Γερμανικό δικαστήριο απαγόρευσε ποίημα ως προσβλητικό για τον Ερντογάν

0Γερμανικό δικαστήριο επικύρωσε σήμερα παλαιότερη δικαστική απόφαση που απαγόρευε τμήματα ενός σατιρικού ποιήματος το οποίο περιγελούσε τον τούρκο πρόεδρο T. Erdogan, μία υπόθεση που είχε προκαλέσει διπλωματική ρήξη ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία και που δοκίμασε τα όρια της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

Το δικαστήριο του Αμβούργου επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Μαϊου με την οποία απαγόρευε στον συγγραφέα του ποιήματος να επαναλαμβάνει δημοσίως ή να αναδημοσιεύει εκτενή αποσπάσματά του σε όλη την επικράτεια της Γερμανίας.

Τα αποσπάσματα αυτά άφηναν υπονοούμενα ότι ο πρόεδρος Erdogan επιδίδεται σε κτηνοβασίες και παρακολουθεί παιδική πορνογραφία. Το ποίημα είχε απαγγείλει στην τηλεόραση ο κωμικός Γιαν Μπέμερμαν τον περασμένο Μάρτιο.

Η υπόθεση επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας, σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ προσέβλεπε στην τουρκική υποστήριξη για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τα νομικά επιχειρήματα επικεντρώθηκαν στο δικαίωμα της καλλιτεχνικής ελευθερίας έναντι των ατομικών δικαιωμάτων του Erdogan, ανακοίνωσε το δικαστήριο. Στην απόφασή του τον Μάιο, το δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει 18 από τους 24 στίχους του ποιήματος "προσβλητικούς", κρίνοντας ότι "πλήττουν την τιμή" του Erdogan και τους είχε απαγορεύσει.

"Το δικαστήριο κρίνει ότι η καλλιτεχνική ελευθερία είναι απόλυτη αλλά όχι απεριόριστη. Η σάτιρα η οποία διασφαλίζεται από την καλλιτεχνική ελευθερία μπορεί να απαγορευτεί όταν αγγίζει τον πυρήνα της ιδιωτικής ελευθερίας", αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του.

Ωστόσο, εξηγώντας γιατί κάποιοι από τους στίχους του θα πρέπει να απαγορευτούν, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ελευθερία της έκφρασης παραμένει υψίστης σημασίας.

"Το δικαστήριο τονίζει ότι ο ενάγων, ως επικεφαλής κράτους, θα πρέπει να αποδέχεται την σφοδρή κριτική, καθώς η ελευθερία της έκφρασης προκύπτει από την ιδιαίτερη ανάγκη άσκησης κριτικής στην εξουσία", αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Τον Οκτώβριο το γραφείο του εισαγγελέα στη δυτική πόλη Μάιντς ανέφερε ότι ο Ερντογάν υπέβαλε μέσω δικηγόρων μήνυση εναντίον του Γιαν Μπέμερμαν για προσβολή.

Ο Μπέμερμαν είναι ο οικοδεσπότης της νυκτερινής εκπομπής «Neo Magazin Royale» στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Δημοσίευση: Μαρτίου 16, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γερμανικό δικαστήριο απαγόρευσε ποίημα ως προσβλητικό για τον Ερντογάν"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator