Σοκαριστικό βίντεο από την ώρα της επίθεσης στην Στοκχόλμη

0



Η αστυνομία δηλώνει ότι αναζητείται ο τρομοκράτης, αν και έχει ήδη έχει συλληφθεί ένας Ουζμπέκος που έχει σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος - Τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες, από τους οποίους οι 9 σοβαρά

Ένα σοκαριστικό βίντεο δείχνει την ώρα της επίθεσης στην Στοκχόλμη, όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε δεκάδες πεζούς που εκείνη την ώρα έκαναν την βόλτα τους σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της σουηδικής πρωτεύουσας. Στο βίντεο φαίνονται δεκάδες άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, παιδιά και μωρά στα καρότσια, να κάνουν αμέριμνοι την βόλτα τους και να χαζεύουν βιτρίνες, όταν ξαφνικά προσπαθούν πανικόβλητοι να τρέξουν να σωθούν. Φεύγουν από τον πεζόδρομο, κάνουν στην άκρη, μπαίνουν στα μαγαζιά και κλάσματα δευτερολέπτου μετά ένα φορτηγό φαίνεται στο πλάνο να περνά με ιλιγγιώδη ταχύτητα - τέτοια που καταλαβαίνεις πως όποιος βρέθηκε στο δρόμο του, ήταν αδύνατο να ξεφύγει!


Το βίντεο είναι τραβηγμένο από κάμερα ασφαλείας ενός από τα καταστήματα του πιο κεντρικού πεζόδρομου της Στοκχόλμης, που βρέθηκε στο στόχαστρο του τρομοκράτη. Αρχικά δείχνει τους πεζούς να περπατούν αμέριμνοι και περίπου στο 25ο δευτερόλεπτο, όλα αλλάζουν.

Ένας άνδρας ύποπτος για "ανθρωποκτονίες τρομοκρατικού χαρακτήρα" τέθηκε υπό κράτηση σήμερα στη Στοκχόλμη, την επομένη της αιματηρής επίθεσης με φορτηγό που έσπειρε τον τρόμο στη σουηδική πρωτεύουσα, αλλά η αστυνομία επισήμως ανακοινώνει πως αναζητείται ο οδηγός του οχήματος.

Ένα φορτηγό, που είχε κλαπεί νωρίτερα, αρχίζει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, χτυπά περαστικούς και αφήνει πίσω του ακρωτηριασμένα πτώματα: η επίθεση θυμίζει τον επιχειρησιακό τρόπο των επιθέσεων στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, τρεις επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε αντίθεση με το δράμα στη Στοκχόλμη για το οποίο επί του παρόντος δεν έχει αναληφθεί ευθύνη.

"Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης", είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Dagens Nyheter, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του φορτηγού που κατέληξε πάνω στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος, μετά τη φονική του πορεία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία απομάκρυνε το φορτηγό από το σημείο της τραγωδίας.

Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, είναι 4 νεκροί και 15 τραυματίες, μεταξύ τους αρκετά παιδιά. Εννέα τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

"Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. 'Όλα δείχνουν επίθεση", πρόσθεσε. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επέστρεψε εσπευσμένα στη Στοκχόλμη και κατέθεσε το βράδυ ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο σημείο της τραγωδίας.

Από πλευράς έρευνας, η αστυνομία δίνει ελάχιστες πληροφορίες, αλλά η εισαγγελία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένας άνδρας ύποπτος για "τρομοκρατική ενέργεια" τέθηκε υπό κράτηση στη Στοκχόλμη.

Είναι ο άνδρας που συνελήφθη χθες βράδυ στη Μάρστα, περιοχή βορείως της Στοκχόλμης και φέρεται να είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Κάριν Ρόζαντερ δεν διευκρίνισε αν πρόκειται ή όχι για τον οδηγό του φορτηγού. Η εισαγγελία δεν έδωσε άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του αλλά η περιγραφή του ταιριάζει με αυτή ενός άνδρα που διακρίνεται στο βίντεο από το σημείο της επίθεσης και για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε πλήθος πεζών σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15 στο κέντρο της Στοκχόλμης δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

"Ζητήσαμε από το κοινό πληροφορίες και δώσαμε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός προσώπου που μας ενδιέφερε. Το πρόσωπο που συνελήφθη μοιάζει στην περιγραφή, κάτι που σημαίνει ότι ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για αυτόν", είπε ο ο αστυνομικός διευθυντής Γιαν Έβενσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ επισήμως ανακοινώθηκε ότι ο οδηγός του φορτηγού αναζητείται.

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη αργότερα το βράδυ σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT έκαναν λόγο για πιθανή "σχέση" μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο. "Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία".

Για τον Μάγνους Ράνστορπ, διευθυντή έρευνας στο Κέντρο Μελετών ασύμμετρων απειλών του Κολεγίου της Σουηδικής Εθνικής Άμυνας (CATS), η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη.

"Ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών επαναλάμβαναν ένα τέτοιο σενάριο εδώ και μήνες. Απλά δεν ξέραμε πότε θα συμβεί", είπε στο AFP.
Η Σουηδία ήταν στόχος επίθεσης μόνο μία φορά, όταν τον Δεκέμβριο του 2010 ένας άνδρας έκανε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον ίδιο πεζόδρομο της Στοκχόλμης προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό περαστικών.

Όπως έπειτα από άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, ο δήμος του Παρισιού έσβησε τα φώτα του Πύργου του Άιφελ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σαν έναν φόρο τιμής προς τα θύματα.

Η πλέον αιματηρή επίθεση με φορτηγό στην Ευρώπη είναι αυτή στη Νίκαια, στις 14 Ιουλίου του 2016, όταν ένας άνδρας σκότωσε 86 ανθρώπους ρίχνοντας το φορτηγό που οδηγούσε μέσα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της Γαλλίας.
Δημοσίευση: Απριλίου 08, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Σοκαριστικό βίντεο από την ώρα της επίθεσης στην Στοκχόλμη"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator