ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ: Πάνω από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα για χρέη στην εφορία

0



Ρεκόρ επιβολής κατασχέσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: μέσα σε ένα μήνα 21.231 κατασχέσεις σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, λοιπά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου. Παρ’ όλα αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Εφορίες άγγιξαν τα 94 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,69 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο δίμηνο!

Πάνω από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου επέβαλλαν οι Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης τον Φεβρουάριο στην προσπάθειά τους να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου. Σύμφωνα με στοιχεία-σοκ, που ανακοινώθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον Φεβρουάριο οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου επέβαλαν συνολικά 21.231 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, σε βάρος ισαρίθμων φυσικών και νομικών προσώπων που δεν είχαν καταβάλει εμπρόθεσμα οφειλές τους προς το Δημόσιο. Δηλαδή σε κάθε εργάσιμη ημέρα του φετινού Φεβρουαρίου επιβάλλονταν κατά μέσο όρο 1.011 κατασχέσεις!

Συνολικά, οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) σε βάρος των οποίων έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 873.049 στο τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, έναντι 839.056 στο τέλος του 2016 και 851.818 στο τέλος Ιανουαρίου 2017. Δηλαδή από την 1η-1-2017 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους είχαν επιβληθεί συνολικά 33.993 κατασχέσεις σε βάρος ισαρίθμων οφειλετών, ενώ μόνο τον Φεβρουάριο οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 21.231, όπως προαναφέραμε.

Πάντως, το αποτέλεσμα της αυστηροποίησης και της εντατικοποίησης των ρυθμών επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης δεν φαίνεται να είναι και τόσο θετικό για τα δημόσια ταμεία καθώς το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους εκτινάχθηκε στα 2,619 δισ. ευρώ,. Συγκεκριμένα, τον μεν Ιανουάριο έμειναν απλήρωτα συνολικά 1,63 δισ. ευρώ χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και τον Φεβρουάριο δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα άλλα 989 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (παλαιών και νέων) να αγγίζει πλέον τα 94 δισ. ευρώ ή το 54% του ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογίζονται τα χρέη προς τα Τελωνεία, τα οποία δεν αποτυπώνονται στα συγκεκριμένα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε.

Ειδικότερα, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα μέχρι το τέλος του 2016 ανήλθε σε 91,355 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2017. Μαζί με τα νέα χρέη ύψους 2,619 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, το συνολικό ύψος των απλήρωτων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα έφθασε τα 93,974 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, έναντι 93,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των φυσικών και των νομικών προσώπων που χρωστάνε στις φορολογικές αρχές δεν μειώνεται κάτω από τα 4.000.000. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα ανερχόταν σε 4.052.270.

Πρόστιμα για παραβάσεις του Κ.Β.Σ. το 1/3 των χρεών

Μεγάλο τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. καλύπτεται από πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, για έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, για μη έκδοση ή για ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και πλήθος άλλων παραβάσεων του ισχύσαντος μέχρι το 2013 Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τα 31,5 δισ. ευρώ, δηλαδή καλύπτουν περίπου το 1/3 των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εξακολουθούν να τα θεωρούν ως χρωστούμενα από τους φορολογούμενους, παρ' ότι γνωρίζουν ότι είναι απίθανο να τα εισπράξουν στο σύνολό τους δεδομένου ότι έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και είναι αδύνατο να εξοφληθούν από τους οφειλέτες τους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν χρεοκοπήσει κι έχουν βάλει "λουκέτο".

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την παλαιότητα των οφειλών προς το Δημόσιο από πρόστιμα του Κ.Β.Σ. και την ταυτότητα των οφειλετών των ποσών αυτών, τα 3,9 δισ. ευρώ των οφειλών των φορολογουμένων από πρόστιμα του Κ.Β.Σ. αφορούν στην περίοδο 1976-2005, δηλαδή έχουν παλαιότητα από 11 έως και 40 έτη!
Δημοσίευση: Απριλίου 25, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ: Πάνω από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα για χρέη στην εφορία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator