Ποδόσφαιρο και κράτος ντροπής!

0



Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Εδώ και πολλά χρόνια, το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης της κρατικής διοίκησης. Είναι και η ασυδοσία που επικρατεί στον φοιτητικό συνδικαλισμό αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που τα συμπεριλαμβάνει όλα. Εγκληματικές οργανώσεις, φοροδιαφυγή, διασπάθιση κρατικού χρήματος, διαπλοκή με κόμματα, πελατειακά δίκτυα και ανεξέλεγκτη βία.

Εκτός αυτού, αποτελεί ένα καλό δείγμα συστήματος που παράγει μεθοδικά, αντιαξίες και αμοραλισμό. Παρατηρήστε συμπεριφορές και θράσος, από τους παράγοντες που απειλούν,  τους προπονητές που «αγανακτούν» με το παραμικρό, τους παίκτες που πέφτουν ξεδιάντροπα για πέναλτι και τους οπαδούς που είναι έτοιμοι να μαχαιρώσουν τον διπλανό τους.

Με αφορμή τον χθεσινό τελικό κυπέλλου στο Βόλο, μπορείς εύκολα να πέσεις, για άλλη μία φορά, σε κατάθλιψη. Έπρεπε να φτάσει η Πέμπτη για να ελέγξουν την καταλληλότητα των συνθηκών και του σταδιου για να διεξαχθεί ο αγώνας. Και αφού τελικά, αποφασίστηκε να γίνει, συνέβησαν όλα όσα προβλέπει το «τελετουργικό». Εβδομήντα τραυματίες χωρίς καμία σύλληψη, φωτιές και καταστροφές χωρίς επέμβαση της αστυνομίας και διάχυση του εξευτελισμού του κράτους σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Αλλά μόνο στο ποδόσφαιρο συμβαίνει αυτό; Μήπως αυτή η ανεξέλεγκτη, ανεύθυνη και πελατειακή συμπεριφορά – για την οποία προσφέρεται ο χώρος- αποτελεί ένα καλό δείγμα για την κουλτούρα που επικρατεί στην ελληνική διοίκηση, γενικώς;

Μια ανάλογη κατάσταση σε επίπεδ οργάνωσης, συναντά κανείς στα κόμματα, στα υπουργεία, στις δομές των ΔΕΚΟ, στις υπηρεσίες, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, παντού. Ατομικισμός, χρησιμοθηρία, έλλειψη σεβασμού, υπόθαλψη κάθε εγκληματικής μειοψηφίας και αδιαφορία για ανάληψη της ευθύνης.

Υποθέτω ότι υπάρχουν αιτίες. Αιτίες που έχουν να κάνουν κυρίως, με την κακή πολιτική μας παιδεία και εν γένει με την κοινωνική ασυνειδησία που μας κατευθύνει. Στο ποδόσφαιρο, η ανεξέλεγκτη εγκληματική δραστηριότητα των παραγόντων ως τώρα, διογκώθηκε με την προστασία του πολιτικού και μιντιακού συστήματος. Και εμπεδώθηκε η ανάλογη ατμόσφαιρα. Απατεώνες που έστηναν αγώνες, πολιτικοί που τους κάλυπταν και δημοσιογράφοι που δημιουργούσαν αφήγημα και κουλτούρα στους «ταλιμπάν» οπαδούς. Κάτι ανάλογο με τους ψηφοφόρους των κομμάτων σε πιο χαλαρή μορφή…

Η αστυνομία, επίσης, δεσμεύεται από το πολιτικό σύστημα. Εκτελεί εντολές και παραπαίει εδώ και πολλά χρόνια, μεταξύ προλεταριοποίησης των οργάνων της και βολικής ασυδοσίας της ιεραρχίας της.

Το κακό όμως είναι πως όλα αυτά λειτουργούν απολύτως φυσιολογικά, σε μια κοινωνία που μετέχει επί ίσοις όροις, στο κοινό αφήγημα. Και που απολαμβάνει την ικανότητα του μεγαλοπαράγοντα της τοπικής ομάδας  να στήνει παιχνίδια ή να εμφανίζεται σε εκπομπές ως τιμητής των αντιπάλων του.

Υπάρχει επομένως, τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική διοίκηση, όπως υπάρχει εξαιρετικά επικίνδυνο θέμα με την κουλτούρα ανοχής στην ελληνική κοινωνία. Και για να το πω πιο απλά, βρίσκουν και τα κάνουν. Η ακόμα καλύτερα, ανταποκρίνονται στην βούληση και στην επιθυμία των «πελατών» τους για να συμπεριφέρονται έτσι…

Η Ελλάδα σαπίζει ολοένα και περισσότερο ευτελίζοντας  ανθρώπους και αξίες. Όλα εν τω μεταξύ, ξεκινούν και καταλήγουν σε δύο βαθιές αρρώστιες: στην εξουσιομανία των Ελλήνων και στον κατακερματισμό της  κοινωνίας.

Πραγματικά, δεν ξέρω ποιος θα μπορέσει να σταματήσει τον κατήφορο και με ποιο τρόπο να απομονώσει τις φασίζουσες μειοψηφίες που απολαμβάνουν την ηρωοποίησή τους εις βάρος όλων μας.

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι κατά βάση, πολιτισμικό και δεν λύνεται με την στοιχειώδη αγανάκτηση της συλλογικής μας συνείδησης…
Δημοσίευση: Μαΐου 07, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ποδόσφαιρο και κράτος ντροπής!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator