Με υπογραφή Τσίπρα επιτείνεται η καταστροφή

0



Όσο ο Αλέξης «γοητεύει» τους Κινέζους, που θα τρέξουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αντάμα με το ξανθό γένος, μια ακόμη διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε με… εθνική επιτυχία. To όνειρο μιας συμφωνίας για το χρέος μετατίθεται για ακόμη μια φορά καθώς όπως λέει το ρεπορτάζ στο Μπάρι δεν βρέθηκε η χρυσή τομή. Επί της ουσίας ΔΝΤ και Βερολίνο δεν έκλεισαν το χάσμα. Η Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε να ζητά ελάφρυνση του χρέους και ρεαλιστικές προβλέψεις για το πλεόνασμα, ο δε Σόιμπλε ζητά θετικές προβλέψεις, ακριβώς για να μην αναγκαστεί η ευρωζώνη να συμφωνήσει σε μεγάλες ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος.

Παράλληλα, δεν υπήρξε απόφαση ούτε για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να διατηρήσει η Ελλάδα μετά το 2022. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 αλλά μετά δεν ξέρουμε απολύτως τίποτε

Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε ότι «τίποτα δεν θα συμφωνηθεί πριν συμφωνηθούν όλα» για να προσθέσει: «Είναι δύσκολο να υπάρχει συμφωνία μία εβδομάδα πριν το Eurogroup» εξηγώντας ότι τέτοιες αποφάσεις παίρνονται συνήθως λίγο πριν γίνουν οι μεγάλες συναντήσεις. Άφηνε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας δεύτερης συνάντησης σε αυτό το επίπεδο πριν ακριβώς από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Πάντως ξεκαθάρισε πως Γερμανική πλευρά δεν αναμένει πλέον από την Ελλάδα επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος όπως ήταν η επίσημη της θέση στο παρελθόν αλλά μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύει μία φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με ένα προσχέδιο που ετοιμάζει τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να κυμαίνονται από 2% - 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν περισσότερες ζυμώσεις ως προς τη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, βάσει της απόφασης του Eurogroup (Ευρωομάδα) του Μαΐου του 2016.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ουσιαστικά μια ακόμη ημερομηνία χάθηκε και ένα ακόμη ορόσημο πήγε στράφι. Η κυβέρνηση των επιτυχιών υπέγραψε μνημόνιο με πολύ σκληρά μέτρα και όπως είχε πει ο Τσίπρας θα έπρεπε να υπάρχει ρήτρα χρέους. Δηλαδή να ψηφίζει ο κακόμοιρος ο βουλευτής τις μειώσεις στις συντάξεις αλλά να έχει κι ένα άλλοθι, ότι αν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος δεν θα ισχύσουν τα μέτρα. Το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή, θα ψηφιστεί, θα ισχύσουν οι μειώσεις στις συντάξεις και οι νέοι φόροι, όμως, λύση για το χρέος δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Το πολύ – πολύ στο Γιούρογκρουπ να υπάρχει μια αναφορά στο ανακοινωθέν γενική και αόριστη.

Πρόκειται ακριβώς για ένα Βατερλό, το μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα. Όμως, όλοι το ξέραμε, και η κυβέρνηση επίσης, ότι ο Σόιμπλε πριν από τις εκλογές του δεν θα έδινε καμιά σαφή λύση. Και φυσικά η εφαρμογή των όποιων μέτρων θα ίσχυε μετά το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Η κυβέρνηση κατάφερε να αποδεχθεί ένα μνημόνιο plus, που θα ισχύσει αφού τελειώσει το κανονικό μνημόνιο χωρίς να έχει κερδίσει απολύτως τίποτε. Δεσμεύει τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση με σκληρά μέτρα τα οποία πρέπει να εφαρμόσει και για το χρέος δεν παίρνει τίποτε. Ούτε βεβαίως γίνεται συζήτηση για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση.

Όσο λοιπόν κι αν τα troll του ΣΥΡΙΖΑ πουλάνε success story επειδή ανέβηκε λίγο το χρηματιστήριο κι έπεσαν τα spreads, η αλήθεια είναι ότι πιο κοντά σε δράματα είμαστε παρά σε επιτυχίες. Με υπογραφή Τσίπρα επιτείνεται η καταστροφή.

Όλη αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να περιγραφεί με την εικόνα του Καμμένου από το γήπεδο και το σηκωμένο μεσαίο δάκτυλο. Αυτό πήραμε…

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Μαΐου 17, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Με υπογραφή Τσίπρα επιτείνεται η καταστροφή"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator