Τσούχτρες και μέδουσες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ

0



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ

Θέμα-Τσούχτρες και μέδουσες.

Λόγο των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών (αυξημένη θερμοκρασία θάλασσας,πρώιμη άνοιξη,μείωση των φυσικών εχθρών βλέπε δελφίνια,τόνοι,σκουμπρί,φάλαινες,θαλάσσιες χελώνες,κλπ)υπάρχει μια αυξημένη παρουσία απο μέδουσες στις Ελληνικές θαλασσες.

Τα δυο είδη που συναντάμε στις θάλασσες του δήμου μας ειναι η μέδουσα "Πελάγια"(pelagia nuctiluca)φωτο1 και η μέδουσα "Κοτυλόριζα"(cotylorhiza turberculata) φωτο2.

Απο τα δυο είδη μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (τα πλοκάμια της φτάνουν και τα 5 μέτρα)και το τσίμπημα της ειναι επώδυνο για τον άνθρωπο.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Σε περίπτωση οπτικής επαφής αποφεύγουμε το κολύμπι γιατι συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια.

Σε περίπτωση επαφής απομακρύνουμε τα πλοκάμια απο το δέρμα μας χρησιμοποιώντας λιγο χώμα απο την παραλία,peeling,οχι με γυμνά χέρια και ποτέ με φρέσκο νερό.

Διάλυμα ξυδιού με νερό εχει αποδειχθεί οτι βοηθάει.

Κατόπιν χρησιμοποιούμε πάγο για μείωση της φλεγμονής και κατόπιν κάποια απο τις αλοιφές για τσιμπήματα.

Αντί-ισταμινικά μόνο με συνταγή γιατρού.

Η ενόχληση λόγο της τοξίνης που εκτοξεύει παραμένει για αρκετές ημέρες.

Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε με γιατρό η νοσοκομείο.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins, ένας απλός τρόπος να εξουδετερωθεί το δηλητήριο της μέδουσας είναι η εμβύθιση του πάσχοντος μέρους του σώματος σε ζεστό νερό.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε περισσότερα από 2.000 άρθρα σχετικά με το τσίμπημα της μέδουσας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θερμότητα είναι ο πλέον αποτελεσματικός παράγοντας για να αντιμετωπιστεί ο πόνος, η φλεγμονή, η βλάβη των ιστών και τα άλλα συναφή συμπτώματα του τσιμπήματος.

Ο λόγος είναι ότι το δηλητήριο της μέδουσας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμότητα, οπότε το ζεστό νερό το «απενεργοποιεί», δηλώνει η Κρίστι Γουίλκοξ από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και μία εκ των συντακτών της μελέτης.

Εάν το τσίμπημα βρίσκεται στο χέρι ή το πόδι, τότε το πάσχων άκρο πρέπει να εμβυθιστεί σε καθαρό ζεστό νερό (καλό είναι η θερμοκρασία του νερού να είναι αρκετά υψηλή, στο επίπεδο που μπορεί να γίνει ανεκτή) το συντομότερο δυνατό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ένα ζεστό μπάνιο/ντους είναι κατάλληλο στην περίπτωση που το τσίμπημα βρίσκεται στο στήθος, την πλάτη ή κάποιο άλλο μέρος του σώματος που είναι αδύνατο να εμβυθιστεί μεμονωμένα στο νερό

Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις μέδουσες ειναι παροδικό και μειώνεται στην πορεία του καλοκαιριού.

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΔΕΝ βγάζουμε ποτε τις μέδουσες στην παραλία γιατι αποτελουν σημεία μόλυνσης και δυσοσμίας λόγο της αποσύνθεσης τους.

Σημείωση

Οι μέδουσες αποτελούν βασικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων ειδών αφού καταναλώνουν πλαγκτόν και μετα καταναλώνονται απο ψάρια.

Μια φάλαινα καταναλώνει πανω απο 100 κιλα μέδουσες σε μια ημέρα.

Φωτογραφίες απο το αρχείο των "ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ"

Παρακαλούμε κοινοποιήστε την ανακοίνωση.

Δημοσίευση: Μαΐου 20, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τσούχτρες και μέδουσες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator