Όλοι οι στόλοι στην Κύπρο: Αρχίζει η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

0Γαλλικές φρεγάτες κατέπλευσαν στη Λάρνακα- Διακριτική παρουσία από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και το Ισραήλ- Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια η Total θα ανακοινώσει αν ήταν επιτυχημένη ή όχι

Νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν έφθασε στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ το πλοίο - γεωτρύπανο West Capella που μίσθωσε η γαλλική εταιρεία Total για τη γεώτρηση στον στόχο OW-1 (Ονησίφορος). Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο αφού πρώτα γίνουν εργασίες σταθεροποίησης της εξέδρας και σάρωσης του βυθού με ειδικό ρομπότ ώστε να μην καταστραφούν αρχαιότητες ή στοιχεία που αφορούν την περιβαλλοντική ισορροπία. Η διαδικασία γίνεται παρουσία και υπό την επίβλεψη δύο γαλλικών φρεγατών, ενώ διακριτική είναι και η παρουσία πλοίων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Το τρυπάνι θα πρέπει να κατέβει 1698 μέτρα (απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας στο βυθό). Όταν ξεκινήσει η γεώτρηση το τρυπάνι πρέπει να φτάσει στα 4250 μέτρα από τον βυθό, όπου είναι και ο ερευνητικός στόχος «Ονησίφορος».

Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια η Total θα ανακοινώσει αν ήταν επιτυχημένη ή όχι.

Αν η γεώτρηση είναι επιτυχημένη θα ακολουθήσει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Το σημείο στο οποίο κάνει έρευνες η Total, βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό.

Γαλλικές φρεγάτες

Άνευ σημασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ελλιμενισμός δύο γαλλικών φρεγατών στο λιμάνι της Λάρνακας. Οι φρεγάτες μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και αποσπάστηκαν για σκοπούς παροχής ασφάλειας στη γεώτρηση που ξεκινά.Εκτος από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, στα πέριξ του οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και το κανονιοφόρο Νικηφόρος.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν στο Παρίσι και είχε επαφές με τον Γάλλο ομόλογο του, στις οποίες συζητήθηκε και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και προστασίας των γαλλικών συμφερόντων στη Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία με Navtex έχει δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου, εντός της οποίας βρίσκεται μέρος των θαλασσίων οικοπέδων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η περιοχή αυτή αμφισβητείται από τη Τουρκία η οποία θεωρεί πως εμπίπτει στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία με δική της Navtex έχει δεσμεύσει μέρος των οικοπέδων 5,6 και 7 για πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται ελλιμενισμένο στα νότια παράλια της Τουρκίας και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να κινηθεί προς τη κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενο από πολεμικά πλοίο όπως έγινε και στο παρελθόν όταν γινόταν γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 8.
Δημοσίευση: Ιουλίου 12, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Όλοι οι στόλοι στην Κύπρο: Αρχίζει η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator