Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου: ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

0


Μέσα στα πλαίσια των δράσεων που συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (Ι.Λ.Μ.Κ.) για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με γενικό τίτλο: "Η διαχρονία του στολισμού ως αντανάκλαση εξέλιξης πόλεων στην Κορινθία" και θέμα: "Πόλ(ε)ις", το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε η δράση: "Γνωριμία με το κορινθιακό κόσμημα: περιήγηση και εικαστικό εργαστήρι".

Η κ.Γιώτα Κασίμη, αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, αρχικά, καλωσόρισε και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τον τρόπο διεξαγωγής της δράσης και στην συνέχεια, μέσω επιλεγμένης περιήγησης στον χώρο του Μουσείου, παρουσίασε συγκεκριμένα κοσμήματα, αναφερόμενη στην προέλευσή τους, στα υλικά κατασκευής τους, στην χρήση και στον συμβολισμό τους.

Το εικαστικό εργαστήρι κατασκευής κοσμήματος για ενήλικες πραγματοποίησε η κ.Ρωξάνη Γιάννου, εικαστικός - ιστορικός συμβολισμού, αφού προηγουμένως μίλησε για το κόσμημα, την σημασία του, τα διάφορα μοτίβα και τη διαχρονικότητά τους, τον συμβολισμό του κοσμήματος, το καθρέφτισμα του εσωτερικού κόσμου του ατόμου, που επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας ενός κοσμήματος και αποδεικνύεται από την επιλογή των υλικών, των χρωμάτων και των σχεδίων.

Στο τελευταίο τμήμα της δράσης, οι συμμετέχοντες αξιοποιώντας την ποικιλία των υλικών που τους προσφέρθηκαν έκαναν τις δικές τους δημιουργίες, ομολογώντας και την ψυχοθεραπευτική πλευρά αυτής της ενασχόλησης, κάτι που είχε αναφέρει η κ.Ρωξάνη Γιάννου και άφησε να αποδειχτεί έμπρακτα, μέσω του εργαστηρίου.

Ενεργή συμμετοχή, με τις πολύτιμες γνώσεις τους αλλά και την φροντίδα τους για την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης, είχαν η κ.ΑγλαΪα Κουτρομπή, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και η κ.Ευφροσύνη Κούμπουλα, συντηρήτρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Συγχαρητήρια είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε στους εμπνευστές και στους διοργανωτές τέτοιων δράσεων! Κατά τη διάρκεια αυτών, τα πρόσωπα των υπεύθυνων λάμπουν, αποκαλύπτοντας την χαρά για το ζωντάνεμα των εκθεμάτων, μέσω της γνώσης που μεταφέρεται. Έτσι, τα εκθέματα, αφού συστήνονται, συνομιλούν πλέον με τους επισκέπτες, τους αποκαλύπτουν το ταξίδι της δημιουργίας τους και όλα τους τα "μυστικά"! Κάτι τέτοιο είναι συγχρόνως "μαγεία" και κίνητρο δράσης για όλους!

Τσέτσι Τσάνκοβ
Φωτογράφος
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος-Φωτορεπόρτερ
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού
www.eaete.gr
tel.6937650867
phototsetsi.gr
email. phototsetsi@gmail.com
facebook.com/phototsetsi

Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 25, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου: ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator