Ψηφίζουν και Ξε-ψηφίζουν νόμους

0



Ψηφίζουν ξε-ψηφίζουν. Αυτό είναι το νόημα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση καθώς πολλές φορές οι αρμόδιοι υπουργοί άλλα φέρνουν στη βουλή, άλλα ψηφίζουν και άλλα κάνουν στη συνέχεια με τροπολογίες επί των άρθρων με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Όλα όμως γίνονται για ένα και μόνο θέμα: Την καρέκλα της εξουσίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Πολλές φορές βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, φέρνουν σε άλλους νόμους άλλες διατάξεις ή τροπολογίες που συχνά καταργούν ότι ίσχυε ακόμη και αν η βουλή είχε ψηφίσει κάποιο προαπαιτούμενο μέτρο για να κλείσει η αξιολόγηση. Με άλλα λόγια ψηφίζουν ότι τους λένε οι δανειστές και στη συνέχεια , οι βουλευτές έρχονται για να κάνουν τους καλούν και καταθέτουν τροπολογίες αναιρώντας αυτό που είχαν ψηφίσει νωρίτερα. Παραδείγματα έχουμε πάρα πολλά και πρόκειται για σημαντικά νομοσχέδια που πολλές φορές χωρίς να το πάρει κανείς είδηση , αλλάζει το περιεχόμενό του αφού οι παρεμβάσεις των βουλευτών με τις τροπολογίες τους αλλάζουν ότι ίσχυε πριν.

Ψηφίζουν νόμους και τους ξε-ψηφίζουν στην συνέχεια

Πρόσφατα 60 βουλευτές ζήτησαν με τροπολογία που κατέθεσαν την προστασία των συνταξιούχων από την λαιμητόμο των κατασχέσεων που και οι ίδιοι ψήφισαν αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον υφυπουργό εργασίας Τάσο Πετρόπουλο.

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κ Πετρόπουλος δεσμεύτηκε για λύση του προβλήματος με ρύθμιση που θα κατέθετε αμέσως μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανέμενε. Οι βουλευτές όμως υποστηρίζουν πως το ΝΣΚ έχει ήδη γνωμοδοτήσει δυο φορές υπέρ της προστασίας των συντάξεων από κατασχέσεις και καλούν την υπουργό Έφη Αχτσιόγλουν να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Αν ανατρέξουμε πιο πίσω στο χρόνο ακόμη θα δούμε δεσμεύσεις εκτός από νόμους που ανατράπηκαν πριν περάσει ένα 24ωρο. Ποιος δεν θυμάται την περιβόητη δήλωση του κ. Τσίπρα «Ούτε ένα ευρώ μέτρα επιπλέον μέτρα» που είχε πει στις 25 Ιανουαρίου του 2017 και τελικά αυτό που κατάφερε ήταν συνολικά να μας επιβάλει μέτρα ύψους πολλών δις με περικοπές στις συντάξεις, το αφορολόγητο και αλλαγές στα εργασιακά στις 2 Μαϊου που ανακοίνωσε ο κ. Τσακαλώτος ότι βγήκε λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες.

Πριν τον λευκό καπνό να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπραςε προκειμένου να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν την επώδυνη συμφωνία έφτασε σε σημείο να καλέσει δημοσιογράφους στο γραφείο του στη βουλή και να τους πει ότι είναι κοντά ακόμη και να φορέσει γραβάτα. Κάτι που φυσικά δεν έγινε ούτε και αυτό.

Σημερινοί υπουργοί καταργούν τους προηγούμενους υπουργούς

Πολλοί είναι οι νόμοι που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενοι υπουργοί και τώρα ακυρώνονται . Δεν είναι μόνο νόμοι που ακυρώνονται από προηγούμενες κυβερνήσεις όπως ο νόμος για τις offshore εταιρείες στους πολιτικούς. Το 2010 το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει νόμο που απαγόρευε στους πολιτικούς τη συμμετοχή τους σε offshore εταιρίες. Όταν στη συνέχεια έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση άλλαξε το νόμο χωρίς να γίνει αντιληπτό και επιτρεπόταν η συμμετοχή πολιτικών σε εξωχώριες εταιρίες και όταν αποκαλύφθηκε , η κυβέρνηση ξανά άλλαξε το νόμο που επέκτεινε και σε συγγενικά πρόσωπα την καθολική απαγόρευση στις offshore εταιρίες.

Ενώ η κυβέρνηση είχε ψηφίσει ΦΠΑ στο 24% και έδωσε μάχη για να αποδείξει ότι δεν γίνεται αλλιώς λόγο μνημονίου στη συνέχεια φέρνει διατάξεις που θεσμοθετούν τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, καθώς και των υπηρεσιών που παρέχονται για τη γεωργική παραγωγή, και περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τον εφαρμοστικό νόμο της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών, που κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου 13 Μαΐου 2017 στη Βουλή. Και σε αυτή την περίπτωση ψήφισαν και ξε-ψήφισαν.

Δεν αλλάζουν όμως μόνο νόμους άλλων κυβερνήσεων. Αλλάζουν και τους προηγούμενους υπουργούς που αποχώρησαν λόγο του μνημονίου από την κυβέρνηση και διασπάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 10/12/15 Ο Τρύφων Αλεξιάδης είχε πει : «Δεν είπα ποτέ, και υπάρχει το βίντεο ευτυχώς, ότι θα μπουν αναδρομικοί φόροι το 2015. Μου αποδόθηκε αυτή η δήλωση και είναι ψέματα. Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει φόρος, αν δεν μαζέψουμε τις αποδείξεις για το 2015 κι αυτό που μου αποδόθηκε είναι ψέματα…

Επτά μήνες μετά, στις 22/7/16 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης κατέθεσαν τροπολογία, η οποία προβλέπει πως όταν οι ελεγκτές διαπιστώνουν παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, θα συνεχίσουν μεν να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα (στο μισό του αναλογούντος ΦΠΑ), αλλά από εδώ και στο εξής το συνολικό πρόστιμο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από: • 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και • 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Μάλιστα, η τροπολογία προβλέπει ότι τα πρόστιμα: • Θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια 5ετία. • Θα τετραπλασιάζονται εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά.

Κατρούγκαλος καταργεί Στρατούλη

Ο τότε υφυπουργός κοινωνικής εργασίας Δημ. Στρατούλης φέρνει νόμο που προστατεύει τους ελεύθερους επαγγελματίες με ρυθμίσεις ανάσα όπως λεγόταν τότε για εκείνους που χρωστούσαν και είχαν μπλοκάκι.

Άλλαξε ο υπουργός και άλλαξαν οι ρυθμίσεις.

13/6/15 ο κ. Στρατούλης έλεγε : Ένα ακόμη μέτρο προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν χρέη προς το ταμείο και δε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είναι ο συμψηφισμός μέρος της παροχής με τα χρέη. Το πλαφόν του χρέους θα επεκταθεί από τις 20.000 στις 25.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Στρατούλης ενώ για 5.000 εγκλωβισμένους -ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για σύνταξη το όριο για το ύψος των οφειλών θα φθάσει τα 50.000. Η ρύθμιση ανάσα που θα καταθέσει το υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων θα ισχύει έως το τέλος του 2016. Έτσι , αν κάποιος ασφαλισμένος έχει οφειλές άνω των προβλεπόμενων ποσών, μπορεί να προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή της οφειλής έως του ποσού των 50.000 ή των 25.000 ευρώ, και στη συνέχεια να προχωρήσει στη ρύθμιση για αποπληρωμή της οφειλής σε δόσεις . Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το κατώτατο όριο σύνταξης που χορηγείται από τον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, για το περίπου 70% των οφειλετών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΤΕΒΕ, το όριο ορίζεται από 406 ευρώ το μήνα (κατώτατη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας) έως 341 ευρώ (κατώτατη σύνταξη θανάτου).

Τελικά μετά από καιρό, όταν ο Στρατούλης αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με Λαφαζάνη κλπ στη θέση του τοποθετήθηκε ο κ. Γ. Κατρούγκαλος που απλός κατήργησε τα πάντα και έκανε τη δουλειά του τόσο απλά, όσο και … μνημονιακά.
Δημοσίευση: Ιουλίου 14, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ψηφίζουν και Ξε-ψηφίζουν νόμους"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator