Η κατάρρευση απομακρύνει τις εκλογές…

0Του Γιάννη Παντελάκη

Κάθε νέα δημοσκόπηση, δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μερικά σκαλιά χαμηλότερα.Η επιρροή του στην κοινωνία έχει μειωθεί δραματικά και ένα εντυπωσιακό στοιχείο σ αυτό είναι πως η εξέλιξη αυτή έχει συμβεί σε σχετικά μικρό πολιτικό χρόνο. Μέσα σε περίπου ενάμισι χρόνο-από τις τελευταίες εκλογές-οι καμπύλες των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως αδυνατεί να διατηρήσει το 50% των ψηφοφόρων εκείνων των εκλογών.

Η παραδοχή αυτή δεν χωράει αμφισβητήσεις, δεν υπάρχει εταιρεία μέτρησης των διαθέσεων της κοινής γνώμης που να δείχνει κάτι διαφορετικό. Ο συνδυασμός αυτός (πολιτική καθίζηση σε μικρό σχετικά χρόνο), δεν έχει πολλά προηγούμενα στην μεταπολίτευση. Όλα τα κόμματα που κέρδιζαν την εξουσία παρά την φθορά που είχαν, δεν έχαναν με τόσο θεαματικό τρόπο την επιρροή τους σε τόσο χρόνο. Δεν είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να χάνουν το 50% της εκλογικής δύναμής τους, ούτε μετά την συμπλήρωση κυβερνητικής τετραετίας.

Η νέα δημοσκόπηση (της Opinion Poll για τον Ελεύθερο Τύπο) με την διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος να φτάνει τις 16,5 μονάδες, απλά επιβεβαιώνει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ για την οποία μας έχουν προιδεάσει πολλές άλλες μετρήσεις πριν.Οι οποίες μετρήσεις έχουν δείξει και ίσως πιο ενδιαφέρον στοιχείο. Ο,τι είναι ελάχιστες έως μηδενικές οι πιθανότητες επανόδου στον ΣΥΡΙΖΑ έστω ενός μικρού μέρους των ψηφοφόρων που τον επέλεξαν τον Σεπτέμβριο του 2015.

Πολλοί βλέποντας αυτή την εικόνα κατάρρευσης, εκτιμούν πως αυτή μας φέρνει πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές. Πιστεύω ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Όσο καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ και διευρύνεται η ψαλίδα από την Ν.Δ., τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για εκλογές σε σύντομο χρόνο. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος (και οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες), δεν θα οδηγηθούν έτσι εύκολα σ ένα πολιτικό στραπάτσο. Και αντικειμενικά, δεν έχουν λόγο για να το κάνουν. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ελπίζουν (και η ελπίδα όπως είναι γνωστό πεθαίνει τελευταία) πως θα κερδίσουν πολιτικό χρόνο ικανό να βελτιώσει την επιρροή τους στην κοινωνία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κομμάτων εξουσίας που πίστευαν σε θαύματα.

Με αυτά τα δεδομένα, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι πως όσο οι εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούνται σε ιδιαίτερα αρνητικά επίπεδα, τόσο απομακρύνονται οι πιθανότητες για εκλογές.
Δημοσίευση: Μαρτίου 12, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η κατάρρευση απομακρύνει τις εκλογές…"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator