Παναγιώτης Αλευράς: Μεγάλο το πρόβλημα για την εξασφάλιση του αφορολόγητου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

0


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Πράξη Ανάπτυξης
Καλαμάτα, 23-06-2017
Ταχ διεύθυνση :
1η Πάροδος Ερρίκου
Σλήμαν Καλαμάτα
Τ.κ. : 24 100
Τηλέφωνο:
2721093038 & 6974646225

Προς:

1. κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο Υπουργό Οικονομικών

Νίκης 5-7 τ.κ.10563 Αθήνα minister@minfin.gr

2. Ευάγγελο Αποστόλου Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αχαρνών 2 τ.κ. 10176 Αθήνα

eapostolou@hq.minagric.gr

3. κ. Χρήστο Κωτσόγιαννη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων Καραγιώργη Σερβίας 10 τ.κ.10184 c.kotsogiannis@aade.gr

Θέμα : Μεγάλο το πρόβλημα για την εξασφάλιση του αφορολόγητου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Αξιότιμοι Κύριοι ,

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αδικαιολόγητη και μεγάλη ταλαιπωρία των παραγωγών για να αποδείξουν το αυτονόητο. Συγκεκριμένα επειδή στο σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών έχουν καταχωρηθεί ελάχιστοι παραγωγοί με αποτέλεσμα να τρέχουν πανικόβλητοι από Υπηρεσία σε Υπηρεσία για να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά και να αποδείξουν την ιδιότητα του διασταυρωτικού ελέγχου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν είναι «κλικαρισμένος» ο κωδικός 037, με αποτέλεσμα οι εκκαθαρίσεις να βγάζουν μεγάλα ποσά φόρου προς καταβολή. Η τροποποίηση του άρθρου 29 του ν 4172/13 , μπορεί μεν να δίνει τη δυνατότητα στην ουσία όμως δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων.

Ο παραγωγός καλείται να συγκεντρώσει εφτά δικαιολογητικά (1. Βεβαίωση εγγραφής στο ΜΑΑΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 2. Φωτοαντίγραφο ΑΔΤ, 3. Ασφαλιστική Ενημερότητα ή βεβαίωση ασφάλισης ή Αποδεικτικό σύνταξης ΟΓΑ από τον ΟΓΑ, 4. Αντίγραφο της τελευταίας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 , το αντίστοιχο εκκαθαριστικού και το αντίστοιχο Ε3 της Δ.Ο.Υ., αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης – ενιαία δήλωση ΕΛΓΑ από τις Πύλες εισόδου πχ. Ενώσεις και ιδιώτες) για να διασταυρωθεί στα κατά τόπους Τμήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια στα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ).

Είναι λυπηρό την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τεχνολογικής επανάστασης να κυριαρχεί το χαρτοβασίλειο με δαιδαλώδη γραφειοκρατία.

Τα λάθη και τα κενά τα οποία εντοπίζονται είναι ποικίλα και πολλά. Επίσης η διασταύρωση των στοιχείων έδειξε πολλά λάθη και κενά. Χαρακτηριστικά αναφέρονται περιπτώσεις όπου το σύστημα έχει επιλέξει παραγωγούς οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι ούτε στον ΟΓΑ και τους χαρακτηρίζει κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ενώ αντίθετα να μην χαρακτηρίζει κατά κύριο επάγγελμα, αγρότες που ασκούν αποκλειστικά και μόνο αυτό το επάγγελμα. Επίσης, τα οικονομικά στοιχεία τα οποία έχουν αντληθεί είναι του έτους 2015 όπου εκεί για παράδειγμα παραγωγοί τη χρονιά εκείνη μπορεί να μη πληρούσαν τα κριτήρια ενώ σήμερα δηλαδή με τα εισοδήματα του 2016 να τα πληρούν και το αντίθετο.

Επιβάλλεται άμεσα να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων για την καταγραφή του συνόλου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προσδιορίσει το ποσοστό εισοδήματος που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα κατά τη διαδικασία της αυτόματης εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Προτείνεται για να γίνει άμεσα η υποβολή και η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 (δηλώσεις του 2017) των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των νεοεισερχόμενων το 2016 αγροτών, να μην απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης κατά κύριο επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) στις φορολογικές αρχές προκειμένου οι δικαιούχοι να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου.

Επισημαίνουμε ότι άμεσα θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα αυτό διότι οι παραγωγοί καλούνται να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά από τουλάχιστον επτά σημεία και να τρέξουν σε τέσσερες διαφορετικές Υπηρεσίες ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν χάνοντας εργατοώρες χρήματα και να επωμίζονται άδικα την όλη ταλαιπωρία του γραφειοκρατικού συστήματος ώστε να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο που δικαιούνται.

Με τιμή ,
Ο επικεφαλής της Παράταξης
Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης
ΠΕ Μεσσηνίας
Δημοσίευση: Ιουνίου 23, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Παναγιώτης Αλευράς: Μεγάλο το πρόβλημα για την εξασφάλιση του αφορολόγητου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator