Όπου παλεύουν τα βουβάλια, την πατάνε τα βατράχια

0



Και τώρα όλη η Ελλάδα προσπαθεί να ερμηνεύσει τον χρησμό Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα ανακοινώσει σύντομα τις προθέσεις του για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόβλημα ενώ χαρακτήρισε τρομερό και απαίσιο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας και με το χρέος να είναι πάνω από 320 δισ.

Ο Τραμπ φάνηκε να είναι ενήμερος για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας αν και κάποιοι κακεντρεχείς λένε ότι πιθανότατα να μην ξέρει ούτε που βρισκόμαστε στον παγκόσμιο χάρτη. Άλλωστε, οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον λένε ότι η νέα ηγεσία ενδιαφέρεται συνολικά για την περιοχή του Αιγαίου κι όχι αποκλειστικά για την Ελλάδα. Και μην ξεχνάμε ότι ο Τραμπ στήριξε άμεσα τον Ερντογάν και αμέσως αναγνώρισε το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος. Όμως, όλα αυτά είναι γεωπολιτικά που συνδέονται με κάποιο τρόπο και με την οικονομία.

Το αισιόδοξο σενάριο λέει ότι ο Τραμπ θα παρέμβει στο ΔΝΤ και θα επιδιώξει να έχει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, επομένως και με έλεγχο των όσων γίνονται από την πλευρά των Ευρωπαίων. Δηλαδή θα έχει ενεργό ρόλο κι αυτό είναι καλό σε ό,τι αφορά το χρέος και τα πλεονάσματα για τα οποία το Ταμείο έχει προωθημένες και άκρως φιλελληνικές θέσεις. Μπορεί μεν να ζητά επιτακτικά μεταρρυθμίσεις, όμως, απαιτεί ταυτόχρονα λύση οριστική για το χρέος καθώς και μικρότερα πλεονάσματα. Και ενδεχομένως ο Αμερικανός πρόεδρος να μπορεί να παρέμβει προς όφελος της Ελλάδας.

Το κακό σενάριο λέει ότι ο Τραμπ θα σαλπίσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και θα μας αφήσει στα νύχια του Σόιμπλε ο οποίος δεν θέλει να ακούει για μείωση πλεονασμάτων ή για απομείωση του χρέους. Άλλωστε, οι Γερμανοί θα επιμείνουν στη σκληρή λιτότητα αφού πετυχαίνουμε πλεονάσματα, όπερ σημαίνει ότι πάμε καλά...

Όμως, αν ο Τραμπ επιμείνει στο να δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρώπη τότε θα προκαλέσει αναταραχή στην Ελλάδα, αυτό είναι σίγουρο. Κι όπου παλεύουν τα βουβάλια, την πατάνε τα βατράχια.

Ας μη γελιόμαστε. Είμαστε μια χώρα αδύναμη και εξαρτημένη. Και δυστυχώς μόνο με τις δυνάμεις μας θα πρέπει να βγούμε από την κρίση. Ο Τραμπ και ο κάθε ξένος πρόεδρος δεν μπορούν να μας βοηθήσουν. Είδαμε και τον προοδευτικό Ομπάμα πόσο βοήθησε την Ελλάδα. Μόνο λόγια, τσάι και συμπάθεια.

Δυστυχώς είμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας αναταραχής που δεν είναι καθόλου ευοίωνη .Και είμαστε αδύναμοι, με μια αδύναμη και ανύπαρκτη κυβέρνηση. Ό,τι κι αν πει ο Τραμπ γενικώς η αμερικανική πολιτική δεν βλέπει Ελλάδα, αλλά ευρύτερα συμφέροντα. Κι αν θέλει μπορεί να μας διαλύσει με μια του κίνηση.

Το θέμα είναι αν εμείς μπορούμε να ξαναγίνουμε ισχυροί.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Απριλίου 28, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Όπου παλεύουν τα βουβάλια, την πατάνε τα βατράχια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator