Τα οικονομικά της πείνας

0Σύμφωνα με τις στατιστικές, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα στη διάθεσή του, ενώ περίπου το 20% δεν έχει περισσότερο από 1 δολάριο

Ο 21ος αιώνας κινδυνεύει να γίνει ο αιώνας της πείνας, καθώς σχεδόν ένας στους έξι κατοίκους του πλανήτη απειλείται από αυτήν. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι ένοπλες συγκρούσεις, η κακή διακυβέρνηση, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και πάνω απ’ όλα η φτώχεια.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν κάτι για να φάνε, το ότι δεν γνωρίζουν τι θα φάνε αύριο, οφείλεται στη φτώχεια. Και φυσικά αυτό ισχύει περισσότερο για τις αφρικανικές χώρες. Σύμφωνα με τις στατιστικές, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα στη διάθεσή του, ενώ περίπου το 20% δεν έχει περισσότερο από 1 δολάριο.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου επιδεινώθηκε. Τη δραματική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα το 2007 διαδέχθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση που οδήγησε ακόμη και ανεπτυγμένες οικονομίες σε ύφεση. Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, και κυρίως σε υποανάπτυκτες χώρες, να χάσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι κλιματικές αλλαγές και οι φυσικές καταστροφές που οδηγούν σε ξηρασία και φτωχές σοδειές. Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει άμεσα την επάρκεια του πλανήτη σε τρόφιμα. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις, δηλαδή το επίπεδο επάρκειας τροφίμων το 2100. Στις μελέτες τους, πάντως, Αμερικανοί περιβαλλοντολόγοι περιγράφουν ένα σενάριο τρόμου. Φοβούνται ότι η αλλαγή του κλίματος θα αφήσει πεινασμένο το ήμισυ του πληθυσμού της γης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κάθε φορά που ανεβαίνει η θερμοκρασία μειώνεται η παραγωγή και μάλιστα ο κάθε βαθμός αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 10%. Επίσης, δεν έχει υπολογιστεί ακόμη αν στον πλανήτης μας, με 9 δισεκατομμύρια διψασμένους κατοίκους, θα περισσέψει νερό για την γεωργία. Γενικά οι προοπτικές δεν δημιουργούν κλίμα ευφορίας για το μέλλον.

Αλλά και η αύξηση των τιμών των τροφίμων οδηγεί στην πείνα. Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων πλήττει κυρίως τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που το 2008 η Παγκόσμια Τράπεζα διατύπωνε την εκτίμηση ότι η έκρηξη των τιμών που είχε σημειωθεί τότε είχε βυθίσει στη φτώχεια περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν σε χώρες όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλά.

Πηγή Euro2day
Δημοσίευση: Μαρτίου 06, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα οικονομικά της πείνας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator