Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές - Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

0Στην πολυπόθητη και πολυσυζητημένη έξοδο στις αγορές προχωρά η κυβέρνηση με στόχο να αντικαταστήσει το ομόλογο 5ετούς διάρκειας που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 και με λήξη τον Απρίλιο του 2019. Ειδικότερα, η έκδοση είναι 4 δισ. εκ των οποίων τα 3 δισ. θα πανε για αντικατάσταση του "ομολόγου Σαμαρά" με κουπόνι 4,75% και σημερινό τελικό κόστος 4,95%, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. θα διατεθεί για αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στο χρηματιστήριο, οι προσφορές θα πρέπει αν υποβληθούν μέχρι αύριο 25 του μήνα και την έκδοση συντονίζουν οι BNP Baribas Citigroup, Deutsche bank, Goldman Sachs, HSBC και Merill Lynch, οι οποίες και θα έχουν το ρόλο του dealer manager, ενώ η HSBC θα λειτουργήσει ως εκκαθαριστής.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η ελληνική δημοκρατία δεν έχει καμία υποχρέωση να αποδεχθεί την προσφορά και η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να παγώσει από την ελληνική δημοκρατία για οποιονδήποτε λόγο.

Αύριο θα μάθουμε, όταν θα κλείσει το βιβλίο προσφορών, θα γνωρίζουμε και εάν η διαδικασία θα είναι και πολιτικά πετυχημένη, εάν δηλαδή θα η προσφορά θα είναι τέτοια που θα διαμορφώσει ένα επιτόκιο κάτω του 4,95%, κάτω δηλαδή από το ποσοστό της έκδοσης του "ομολόγου Σαμαρά".

Σημειώνεται ότι της σημερινής κίνησης είχε προηγηθεί πολύ έντονο παρασκήνιο που σχετιζόταν με την συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση φέρεται να ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση την προηγούμενη Δευτέρα, ωστόσο υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή, προβαίνοντας σε νέα αξιολόγηση της κατάστασης. Ειδικότερα, η στρατηγική φαίνεται πως άλλαξε την Κυριακή το βράδυ, καθώς υπήρξε ένας προβληματισμός αναφορικά με τις προσφορές στα επιτόκια από τους ξένους επενδυτές, ενώ θεωρήθηκε πως θα έπρεπε πρώτα να πραγματοποηθεί η συνεδρίαση του Ταμείου και μετά να προχωρήσει η έξοδος στις αγορές, έτσι ώστε οι επενδυτές να έχουν όλα τα στοιχεία στο τραπέζι.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου για το θέμα

Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέροντας τα εξής:

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:

1.       Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2.       Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:

·         Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.

·         Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.

·         Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.

γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.

δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.

ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.
Δημοσίευση: Ιουλίου 25, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές - Άνοιξε το βιβλίο προσφορών"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator