Η σημερινή μέρα δεν είναι γιορτή, είναι αγώνας

0



Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια η ημέρα αυτή εορτάζεται με brands, λουλούδια και ευχετήριες κάρτες, κατατάσσοντας την έτσι σε μία ακόμα εμπορική εορτή, που σε τίποτα δεν θυμίζει την αρχική ιδέα εορτασμού η οποία σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες.

Δυστυχώς το 2017 οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης και ως μητέρες - νοικοκυρές και ως εργαζόμενες, καθώς η κοινωνία εξακολουθεί να είναι ανδροκρατούμενη και επομένως, η ισότητα έχει μείνει στα χαρτιά και πράξη δεν έγινε ποτέ.

Στην σύγχρονη εποχή η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής αλλά της ανθρωπιστικής κρίσης, σε μία εποχή αγωνίας όπου η γυναίκα είναι το αδύναμο φύλλο και κατατρέχεται.

Έτσι λοιπόν είναι αδήριτη, αν όχι επιτακτική η ανάγκη να επαναπολιτικοποιηθεί η ημέρα της γυναίκας.

Σε ένα από τα αποφθέγματά της η Σιμόν ντε Μποβουάρ, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες μορφές του 20ού αιώνα, αναφέρει «Το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης.»

Εκείνο που αυτή τη στιγμή μας χρειάζεται είναι ένας φεμινισμός συμμετοχικής δράσης, γιατί η γυναίκα ακόμα και στις μέρες μας - και ίσως τώρα πιο πολύ- εξακολουθεί να πρέπει να αγωνίζεται για να εκφραστεί καλλιτεχνικά, πολιτικά, κοινωνικά, ερωτικά, για να υπάρξει ισότιμα στην αγορά εργασίας, πέρα από συγκεκριμένα στερεότυπα και νόρμες.

Η σημερινή μέρα επομένως δεν είναι γιορτή, είναι αγώνας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ»

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δημοσίευση: Μαρτίου 08, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η σημερινή μέρα δεν είναι γιορτή, είναι αγώνας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator