Γιατί καίγεται η Ελλάδα;

0



Πότε επιτέλους θα καθίσουμε σοβαρά όλοι να ασχοληθούμε με την τεράστια καταστροφή που υφίσταται η πατρίδα μας; Πρέπει να θρηνήσουμε 63 νεκρούς, όπως το 2007 για να κινητοποιηθούμε;

Όλοι μας, πολίτες και πολιτικοί διότι όλοι έχουμε ευθύνες. Όχι μόνο γιατί εμείς ψηφίζουμε τους πολιτικούς που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της καθημερινότητας. Αλλά και γιατί συμβάλουμε τα μέγιστα σε μια εθνική τραγωδία διαρκείας.

Σύμφωνα με παλαιότερα στατιστικά στοιχεία, κυριότερη αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών κατά την περίοδο 2000-2012 είναι οι γεωργικές δραστηριότητες με ποσοστό 27%. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός πυρκαγιών προκλήθηκαν από διερχόμενους οδηγούς και εκδρομείς (18%). Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κακόβουλες ενέργειες ακολουθούν με ποσοστό 17%. Το ποσοστό των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από κεραυνούς ανέρχεται στο 13%.

Το 2013 δόθηκαν κι άλλα στοιχεία από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με τις αγροτοδασικές πυρκαγιές και τις συλλήψεις που έχουν γίνει από το 2009 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013.

Σύμφωνα με αυτά, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα εμφανίζονται να έχουν προκληθεί από πρόθεση κατά: 47,81% (το 2013), 48,2% το 2012, 48,2% το 2011, 37,5% το 2010 και 26,2% επί του συνόλου το 2009, τη στιγμή που η αμέλεια κατέχει ποσοστά της τάξης των 27,27%, 34,8%, 32,5%, 37,7% και 38,7% αντίστοιχα.

Το 2016 τα στοιχεία έδειχναν ότι τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών έχουν ως εξής:

Πρόθεση 47,94%

Αμέλεια 32,65%

Φυσικά αίτια 2,78%

Άγνωστα 13,45%

Τυχαία 3,18%.

Σε μια άλλη έρευνα για την περίοδο 2000-2009 προκύπτει ότι στο σύνολο 110.846 δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν τη συγκεκριμένη 9ετία, όπως προκύπτει από τη Στατιστική του Πυροσβεστικού Σώματος, το 44,04% ξεκίνησαν από «άγνωστα αίτια», το 27,8% οφειλόταν σε «εμπρησμό από αμέλεια», το 19,2% σε «εμπρησμό από πρόθεση», το 8,5% σε «φυσικά αίτια» και το 0,5% σε «τυχαία γεγονότα».

Τι σημαίνουν τα στοιχεία; Ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 80% περίπου βάζουν φωτιές από πρόθεση ή από αμέλεια ή είναι άγνωστη η αιτία αλλά εικάζουμε ποια είναι αυτή. Και προφανώς πρόθεση δεν είναι να προκαλέσουν… πολιτική αναταραχή, να ρίξουν την κυβέρνηση, όπως μας λένε τώρα οι Συριζαίοι. Αλλά να αποχαρακτηριστεί μια έκταση, να κτιστούν νέα αυθαίρετα ή να ικανοποιηθεί το αρρωστημένο μυαλό πυρομανών.

Ο μύθος των ξένων πρακτόρων που ήρθαν να κάψουν την Ελλάδα είναι παλιός. Χρησιμοποιείται όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της ανικανότητάς της. Χρησιμοποιήθηκε το 2007 όταν κάηκαν 2,5 εκατ. στρέμματα και πέθαναν 63 άνθρωποι γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αναβαπτίστηκε βεβαίως στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, δηλαδή στις κάλπες, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι «ασύμμετρες απειλές» χρησιμοποιούνται όταν δεν μπορεί να υπάρξει άλλη δικαιολογία, κι όταν οι παραιτήσεις αφήνονται σε κάποιο συρτάρι υπουργού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας ξαναθυμίζει πόσο μοιάζει με το… σύστημα Καραμανλή. Φαίνεται ότι έχει ίδιους συμβούλους ή μπερδεύτηκαν ορισμένοι… δεξιοί με την αριστερή διακυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι όμως πως όταν κυριαρχεί η τεμπελιά, η έλλειψη σχεδίου, η ασχετοσύνη, η ανικανότητα τότε ξεφυτρώνει η συνωμοσία. Όπως και η τότε κυβέρνηση Καραμανλή είχε υποσχεθεί αλλαγή του κράτους, πόλεμο της διαπλοκής, ανάπτυξη, νέα Ελλάδα, έτσι και ο Τσίπρας τα ίδια υπόσχεται. Κι όταν διαψεύδονται παταγωδώς καθώς η καθημερινότητα είναι πολύ σκληρή, έρχονται οι θεωρίες συνωμοσίας, οι ξένοι πράκτορες, τα σχέδια αποσταθεροποίησης.

Ίσως το 2007 οι… επιβουλείς, οι εμπρηστές να ήταν αριστεροί, οι Αμερικάνοι, κάποιοι Εβραίοι κ.λπ. Σήμερα σίγουρα είναι κάποιοι νεοφιλελέδες που προφανώς μισούν τον Τσίπρα, τον Τόσκα, τον Πολάκη.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα καίγεται επειδή έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα κρατικής ανικανότητας και λαϊκής ανευθυνότητας. Το… στουπί που βάζει τη φωτιά είναι ένας συνδυασμός γεγονότων και αντίληψης για τον κόσμο. Ο εμπρηστής που καίει το δάσος για να κτίσει αυθαίρετο ή ο βλάκας που καίει ξερόχορτα ή κάνει μπάρμπεκιου στον πεθερό με 8 μποφόρ έρχονται να αγγίξουν την απουσία του κράτους. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει κτηματολόγιο, κανονικό και δασικό. Είναι μια χώρα που καίγεται κάθε χρόνο αλλά χθες πέταγαν μόλις 4 καναντέρ γιατί καμιά 10αριά άλλα απλά… τα είχαν παίξει.

Είναι μια χώρα με πυροσβέστες που σήμερα θεωρούνται ήρωες αλλά που όμως δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη. Που υπάρχουν εκατοντάδες συμβασιούχοι αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν γιατί δεν τους εγκρίνονται οι… υπερωρίες την ώρα που καίγεται η χώρα.

Είναι ένας κράτος που ο πρωθυπουργός αναζητείται εδώ και τρεις ημέρες και στέλνει απλώς μηνύματα μέσω twitter. Που οι υπουργοί εμφανίζονται ηλιοκαμένοι για να δώσουν μια παράσταση μπροστά στις κάμερες. Που μια περιφερειάρχης εμφανίζεται αμακιγιάριστη για να ταιριάζει με το γκρίζο φόντο, για να το παίξει υπερκομματική σε μια επίδειξη δήθεν ενδιαφέροντος για τα όσα συμβαίνουν.

Και είναι μια χώρα που πληρωμένα πιστόλια της δημοσιογραφίας της αριστεράς του… πισινού κατηγορούν την αντιπολίτευση και δεν έχουν ούτε μια στάλα κριτικής για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Και μάλιστα οι ίδιοι μας λένε «σκάστε» γιατί λένε δεν είναι η ώρα των παραιτήσεων και του απολογισμού.

Σκάστε εσείς ανίκανοι, μικροί και ανύπαρκτοι πολιτικάντηδες που τα κάνατε θάλασσα στην πρώτη φουρτούνα και τα φορτώνετε σε ύποπτους σχεδιασμούς για να πέσει η κυβέρνηση. Και σκάστε κι εσείς κακόμοιρα ανθρωπάκια που καίτε τη χώρα από αμέλεια ή από πρόθεση αλλά μετά ζητάτε τη βοήθεια της πυροσβεστικής αλλά έχετε ακόμη δικαίωμα ψήφου.

Σκάστε όλοι σας και δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη για να καταλάβετε ποιοι καίνε την Ελλάδα μας. Ίσως τότε να μιλήσουμε με σοβαρότητα και να βρεθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης του μείζονος αυτού εθνικού θέματος. Ως τότε ας σκάσουν όλοι οι ανευθυνοϋπεύθυνοι κι ας πάρουν ένα κλαδί να σβήσουν τη φωτιά. Η επίκληση στα θεία ή σε μια βροχή απλά επιτείνει τη γελοιότητα.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Αυγούστου 19, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γιατί καίγεται η Ελλάδα;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator