Το πραξικόπημα που δεν έγινε

0Του Σάκη Μουμτζή

Οσο περνά ο καιρός ανοίγουν στόματα και μαθαίνουμε τι έγινε, όχι μόνον το χρονικό διάστημα 23/6-13/7/2015, αλλά όλο το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Αντιληφθήκαμε, πως τίποτα από αυτά που μαθαίναμε τότε, αποσπασματικά, δεν ήταν τυχαίο, αλλά εντασσόταν σε μιαν ακολουθία γεγονότων. Σήμερα αντιλαμβανόμαστε πως όλα είχαν μια λογική συνάφεια, και αποτελούσαν μέρος ενός σχεδίου. Δεν εξετάζω την ποιότητα του. Αν δηλαδή ήταν σοβαρό ή βλακώδες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως υπήρχε.

Μάθαμε λοιπόν, επί πλέον αυτών που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενήμερη για την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα, από το φθινόπωρο του 2014. Μάλιστα, ο Γιάνης υποστηρίζει πως ο Α. Τσίπρας του ανέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να εφαρμόσει το σχέδιο του.

Συγχρόνως, πληροφορηθήκαμε, πως το παράλληλο νόμισμα παρουσιάσθηκε και συζητήθηκε μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Δηλαδή, ήταν γνωστό σε 50 και πλέον στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που με συνωμοτική σιωπή το κράτησαν εφτασφράγιστο μυστικό.

Συνεπώς, με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, έχουμε την πρόθεση κατάληψης του Νομισματοκοπείου και, λόγω της κοινωνικής αναταραχής που θα προκαλούσε η εισαγωγή του παράλληλου νομίσματος, ο στρατός θα έβγαινε στους δρόμους για την τήρηση της τάξης.

Δεν ήταν τυχαία, όπως έχει επισημανθεί, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεντάγωνο λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, ούτε η δήλωση του Π. Καμμένου πως ο στρατός είναι ο εγγυητής της εσωτερικής ασφάλειας. Τέτοια δήλωση είχε να γίνει από την εποχή της Εθνοσωτηρίου.

Τελικά, λίγο πριν την καταστροφή, ο Α. Τσίπρας συνειδητοποίησε το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που θα αναλάμβανε και, κυρίως, πως η έξοδος από το ευρώ θα άλλαζε σε βάρος μας τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, και έκανε πίσω.

Ομως αυτό το γεγονός δεν αναιρεί το άλλο. Δηλαδή, πως σχέδιο υπήρχε που θα έπαιρνε την μορφή πραξικοπήματος. Πιθανόν, στο εγγύς μέλλον, να έρθουν στο φως και άλλα στοιχεία που να φωτίσουν ακόμα καλύτερα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Και αυτό θα γίνει γιατί –ανεξαρτήτως της μετέπειτα πορείας—όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούσαν και θεωρούν θετική την εισαγωγή του παράλληλου νομίσματος. Άλλωστε, μέχρι σήμερα, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κανένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν διέψευσε τα όσα υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πολύ δε περισσότερο, να διαχωρίσει την θέση του.

Εφόσον λοιπόν θεωρούσαν αναγκαία την ύπαρξη του συγκεκριμένου plan B, είναι λογικό δύο χρόνια μετά, να αισθάνονται πως έχουν την άνεση να μιλήσουν για το τι έγινε εκείνες τις ημέρες.

Η πρόσφατη δήλωση της Ch. Lagarde πως ο Α. Τσίπρας ειλικρινά πίστευε πως μπορεί να αλλάξει τους κανόνες στην ΕΕ, λειτουργεί υποστηρικτικά στην άποψη, πως αυτός και οι συνεργάτες του είχαν παντελή άγνοια κινδύνου. Ηταν ανίκανοι να κάνουν στοιχειώδη ανάλυση του διεθνούς περιβάλλοντος.

Και όπως αποκαλύπτει ο Μ. Renzi, αυτός και ο F. Hollande πήραν υπό την προστασία τους τον μικρό και ανίδεο Αλέξη και από κάποιο σημείο και μετά, αυτοί σήκωσαν το βάρος της διαπραγμάτευσης την κρίσιμη νύχτα 12 προς 13 Ιουλίου 2015.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα αυτά είναι, πως το πρώτο εξάμηνο του 2015, ήταν, χωρίς αμφιβολία, το εφιαλτικότερο της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα που δεν έγινε.
Δημοσίευση: Ιουλίου 19, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το πραξικόπημα που δεν έγινε"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator