«Κούρεμα» σε δάνεια - κάρτες για φτωχούς και ανέργους

0



Σε διαγραφές «κόκκινων» οφειλών έως 60% και διακανονισμούς των υπολοίπων με δόσεις από 30 ευρώ το μήνα προχωρούν οι τράπεζες

Από τον Σταύρο Χαρίτο

Φτωχοί με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα και άνεργοι που έχουν στην κατοχή τους κάρτα ανεργίας, εφόσον κριθούν συνεργάσιμοι δανειολήπτες, μπορούν να τύχουν «κουρέματος» των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων τους και των οφειλών από πιστωτικές κάρτες έως 60%.

Η αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να πουλήσει τα καταναλωτικά δάνεια στα ξένα funds (δίνουν μόνο ένα σεντ στο ευρώ) και δεδομένου του στόχου μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 40%, έως το τέλος του 2019, έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να προβαίνουν σε εντυπωσιακό «κούρεμα» και μάλιστα με... δόσεις. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζες προτείνουν σε άνεργους πελάτες τους με «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, της τάξης των 7.000 ευρώ, για παράδειγμα, που έχουν φτάσει με τις προσαυξήσεις τα 10.000 ευρώ:

Να διαγράψουν από τη συνολική οφειλή τα 6.000 ευρώ, εφόσον δεσμευτούν να πληρώσουν τα υπόλοιπα 4.000 ευρώ σε 130 μήνες με μηνιαία δόση της τάξης των 30 ευρώ. Αυτό φυσικά είναι ένα ακραίο παράδειγμα, που όμως είναι πραγματικό. Σε γενικό πλαίσιο ο διακανονισμός γίνεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις εγγυήσεις του οφειλέτη.

Δυσπραγία

Στην περίπτωση τώρα που διαπιστώνεται οικονομική δυσπραγία του πελάτη, ο οποίος εμφανίζει ετήσιο εισόδημα κάτω του αφορολογήτου, αλλά δεν είναι άνεργος, η μηνιαία δόση του διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα, π.χ. στα 50 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του «κουρέματος» του δανείου, της δόσης και του χρόνου αποπληρωμής καθορίζονται ανάλογα με τη δυνατότητα του πελάτη, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η διαγραφή της οφειλής μπορεί να ξεπεράσει σε ποσοστό το 60% του χρέους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών θα πρέπει να περιοριστούν στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 έναντι 106,9 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο.
Η μείωση των καθυστερούμενων ανοιγμάτων θα επιτευχθεί με ορισμένες κινήσεις στο πλαίσιο της γενικότερης ρύθμισης δανείων. Συγκεκριμένα, με:
• ρυθμίσεις δανείων κατά 29% (30,8 δισ. ευρώ),
• ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και εισπράξεις κατά 16% (17,5 δισ. ευρώ),
• διαγραφές δανείων κατά 14% (13,9 δισ. ευρώ),
• πωλήσεις δανείων κατά 7% (7,4 δισ. ευρώ).

Πηγή "Δημοκρατία"
Δημοσίευση: Μαρτίου 23, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Κούρεμα» σε δάνεια - κάρτες για φτωχούς και ανέργους"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator