε γνώση της Αντιτρομοκρατικής, των Διευθύνσεων Ασφαλείας και Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Σε πρόσφατες δηλώσεις του εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκας είχε προαναγγείλει μέτρα ενάντια στη λειτουργία των άτυπων χώρων προσευχής. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους χώρους που λειτουργούν με κανόνες. Το πρόβλημα δημιουργείται στους παράτυπους χώρους που ελέγχονται δύσκολα. Γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν κανόνες» είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Επικίνδυνα

Η έκθεση συντάχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από «ειδική» υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και έχει χαρακτηριστεί «άκρως απόρρητη». Σε αυτήν έχουν αποτυπωθεί πληροφοριακά δεδομένα για τους πάνω από 80 άτυπους χώρους προσευχής που λειτουργούν στον νομό Αττικής, κυρίως όμως για ορισμένα αυτοσχέδια τζαμιά εντός του Λεκανοπεδίου (δεν υπερβαίνουν τα δέκα), στα οποία ιμάμηδες και ορισμένοι πιστοί επικροτούν τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και εκφράζονται θετικά για το Ισλαμικό Κράτος, ανυπομονώντας για τις επόμενες αιματηρές ενέργειες της οργάνωσης.

Για παράδειγμα, γίνεται εκτενής αναφορά στη λειτουργία άτυπου τζαμιού εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων που πρόσκειται στο σουνιτικό δόγμα. Στον εν λόγω χώρο προσέρχονται για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής δεκάδες μουσουλμάνοι από αραβικές και αφρικανικές χώρες.

Στην έκθεση, ωστόσο, επισημαίνεται η τακτική παρουσία στο αυτοσχέδιο τζαμί και τριών μουσουλμάνων από τα Βαλκάνια, οι οποίοι επιδοκίμασαν μία από τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και έκαναν υβριστικά σχόλια για τους πολίτες της Ε.Ε.

Παρομοίως, κηρύγματα μίσους πραγματοποιούνται, σύμφωνα πάντοτε με τα πληροφοριακά δεδομένα που έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., σε έναν ακόμα άτυπο χώρο προσευχής των Αθηνών, όπου συγκεντρώνονται κυρίως σουνίτες από τη Συρία.

«Προσέρχονται επικίνδυνα άτομα συριακής καταγωγής, που είναι φιλικά διακείμενα προς το Ισλαμικό Κράτος» επισημαίνεται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., όπως μεταφέρει στην «Κ» καλά ενημερωμένη πηγή. Παρομοίως, στο μικροσκόπιο των αρχών ασφαλείας και πληροφοριών βρίσκεται τζαμί των Αθηνών στο οποίο δίνουν το «παρών» φανατικοί μουσουλμάνοι, που ανήκουν στο κίνημα των Σαλαφιστών.

Η «μήτρα»

Ενα εξαιρετικά συντηρητικό κίνημα του σουνιτικού Ισλάμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί «μήτρα» τρομοκρατών, όπως συνέβη στην περίπτωση του 26χρονου Τσετσένου Ταμερλάν Τσαρνάεφ, που το 2013 είχε πυροδοτήσει εκρηκτικά στον μαραθώνιο της Βοστώνης.

Στο διαβαθμισμένο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται ειδική αναφορά στη λειτουργία ενός ακόμα άτυπου χώρου προσευχής, εντός των ορίων του δήμου της Αθήνας. Κι αυτό κυρίως διότι οι «επικεφαλής» του χώρου φέρονται να διατηρούν διασυνδέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Μια διεθνή οργάνωση του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ», που υποστηρίζει την αναγκαιότητα εισαγωγής της σαρίας ως βάση για τη λειτουργία του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα που προσέρχονται στον συγκεκριμένο άτυπο χώρο προσευχής είχαν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των γεγονότων που εκτυλίσσονταν στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο αυτού που ονομάστηκε Αραβική Ανοιξη.

Διακινητές «μαχητών»

Αντικείμενο ενδιαφέροντος για το αντιτρομοκρατικό επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί πολιτιστικός σύλλογος και αυτοσχέδιο τζαμί που λειτουργούν σε κοινό χώρο στις «παρυφές» του Πειραιά. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ., ο υπεύθυνος του χώρου φέρεται να έχει ανάμειξη σε υποθέσεις διακίνησης αλλοδαπών από τη Βόρεια Αφρική προς περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο». Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές ότι είχε διευκολύνει τη μετακίνηση ακραίων ισλαμιστών από την Αλγερία και το Μαρόκο στη Συρία και στο Ιράκ μέσω Ελλάδας για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Παναγιώτης Σουλιώτης
Πηγή "Καθημερινή"
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 13, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οι ιμάμηδες του μίσους στην Αθήνα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator