Ιδού η «λυπητερή» του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ

0Γράφει ο Γιάννης Κ.Τρουπής

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Από το βράδυ της Πέμπτης η Ελλάδα ζει με έναν νέο μνημόνιο. Οι ήδη ταλαιπωρημένοι πολίτες θα ζήσουν ακόμα πιο σκληρές μέρες μέχρι και το 2021 τουλάχιστον. Ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πανηγυρίσει για τη ρύθμιση του χρέους. Θα είναι αρκετό το χρέος για να ξεχαστούν οι περικοπές και οι μειώσεις ; Η απάντηση θα έρθει μέσα από την καθημερινότητα. Μέχρι τότε ας δούμε κωδικοποιημένα το ναρκοπέδιο πάνω στο οποίο θα περπατήσουμε όλοι στην οδό του 4ο μνημονίου.

«Κούρεμα» συντάξεων

Καταργείται από το 2019 η προσωπική διαφορά, γεγονός που θα επιφέρει μείωση 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το 2018, θα περικοπεί το ΕΚΑΣ κατά 238 εκατ. ευρώ ενώ το 2019 θα καταργηθεί. Το μόνο υπό αίρεση αντιστάθμισμα είναι ότι μπορεί να μειωθεί ή να καταργηθεί το 2019 η συμμετοχή σε γιατρούς και φάρμακα ενώ ήδη από φέτος έχει χαθεί η έκπτωση για τις ιατρικές δαπάνες.

Αύξηση Φόρων

Παύουν από φέτος να προσμετρώνται στο αφορολόγητο οι ιατρικές δαπάνες. Από 1η Ιανουαρίου 2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Από το 2020 - με ενδεχόμενη εφαρμογή ήδη από το 2019 εάν το ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – μειώνεται το αφορολόγητο στις 5.681 ευρώ ή στις 6.250 ευρώ αν και εφόσον εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Αμεση συνέπεια του συγκεκριμένου μέτρου είναι η απώλεια έως και 650 ευρώ το χρόνο  για τους πολίτες με εισοδήματα από 5.681 ευρώ έως 21.500 ευρώ το χρόνο.

Ως αντίμετρο , εφόςον εφαρμοςτούν,  προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 70 ευρώ για όσους πληρώνουν έως 700 ευρώ.

Υψηλότερες εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών

Μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών καλούνται να πληρώσουν με το νέο Μνημόνιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα χάσουν 59 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2018 και 138 εκατ. το 2019.

«Ψαλίδι» στα επιδόματα

Φτωχότερα θα γίνουν τα πλέον φτωχά νοικοκυριά της χώρας καθώς θα μειωθούν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά τους με την περικοπή κατά 58 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης. Ουσιαστικά, από την επόμενη χειμερινή περίοδο, μειώνεται κατά 50%! Με λίγα λόγια, είτε θα το λάβουν πολύ λιγότεροι είτε θα περικοπεί στο μισό για όλους τους δικαιούχους.

Η ταλαιπωρία δεν σταματάει εκεί, αφού καταργούνται τα εξής επιδόματα:

1. Οικονομική ενίσχυση οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας

2. Επιδότηση νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για επίδομα που καταβαλλόταν για 5 μήνες σε ανέργους νέους μέχρι και 29 ετών οι οποίοι παραμένουν στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο

3. Προνοιακό επίδομα απροστάτευτων τέκνων που είχε στόχο να μη διαλυθούν οικογένεια και τα παιδιά να καταλήξουν σε ιδρύματα

4. Επίδομα ένδειας (ΝΔ 57/1973)

Τα παραπάνω επιδόματα ενσωματώνονται σε ένα, με πλαφόν 200 ευρώ το μήνα.

Γεμάτα παγίδες τα εργασιακα ζητήματα

Χαλαρώνει υπερβολικά το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, γιατί ο ρόλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας αποδεικνύεται πλέον διακοσμητικός.

 Όπως διευκρινίζεται, «σε περίπτωση προσφυγής κατά του κύρους των απολύσεων, η αρνητική απόφαση του ΑΣΕ μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο». Επί της ουσίας, η απόφαση του ΑΣΕ δεν είναι δεσμευτική. Στην προηγούμενη διατύπωση, που αντικαταστάθηκε, οριζόταν ότι «η αρνητική αιτιολογημένη απόδοση του ΑΣΕ, λόγω μη πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων, συνιστά τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων σε περίπτωση προσφυγής των απολυόμενων στα πολιτικά δικαστήρια». Δεν σταματούν όμως εκεί οι παρεμβάσεις στα εργασιακά. Επαναδιατυπώθηκε η παράγραφος για την επαναφορά της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή των συλλογικών συμβάσεων. Σύμφωνα με την αρχική διατύπωση, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αναστέλλονται ως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, επανέρχονται υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Πρόκειται για μια λεπτομέρεια που κάνει όμως τη διαφορά.

Προσλήψεις  στο δημοσιο τομέα

Οι αμοιβές προσωπικού στο Δημόσιο αυξάνονται από 15,8 δισ. το 2016 σε 16,3 δισ. το 2017 ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 17,3 δισ. το 2021. Αυτό σημαίνει αυξήσεις 1,5 δισ. ευρώ σε 5 χρόνια. Την ίδια ώρα, η πραγματική οικονομία στενάζει από την υπερφορολόγηση. Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, προβλέπεται ότι στο στενό δημόσιο  τομέα το 2020 και 2021 θα προσλαμβάνονται περισσότεροι υπάλληλοι από εκείνους που αποχωρούν.

 Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται 9.000 προσλήψεις το 2020 και 8.500 το 2021 ενώ θα φύγουν 8.200 και 7.500 αντίστοιχα. Επίσης, στα ειδικά μισθολόγια, αυξάνονται όσα επιδόματα δεν καταργούνται. Προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση διατηρείται τουλάχιστον ένα επίδομα. Αν προκύψει αύξηση από το νέο σύστημα αμοιβών τότε χορηγείται σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Ειδικά για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η προσωπική διαφορά θα αποτελεί μεγάλο μέρος του μισθού τους – από 60 έως 240 ευρώ ή από 7% ή 14% της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας – την ώρα που άπαντες γνωρίζουν ποια είναι η τύχη της προσωπικής διαφοράς μετά το προηγούμενο της αντίστοιχης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

 Η προσωπική διαφορά δίδεται τώρα για να καταργηθεί αμέσως μετά.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Υπομονή και ψυχραιμία....
Δημοσίευση: Μαΐου 22, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ιδού η «λυπητερή» του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator