Αποφασίσθηκε η παράταση των δηλώσεων - Θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα

0Τη διάταξη για την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών καθώς είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί.

Οκτώ ημέρες πριν την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας έχουν υποβληθεί 3,58 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και απομένουν περισσότερες από 2,6 εκατ. για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δηλαδή πρέπει να υποβάλλονται σε ημερήσια βάση περίπου 325.000 δηλώσεις, κάτι το οποίο όχι απλώς είναι ανέφικτο αλλά θα δημιουργήσει έμφραγμα στο σύστημα taxis. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρατείνει τη διαδικασία μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Όπως αναφέρουν λογιστικά γραφεία η χαμηλή ροή που καταγράφεται σε σχέση με πέρυσι (300.000 λιγότερες δηλώσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016) οφείλεται στην αδιαφορία των φορολογούμενων παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής (22/6/2017) έχουν υποβληθεί 3,58 εκατ. δηλώσεις κάτι που σημαίνει ότι 2,6 εκατ. φορολογούμενοι. Πέρυσι μέχρι τις 22 Ιουνίου είχαν υποβληθεί 3,88 εκατ. δηλώσεις και μάλιστα είχε παραταθεί η σχετική διαδικασία κατά 15 ημέρες.

Σημειώνεται ότι το 2016 η «καλύτερη» ημέρα για το ηλεκτρονικό σύστημα taxis ήταν η 14 Ιουλίου όπου είχαν υποβληθεί 163.915 δηλώσεις. Τις υπόλοιπες μέρες αιχμής τα νούμερα ήταν χαμηλότερα στα επίπεδα των 120.000 δηλώσεων ημερησίως.

Όπως γίνεται αντιληπτό είναι αδύνατον το σύστημα να αντέξει 325.000 δηλώσεις την ημέρα μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η διαδικασία.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 3.578,556 δηλώσεις και προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1. Οι 1,375,183 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 38,43% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 1,310 δισ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο κατά μέσο όρο το ποσό των 953 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι ακόμα δεν έχουν υποβάλλει δήλωση οι έχοντες υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, καθώς ο μέσος όρος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση στις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

2. Οι 577.099 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 16,13% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 191,33 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 331 ευρώ. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι το ποσό αυτό να μην πιστωθεί στους λογαριασμούς τους αλλά να συμψηφιστεί με πιθανή μελλοντική οφειλή όπως για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ. Για όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές ξεκίνησε η επιστροφή των χρημάτων που τους αναλογούν

3. Οι 1,624,274 δηλώσεις είναι μηδενικές. Ουσιαστικά πρόκειται για συνταξιούχους και μισθωτούς οι υποχρεώσεις των οποίων καταβάλλονται μέσω της μηνιαίας παρακράτησης, αλλά και για χαμηλά εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 45,44% του συνόλου.
Δημοσίευση: Ιουνίου 25, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αποφασίσθηκε η παράταση των δηλώσεων - Θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator