Επίθεση Ερντογάν σε Μέρκελ

0



Νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ο οποίος για ακόμη μια φορά βάζει στο “κάδρο” Γερμανία και Ολλανδία. "Ντροπή σου" είπε απευθυνόμενος στη Μέρκελ, συμπληρώνοντας πως “η Γερμανία υποστηρίζει ανελέητα την τρομοκρατία”

news247

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε απόψε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία, ενώ στράφηκε κατά της Καγκελαρίου λέγοντας: "Ντροπή σου".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξοργίστηκε διότι η Γερμανία και η Ολλανδία απέτρεψαν εμφανίσεις υπουργών της κυβέρνησής του σε συγκεντρώσεις Τούρκων μεταναστών ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, με το οποίο ο Ερντογάν φιλοδοξεί να μετατραπεί το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη υποστηρίξει ότι όσοι ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα τάσσονται με τους τρομοκράτες. Έχει επίσης κατηγορήσει κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες, κάτι που το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Σαββατοκύριακο την ολλανδική κυβέρνηση πως ενήργησε σαν «απομεινάρι των Ναζί», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απαίτησε η Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη, η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε απαιτώντας η Χάγη να ζητήσει συγγνώμη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακράμ είχε σήμερα πρωτοσέλιδο τίτλο «ναζιστικά σκυλιά».

Η νέα κρίση σηματοδοτεί ένα νέο ναδίρ στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας και μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες να δει τις ελπίδες της να ενταχθεί κάποτε στην ΕΕ να εκμηδενίζονται.

«Θα υπάρξουν κυρώσεις εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της Ολλανδίας», διεμήνυσε εξάλλου και ο Εμέρ Τσελίκ.

Στην Ολλανδία εκτιμάται ότι ζουν 400.000 Τούρκοι.

Οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος, γεγονός που σημαίνει ότι η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με το 16% του συνόλου. Οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία έφθασαν τα 3,6 δισεκ. δολάρια το 2016, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι ο δέκατος σημαντικότερος προορισμός για τα τουρκικά αγαθά, σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής. Από την πλευρά της, η Τουρκία εισήγαγε ολλανδικά αγαθά αξίας 3 δισεκ. δολαρίων το 2016.

Η συνεισφορά των Ολλανδών στα έσοδα του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας είναι σημαντική, παρά τη μείωση της κίνησης λόγω των φόβων που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και κούρδων αυτονομιστών. Περίπου 900.000 Ολλανδοί επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι, από 1,2 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.
Ζάιμπερτ: Το Βερολίνο δεν πρόκειται να απαγορεύσει την παρουσία Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές εκδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, σε αντίθεση με δηλώσεις Γερμανών υπουργών που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτούν προεκλογικές εκδηλώσεις Τούρκων υπουργών στη Γερμανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχεδόν απέκλεισε αυτή την επιλογή. Στο σημερινό μπρίφινγκ ο Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να απαγορεύσει την παρουσία Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές εκδηλώσεις στη Γερμανία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταφέρονται εσωτουρκικές αντιπαραθέσεις και ότι θα υπάρχει προηγουμένως ενημέρωση για το ποιος σκοπεύει να έρθει στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ήδη έχει σταλεί από την Άγκυρα ένας κατάλογος ονομάτων βουλευτών και υπουργών που θα συμμετέχουν το επόμενο διάστημα σε προεκλογικές εκδηλώσεις για το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Σε αυτή τη λίστα δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Πάντως, οι εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών τις τελευταίες ημέρες πληρούν, σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, τα κριτήρια που θέτει η γερμανική κυβέρνηση. Όπως διαβεβαίωσε στη συνέχεια, αν και δεν έχει παρθεί ακόμη η οριστική απόφαση, το Βερολίνο δεν έχει σκοπό να απαγορεύσει να στηθούν κάλπες στη Γερμανία για τη συμμετοχή των Τούρκων υπηκόων στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα που διατυπώνεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα των τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ κρίνει πως για αυτό το θέμα δεν είναι αρμόδιοι ούτε η Κομισιόν και ούτε κάποιος άλλος ευρωπαϊκός θεσμός. Αρμόδια είναι τα κράτη μέλη τα οποία κρίνουν με βάση το σύνταγμα και τους νόμους τους.

Αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Άμστερνταμ-Άγκυρας ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να σχολιάσει τις ολλανδικές αποφάσεις για την απαγόρευση εισόδου Τούρκων υπουργών. Ενώ χαρακτήρισε «ανάρμοστες» και «υπερβολικές» τουρκικές παρομοιώσεις της Ολλανδίας και του ολλανδικού λαού με τον εθνικοσιαλισμό ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.

(Φωτό: AP Images / STR)
Δημοσίευση: Μαρτίου 14, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Επίθεση Ερντογάν σε Μέρκελ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator