ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Αποζημίωση συκοπαραγωγών για τις ζημιές του καύσωνα

0
Προς:

κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ Πρόεδρο ΕΛΓΑ
Μεσογείων 45 τ.κ.11510 Αθήνα
adminsecret@elga.gr

Αξιότιμε κ.Πρόεδρε,

η φετινή συκοπαραγωγή αναμενόταν αρκετά καλή, τόσο σε ποσοτικό επίπεδο (θα ξεπερνούσαμε τους 3000 τόνους), όσο και σε ποιοτικό.

Όμως τα δύο κύματα καύσωνα που επικράτησαν το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την ανομβρία, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα σε αρκετά συκοπερίβολα. Ιδιαίτερα ο πρώτος παρατεταμένος καύσωνας με διάρκεια από 26 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου ξεπέρασε τους 43οC και προκάλεσε μεγάλες ζημιές τόσο στο φυτικό κεφάλαιο (εκτεταμένη αποφύλλωση των δέντρων), όσο και στην παραγωγή (απόρριψη και μολύβδωση καρπών, μικροκαρπία).

Η ζημιά είναι εξελισσόμενη, αλλά δυστυχώς υποτιμήθηκε αρχικά το μέγεθός της με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην υποβάλλουν αίτηση αποζημίωσης στον ΕΛΓΑ. Ήδη σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι το μέγεθος της ζημιάς σε ορισμένους συκεώνες (ιδιαίτερα σε μη αρδευόμενους) ξεπερνά το 40% και θεωρώ ότι το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς θα φανεί στο τέλος της συγκομιδής.

Κ. Πρόεδρε,

1. Επειδή έχει καταγραφεί επίσημα στο μετεωρολογικό σταθμό της Μεσσηνίας θερμοκρασία 43,2οC την Κυριακή 02/07/2017 και θερμοκρασίες πάνω από 40οC τις προηγούμενες πέντε (5) μέρες (άρα η ζημιά καλύπτεται σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ)

2. Επειδή το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε την περιοχή υποτίμησε το μέγεθος της ζημιάς και το απόδωσε σε άλλα αίτια

3. Επειδή η ζημιά εξελίσσεται σε αρκετά σημαντική και έχει οδηγήσει τους Μεσσήνιους και Λάκωνες παραγωγούς σε δυσχερή κατάσταση

3. Επειδή πράγματι έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ζημιάς από τους παραγωγούς προς τον ΕΛΓΑ, χωρίς δική τους υπαιτιότητα,

Θεωρώ ότι πρέπει οι συκοπαραγωγοί να αποζημιωθούν για τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν από τον καύσωνα, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υφίστανται.

Η ζημιά είναι πραγματικό μέγεθος, η αιτία είναι τεκμηριωμένη, οι παραγωγοί διεκδικούν αποζημίωση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους και συνεπώς καμία τυπική διαδικασία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δίκαιο αίτημά τους.

Κ. Πρόεδρε,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τον πρωτογενή τομέα καθώς και τις επιστημονικές σας γνώσεις, σας καλώ να αναλάβετε την πολιτική πρωτοβουλία και ευθύνη, ώστε να αποζημιωθούν οι συκοπαραγωγοί για την μεγάλη καταστροφή της σοδειάς τους.

Με τιμή ,
Ο επικεφαλής της Παράταξης
Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης
ΠΕ Μεσσηνίας
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 01, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Αποζημίωση συκοπαραγωγών για τις ζημιές του καύσωνα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator