Θερμοπληξία φόρων για 2,5 εκατ. φορολογούμενους - Προς νέα παράταση οι δηλώσεις

0Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σοκ προκαλούν τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες ακόμα και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Οι φόροι έχουν πολλαπλασιαστεί και δεν πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 5-10% αλλά 40 και 50%.

Όσο και αν η κυβέρνηση θέλει να υποστηρίζει ότι διεύρυνε τη φορολογική βάση, αυτό που πραγματικά έκανε ήταν να διευρύνει τα φορολογικά βάρη για χαμηλά, μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Ήδη από την εκκαθάριση των δηλώσεων διαπιστώνεται η αυξητική τάση. Από 800 ευρώ που ήταν ο μέσος φόρος στην αρχή της διαδικασίας των υποβολών πλέον έχει φθάσει τα 1.143 ευρώ και όπως όλα δείχνουν ο μέσος φόρος θα ξεπεράσει τα 1.800 ευρώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αυτό συμβαίνει καθώς έχει αλλάξει η φορολογική κλίμακα, έχει μειωθεί το αφορολόγητο όριο, ενώ έχουν αυξηθεί και οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, μέχρι και το 2015 τα εισοδήματα από το ελευθέριο επάγγελμα φορολογούνταν με ξεχωριστή κλίμακα και με πρώτο φορολογικό συντελεστή 26%, ενώ τα εισοδήματα από τις μισθωτές υπηρεσίες με άλλη κλίμακα και με τον πρώτο φορολογικό συντελεστή να διαμορφώνεται στο 22%.

Τα εισοδήματα του 2016 τόσο από το ελευθέριο επάγγελμα όσο και από τις μισθωτές υπηρεσίες φορολογούνται ενιαία (με μία φορολογική κλίμακα), εξέλιξη που οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές που φθάνουν μέχρι και 45%.

Για παράδειγμα:

- Φορολογούμενος με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες το 2015 ύψους 20.000 ευρώ και από το ελευθέριο επάγγελμα 25.000 ευρώ.

Για το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες ο φόρος ανέρχεται στα 2.300 ευρώ (4.400 - 2.100 ευρώ που ανέρχεται η έκπτωση φόρου), ενώ για το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα ο φόρος φτάνει στα 6.500 ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται στα 800 ευρώ. Συνολικά ο φόρος του 2015 διαμορφώνεται στα 9.600 ευρώ.
Το αντίστοιχο εισόδημα του 2016, όπως προαναφέρθηκε θα φορολογηθεί με ενιαία κλίμακα, με χαμηλότερο συντελεστή 22% και υψηλότερο 45%.

Ο ανωτέρω φορολογούμενος καλείται να πληρώσει 11.150 φόρο εισοδήματος και 1.701 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης. Συνολικά δηλαδή πρέπει να πληρώσει στην εφορία το ποσό των 12.851 ευρώ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 37% συγκριτικά με το 2015.

Η ίδια κατάσταση ή διαφορετικά τα ίδια τσουχτερά εκκαθαριστικά λαμβάνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Για παράδειγμα, επαγγελματίας με εισοδήματα ύψους 45.000 ευρώ κατέβαλε στην εφορία το 2015 το ποσό των 11.700 ευρώ καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 800 ευρώ. Συνολικά δηλαδή 12.500 ευρώ. Για το 2016 θα πληρώσει 14.950 ευρώ δηλαδή 20% μεγαλύτερο φόρο.

Οι φορολογούμενοι πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να σηκώσουν τα βάρη που τους φόρτωσε η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όχι μόνο η δεύτερη αξιολόγηση αλλά και η πρώτη αξιολόγηση. Κάθε μέρα καθυστέρησης πληρώνεται σήμερα πολύ ακριβά. Αυτό προφανώς δεν ενδιαφέρει τους κυβερνώντες. Άλλωστε τόσο στην πρώτη αξιολόγηση όσο και στην δεύτερη το πρώτο πράγμα που παρέδωσαν στους πιστωτές της χώρας ήταν το αφορολόγητο. Παρέλαβαν 9.500 ευρώ και το έχουν φθάσει στα 5.600 δηλαδή σχεδόν 4.000 ευρώ κάτω. Κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής οι φόροι θα αυξάνονται και εφόσον μάλιστα δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα έρχονται νέοι φόροι που στην ουσία θα αφανίσουν τα εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και απομένουν περισσότερες από 1,2 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μεγάλα λογιστικά γραφεία εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να δοθεί μία ακόμα παράταση εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί με τις δηλώσεις των αγροτών.
Δημοσίευση: Ιουλίου 07, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Θερμοπληξία φόρων για 2,5 εκατ. φορολογούμενους - Προς νέα παράταση οι δηλώσεις"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator