Σωληνουργεία Κορίνθου: 14 χρόνια από το μακελειό - Έξι νεκροί, υπεύθυνος κανείς !!! (pics)

0


Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται ως ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα του ατυχήματος της Σωληνουργείας Κορίνθου καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους που καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους στους χώρους εργασίας.


    Ο τότε πρόεδρος των εργαζομένων της Σωληνουργείας Κορίνθου
    Χρήστος Τσούμαλης με συγγενή θύματος λίγο μετά το ατύχημα.
    Τον Απρίλη του 2003, έξι εργάτες σκοτώθηκαν στο εργοστάσιο της Σωληνουργίας Κορίνθου και αρκετοί τραυματίστηκαν σοβαρά, σ’ ένα εργατικό ατύχημα που παρόμοιό του σε μέγεθος και φρίκη δεν έχει συμβεί στον νομό μας. Χωρίς όμως να είναι το πρώτο αλλά ούτε και το τελευταίο εργατικό «ατύχημα», πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης, με τον γνωστό τυπικό και υποδειγματικό θεσμικό τρόπο που υποδεικνύεται για τις αντίστοιχες περιπτώσεις των αποκαλούμενων «εργατικών ατυχημάτων».

    Το Νοέμβριο του 2007 μείναμε άφωνοι από την απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει τη ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. και να μην αποδώσει καμμία ευθύνη στην εταιρεία για το πολύνεκρο «ατύχημα» του 2003. Η κατά τα άλλα λαλίστατη κορινθιακή κοινωνία, αντί να κραυγάσουμε για την εξόφθαλμη στρεψοδικία, κουνήσαμε τα κεφάλια και συνεχίσαμε την καθημερινότητα μας. Αδιαφορώντας άλλη μια φορά για το τι συμβαίνει δίπλα μας.

    Σε μια δίκη όπου ήταν αισθητή η απουσία των ΜΜΕ, της κοινωνίας της ίδιας, με πρώτους τους ίδιους τους εργαζόμενους –τους απολυμένους καλύτερα– της εταιρείας, οι δικαστές εξάντλησαν όλη τους την επιείκεια στον όμιλο Στασινόπουλου. Ατύχημα, λέει. Όταν «ατυχήματα» συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα, παύουν να είναι ατυχήματα. Το λιγότερο είναι αμέλεια. Αλλά και γι’ αυτήν κάποιος φταίει.

    Από την άλλη μεριά οι δικαστές δε στάθηκαν καθόλου στην περίπτωση του τραυματία του συμβάντος. Έναν άνθρωπο που μπορεί η έκρηξη να του σακάτεψε τα πόδια, όμως βρήκε το κουράγιο και στάθηκε πάλι όρθιος. Αυτός βρήκε το κουράγιο να παλέψει για ηθική δικαίωση. Αυτοί βρήκαν τον τρόπο να του σακατέψουν και το κουράγιο. Αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Δικαιοσύνη είναι τυφλή. Τυφλή για να μη βλέπει με τα ίδια μάτια τα φρικιαστικά εγκλήματα των βιομηχάνων και την απελπισία των εργαζομένων.

    Η απόφαση των δικαστών αποτελεί ντροπή για τη δικαιοσύνη μιας ευνομούμενης, δημοκρατικής πολιτείας. Δεν έλαβαν υπόψη τους τα πορίσματα των Επιθεωρητών Εργασίας,δηλ. της δημόσιας αρχής, της οποίας το πόρισμα ήταν καταπέλτης για την εταιρεία. Δε σεβάστηκαν ούτε τον ίδιο τον τραυματία, ούτε τους 6 νεκρούς άλλα και όσους άλλους έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν σακατευτεί για τα συμφέροντα των Στασινοπουλαίων. Γιατί όμως θα μπορούσε να είναι διαφορετική η απόφαση; Σε μια κοινωνία η οποία είναι απούσα, γιατί να μην παίζουν οι κάθε λογής Στασινοπουλαίοι με τις ζωές μας; Αφού και εμείς οι ίδιοι στο βωμό του κέρδους αναλώνουμε τη ζωή μας, ξεχνώντας και σαν όρο ακόμα τι σημαίνει κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτό που κάποτε μας ένωνε σαν κοινωνία.

    Γι΄ αυτό μπορούν και μας σκοτώνουν χωρίς να φοβούνται την τιμωρία. Έχουμε μια ευκαιρία ακόμα να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε πια τόσο αναίσθητοι. Ότι δεν έχουμε μετατρέψει τη ζωή μας και τις κοινωνικές μας σχέσεις, σε μέσο για μεγαλύτερο κέρδος. Στην έφεση της υπόθεσης –αν και όταν οριστεί– ας αντιδράσουμε επιτέλους σ’ αυτό που θέλουν να μας μεταλλάξουν. Ας απαιτήσουμε να γίνει δεκτή η έφεση που κατατέθηκε και να αποδοθούν οι ευθύνες της εταιρείας. Ας αποδείξουμε ότι παραμένουμε άνθρωποι με αρχές…

    Φάνης Κουρεμπές 2008

    Νεκροί:


    Ευάγγελος Πουλής  42 ετών, κάτοικος Κορίνθου




    Κωνσταντίνος Αθανασίου, 40 ετών, κάτοικος Λεχαίου




    Χρήστος Κυριλής 42 ετών, κάτοικος Κορίνθου




    Σωτήρης Βορινιώτης  56 ετών, κάτοικος Ζευγολατιού




    Κωνσταντίνος Σπυρίδου  32 ετών, κάτοικος Κορίνθου




    Παύλος Γιάννου  45 ετών, κάτοικος Κορίνθου



    ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ:


    Θεόδωρος Γιάννου, 39 ετών, κάτοικος Κορίνθου

    Σταύρος Σταθόπουλος, 47 ετών, κάτοικος Λεχαίου

    Δημήτριος Μανάβης, 31 ετών, κάτοικος Βραχατίου


    Λίγη ώρα μετά το τραγικό ατύχημα. Το πόστο του συγχωρεμένου Σωτήρη Βορινιώτη, ήταν 50 χρονών, ο μεγαλύτερος από τα θύματα εκείνης της ημέρας.




    Δεξιά ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων της Σωληνουργείας Κορίνθου Αντώνης Ηλίας
    και αριστερά ένας εκ των τραυματιών ο Σταύρος Σταθόπουλος.




    Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στο εφετείο Ναυπλίου η αναβληθείσα δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων, -στελεχών της πρώην εταιρείας ΄Σωληνουργία Κορίνθου΄-. Η απόφαση του δικαστηρίου μετά την εξέταση των 22 μαρτύρων ήταν αθωωτική για τους κατηγορούμενους, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή τους.
    Από την πλευρά των συνδικαλιστών, παρόντες στη δίκη ήταν, ο εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων της εταιρείας Αντώνης Ηλίας και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Μανώλης Κοντοπάνος.
    Έτσι, τελείωσε και ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που κράτησε πάνω από 7 χρόνια, για ένα τραγικό γεγονός που σημάδεψε όχι μόνο όλη την Κορινθία, αλλά το πανελλήνιο. Όλοι θυμούνται ότι την τραγική εκείνη μέρα, από την έκρηξη φιαλών στο εργοστάσιο, έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, σοκάροντας την κοινή γνώμη και γεμίζοντας πόνο τις οικογένειες των θυμάτων. Την περασμένη Δευτέρα όλα τέλειωσαν ουσιαστικά, αφού η απόφαση του δικαστηρίου για τους κατηγορούμενους και την αθώωσή τους, είναι τελεσίδικη….

    Ο Α. Ηλίας σε δηλώσεις του αναφέρει: «Ήταν μια δίκη «εξπρές», όπου εξετάστηκαν 22 μάρτυρες, η οποία διήρκησε λιγότερο από 3 ώρες και όπου επαναλήφθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Κορίνθου, παρόλο που για δεύτερη φορά, ο Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των 4 κατηγορουμένων. Το δικαστήριο σε ελάχιστο χρόνο αποφάσισε την αθώωσή τους, παρά το γεγονός ότι από τη δίκη απουσίαζε ο βασικός μάρτυρας, κάτι που ήταν η αιτία για να αναβληθεί την πρώτη φορά το δικαστήριο. Επίσης, από την πλευρά των θυμάτων, δεν υπήρχε πολιτική αγωγή… Οπότε, ένα τραγικό γεγονός που συγκλόνισε πριν 7,5 περίπου χρόνια όλη την Κορινθία και το πανελλήνιο, όπου έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 3, έμεινε ατιμώρητο, χωρίς σε κανέναν να αποδοθούν ευθύνες, αφού αυτές, μάλλον αποδόθηκαν μόνο στους νεκρούς».










    • Ευχαριστούμε τον πρώην πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της Σωληνουργίας Κορίνθου Αντώνη Ηλία και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

    Δημοσίευση: Απριλίου 03, 2017

    0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Σωληνουργεία Κορίνθου: 14 χρόνια από το μακελειό - Έξι νεκροί, υπεύθυνος κανείς !!! (pics)"

    Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

    Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

    Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

     
    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator