Οι πεσόντες Σοφικίτες ήρωες στα πεδία των μαχών

0


*του Αναστάσιου Λυμπερίου

Στηριγμένοι στα λόγια του Ηροδότου ο όποιος πρώτος ασχολήθηκε με την ιστορία και τόνισε στο έργο του τις θυσίες και τους αγώνες των Ελλήνων εναντίον εχθρικών λαών που τον απείλησαν, θελήσαμε ως ελάχιστο φόρο τιμής να αναδείξουμε τη θυσία των συμπατριωτών μας Σοφικιτών που αγωνιστήκαν και έπεσαν στους εθνικούς αγώνες από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μικρή αυτή συνεισφορά μας στην τοπική ιστορία του Σοφικού Κορινθίας και της ευρύτερης περιοχής, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς το απαραίτητο πραγματολογικό υλικό που μας χορηγήθηκε ευγενώς από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού την όποια και ευχαριστούμε θερμά.

Σημειώνουμε ωστόσο ότι τα στοιχεία των πεσόντων τελούν υπό διόρθωση - επικαιροποίηση που ανανεώνονται συνεχώς. Παρακαλούμε για την κατανόησή σας για τυχόν λάθη αλλά και παραλείψεις πεσόντων που δυστυχώς δεν έχουν καταγράφει.
Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913   

Δρόσος Γεώργιος, Στρατιώτης, γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας οποίος απεβίωσε εκ βρογχοπνευμονίας στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εδέσσης στις 15/01/ 1913.

Μαρκέλλος Νικόλαος του Ράλλη, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας εφονεύθη στην μάχη στην Ήπειρο το 1913.

Ροτίδης  Αθανάσιος του Γεωργίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, εφονεύθη στην μάχη στην Ήπειρο το 1913.

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1917-1918 

Βενετσάνος Αναστάσιος του Δημητρίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως στις 27/11/1918.

Δροσόπουλος Μιχαήλ του Δημητρίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λαρίσης στις 26/04/1918.

Δρόσος Γεώργιος του Ιωάννη, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, απεβίωσε στα Βοδενά  στις 15/01/1915.

Κλεπετσάκης Παναγιώτης του Παναγιώτη, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, απεβίωσε εκ γρίπης στο Δ΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 22/08/1919.

Κλήμης Ιωάννης του Αθανασίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, απεβίωσε στο Β΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής στις 20/09/1918.

Λούβρης Γεώργιος  του Ηπατίου, Δεκανέας,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, απεβίωσε στη Μακεδονία στις 17/07/1918.

Μούτσος Μιχαήλ του Κυριάκου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 12/09/1918.

Μπινιάρης  Ανδρέας του Γεωργίου, Μηχανοδηγός, γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, απεβίωσε εκ πλευρίτιδας στις 11/07/1918.

Εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία ή Εκστρατεία της Κριμαίας το 1919

Ντρούδης Αναστάσιος του Γεωργίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, απεβίωσε στη Χερσώνα στις 24/02/1919.

Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922

Βενετσάνος Γεώργιος του Νικολάου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας,  εφονεύθη σε μάχη στις 12/08/1921.

Κλεπετσάκης Γεώργιος του Δημητρίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, συνθήκες απώλειας άγνωστες.

Μαρκέλος Δημήτριος του Νικόλαου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, απεβίωσε στην Μικρά Ασία στις 30/10/1919.

Μούτσος Αναστάσιος του Νικόλαου, Ναύτης , γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, απεβίωσε εκ βρογχοπνευμονίας στις 30/10/1919.

Ροτίδης Αναστάσιος του Αθανασίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, συνθήκες απώλειας άγνωστες.

Σπηλιώτης Βασίλειος του Αναστασίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας, , εφονεύθη σε μάχη στην Μικρά Ασία στις 16/08/1921.

Βίρλας Παντελής Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Αγγελόκαστρο Κορινθίας, συνθήκες απώλειας άγνωστες.

Μπινιάρης  Αναστάσιος του Γεωργίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Αγγελόκαστρο Κορινθίας, συνθήκες απώλειας άγνωστες.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος 

Βενετσάνος Παναγιώτης του Γκίκα, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας το 1917,υπηρετούσε στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη στη μάχη στο ύψωμα Μπουλαράτ  της Χειμάρρας το Δεκέμβριο του 1940.

Γκούμας Πέτρος του Βλάσιου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας το 1913, εφονεύθη στη μάχη της Χειμάρρας στις 4/1/1941.

Δανιήλ Αθανάσιος του Θεοδώρου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας το 1914, υπηρετούσε στο 30ο Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη στη μάχη στο Ντομπρένι ΒΔ Μοσχοπόλεως στις 26/01/1941.

Ιακώβου  Σαράντος του Σταματίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας το 1910, υπηρετούσε στο 52ο Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη στη μάχη της Κλεισούρας στις 24/12/1940.

Μαρκέλλος Μιχαήλ του Γεωργίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας το 1917, υπηρετούσε στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη στη μάχη της Χειμάρρας στις 27/12/ 1940.

Παπασταματίου  Αθανάσιος του Δημητρίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας το 1913, υπηρετούσε στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη σε μάχη στη Χειμάρρα στις 29/03/ 1941.

Ρούσης Αθανάσιος του Μιχαήλ, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Σοφικό Κορινθίας το 1910, υπηρετούσε στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, απεβίωσε στο  2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων  στις 14/02/ 1941.

Μαυραγάννης Ιωάννης του Δημητρίου, Στρατιώτης,  γεννημένος  στο Κόρφο Κορινθίας το 1917, υπηρετούσε στο 93ο Σύνταγμα Πεζικού, εφονεύθη στη μάχη στο Οχυρό Εχίνος βορειανατολικά της Ξάνθης στις 8/4/1941 κατά την Γερμανική εισβολή.

*ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας

tasoslimp@yahoo.gr

i «Ηροδότου Αλικαρνησσέος ιστορίης απόδεξις ήδε, ως μήτε τα γενόμενα εξ ανθρώπων τω χρόνω εξίτηλα γένηται, μήτε έργα μεγάλα τε και θωμαστά, τα μεν Έλλησι, τα δε βαρβάροισι αποδεχθέντα, ακλέα γένηται, τα τε άλλα και δι’ ήν αιτίην επολέμησαν αλλήλοισι»

ii Η συμβολή της Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού αλλά και η συνεισφορά της στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, της συλλογής, της ταξινόμησης και της διατήρησης των στοιχείων που τεκμηριώνουν την ιστορία των πολεμικών περιόδων του νεότερου ελληνικού κράτους με απώτερο στόχο την συγγραφή και έκδοση της πολεμικής ιστορίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολύτιμη.
Δημοσίευση: Μαΐου 10, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οι πεσόντες Σοφικίτες ήρωες στα πεδία των μαχών"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator