Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία και τα μέτρα – Εκλογές ζητούν οι «53»

0



Μόνο εύκολη δεν θα είναι η ψήφιση των μέτρων για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή φάνηκε ξεκάθαρα η διάθεση στελεχών και συγκεκριμένα της «ομάδας των 53» να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε όσα φέρνει η συμφωνία.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Το όλο ζήτημα ανέκυψε χάρη στο κείμενο που υπογράφουν 13 μέλη της Κ.Ε., μεταξύ των οποίων 12 μέλη της «ομάδας των 53», της οποίας ατύπως ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο Νίκος Φίλης. Το κείμενο προτάθηκε αρχικά να ενσωματωθεί στην απόφαση της Κ.Ε. ή να μπει σε ψηφοφορία ως τροπολογία, αλλά ύστερα από πυκνό παρασκήνιο και – σύμφωνα με πληροφορίες – την παρέμβαση του πρωθυπουργού και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών επελέγη η μέση λύση να κατέβει ως πρόταση διαλόγου στις ανοιχτές συγκεντρώσεις και τις εκδηλώσεις των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πρέπει να ανατραπεί, διότι έχει καθαρά υφεσιακή και αντικοινωνική διάσταση», ενώ ζητούνται εμμέσως πλην σαφώς και εκλογές, αφού αναφέρεται αυτολεξεί: «Στην τελική, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο κριτής». Επίσης, γίνεται λόγος για «αποφάσεις που δεν ήταν συλλογικές και δεν συνάδουν με την αριστερή και ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία», ενώ οι υπογράφοντες μιλούν για ανάγκη «αριστερής στροφής».

Ανάμεσα στα όσα ακούστηκαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι έκαναν λόγο για «προσπάθεια πολιτικής δολοφονίας του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο τα περισσότερα στελέχη δείχνουν να συντάσσονται με το δίλημμα που έβαλε εμμέσως ο πρωθυπουργός στην ομιλία του: «Ή ψηφίζουμε ή πέφτουμε». Έτσι, ουδείς εκ των βουλευτών φέρεται να δήλωσε ανοιχτά ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, παρά το γεγονός ότι ο προβληματισμός είναι έντονος.

Κριτική ακούστηκεγια το κοινωνικό πρόσημο του έργου της κυβέρνησης ή για τη δουλειά που έχουν κάνει συγκεκριμένοι υπουργοί, ενώ επιφυλάξεις εκφράστηκαν και για τα αντίμετρα και αν μπορούν να εξισορροπήσουν τις βαριές συνέπειες από τα μέτρα της συμφωνίας.

Προκειμένου να βοηθήσει τους βουλευτές να κάνουν… καλό Πάσχα στις περιφέρειές τους, το Μαξίμου διαδίδει πως τα μέτρα θα έλθουν προς ψήφιση μόνον εάν αποφασιστούν και τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, δηλαδή όχι νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου. Αυτό είχε πει και στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας: «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για να μας εντάξουν στην ποσοτική χαλάρωση, είναι η προϋπόθεση να εφαρμοστούν τα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, ωστόσο, πως τα μέτρα ούτε αναγκαία είναι ούτε συνάδουν με τη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ («δεν θα τα επιλέγαμε ποτέ εμείς»), αιτιολογώντας το συμβιβασμό της κυβέρνησης με τους δανειστές. Παρουσίασε επίσης ως νίκη την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ έκανε ξανά επίκληση εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών: της ΝΔ, της αντιπολίτευσης γενικότερα, του Κώστα Σημίτη και της διακυβέρνησής του και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα σενάρια Grexit.
Δημοσίευση: Απριλίου 13, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία και τα μέτρα – Εκλογές ζητούν οι «53»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator