Παναγιώτης Αλευράς: Προτεραιότητα των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος στο Μέτρο 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων»

0


Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της παράταξης και Περιφερειακού Σύμβουλου Αλευρά Παναγιώτη σε φυτωριακές επιχειρήσεις παραγωγής σποροφύτων της Τριφυλίας, απαντώντας σε ερωτήσεις των παραγωγών για την τύχη των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, τόνισε ότι ήδη η μελέτη έχει ολοκληρωθεί πάνω από ένα χρόνο και είναι μελετητικά ώριμη για να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Όμως, αποτελεί αιρεσιμότητα για τη χώρα μας στον τομέα των υδάτων, προκειμένου να γίνει η προκήρυξη του μέτρου 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων», η έγκριση γενικού κανόνα κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος.

Η απόφαση αυτή έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010. Η μη εκπλήρωσή της σημαίνει απώλεια πόρων ύψους 1,2 δις ευρώ του νέου ΕΣΠΑ.

Ήδη η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων που αναρτήθηκε χθες στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 1751/22-5-2017), θεσμοθετεί το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό άρδευσης, απελευθερώνει σημαντικές πράξεις προκήρυξης και χρηματοδότησης υποδομών άρδευσης σ’ όλη την Ελλάδα.

Συνεπώς, επειδή κατά προτίμηση θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συνεχιζόμενα έργα, όπως πληροφορήθηκα από στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κατά προτεραιότητα τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος.

Θεωρώ, ότι με την ολοκλήρωσή του, θα αποτελεί ένα έργο πνοής για την Τριφυλία, όπου θα αρδεύονται 34.000 στρέμματα.

Έτσι, θα εξασφαλιστεί άριστης ποιότητας βρόχινο νερό για τις καλλιέργειες και χαμηλού κόστους.

Παράλληλα θα ανακουφιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα επεκταθεί η αρδευόμενη ελαιοκαλλιέργεια (από το 30% στο 70%) της περιοχής, με συνέπεια τη βελτίωση της παρενιαυτοφορίας, την αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Γενικά θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και σίγουρα θα στηρίξει την τοπική αγροτική οικονομία.

Προσωπικά παρακολουθώ τις εξελίξεις και στηρίζω τις προσπάθειές σας για την ολοκλήρωση συνολικά του έργου, προς όφελος των αγροτών, της τοπικής και της εθνικής μας οικονομίας.

Υ.Γ. Είναι πρωτοφανές γεγονός να γίνονται μελέτες και έργα, όπου τα αρδευτικά δίκτυα είναι ξεκομμένα από τα φράγματα.

Έπρεπε να υπάρχει ενιαία συνολική μελέτη και εκτέλεση έργου:Φιλιατρινό φράγμα – αρδευτικά δίκτυα.
Καλαμάτα 24-05-2017

Ο επικεφαλής της Παράταξης
Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας
Δημοσίευση: Μαΐου 24, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Παναγιώτης Αλευράς: Προτεραιότητα των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος στο Μέτρο 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator