«Τέλος εποχής» και οριστικό «διαζύγιο» Βρετανίας- Ε.Ε.! Η Μέι ενεργοποίησε το άρθρο 50 και ξεκίνησε και επισήμως το Brexit

0



44 χρόνια μετά την είσοδο της στην τότε ΕΟΚ, η Βρετανία έκανε σήμερα το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενεργοποιώντας το Άρθρο 50 που σημαίνει την έναρξη των σκληρών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Την επιστολή, που είχε υπογράψει η Μέι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον Τουσκ ο Μπάροου στο γραφείο του. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά επί της ουσίας η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Η πρώτη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την παραλαβή της εξασέλιδης επιστολής ήταν η εξής: «δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Λονδίνο». Ολοκληρώνοντας τη σύντομη δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ότι δεν έχει κάτι άλλο να προσθέσει για το Brexit και κατέληξε, απευθυνόμενος στη Βρετανία: «Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο».

Μέι: «Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία»

«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.

«Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ», είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα «βαθιά ειδική εταιρική σχέση» μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.

«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας» είπε η πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή», συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει «πισωγύρισμα». Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» από την αποχώρηση.

Η πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Τα ανοιχτά ζητήματα για το «βελούδινο διαζύγιο» Ε.Ε.- Βρετανίας

Τρία είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα για να οριστικοποιηθεί το brexit. Πρώτον, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ, με αμφότερες τις πλευρές να έχουν επιδείξει καλή διάθεση. Επίσης, ο λογαριασμός του διαζυγίου, με την ευρωπαϊκή πλευρά να έχει κάνει λόγο για υποχρεώσεις της Βρετανίας που αγγίζουν ένα ποσό της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Λονδίνο θα επιδιώξει να μειώσει το ποσό αυτό. Τέλος, τα σύνορα στην Ιρλανδία, τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Βρετανίας με την ΕΕ στο μέλλον. Δουβλίνο και Λονδίνο έχουν ταχθεί κατά της επαναφοράς «σκληρών» συνόρων.

Από εκεί και πέρα υπάρχει σωρεία θεμάτων που θα πρέπει να συμφωνηθούν, από ζητήματα που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι τη μεταφορά υπηρεσιών της ΕΕ που έχουν έδρα στη Βρετανία.

Ένα σημαντικό θέμα είναι κατά πόσο οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνονται παράλληλα με τη διαπραγμάτευση των όρων του Brexit, όπως επιθυμεί η Βρετανία ή κατά πόσο θα ξεκινήσουν μετά, όπως θέλει η ΕΕ.

Ο κ. Μπαρνιέ, αλλά και Βρετανοί αξιωματούχοι, θέτουν ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2018. Το υπόλοιπο διάστημα της διετίας της προβλεπόμενης διαδικασίας πιστεύεται ότι θα απαιτηθεί για την επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη (απαιτείται η έγκριση τουλάχιστον 20 κρατών-μελών που να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ).

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η Βρετανία θα βρεθεί εκτός ΕΕ στα τέλη Μαρτίου του 2019. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι στο μεταξύ θα έχει υπάρξει συμφωνία και για μία μεταβατική περίοδο εφαρμογής αρκετών εκ των συμφωνηθέντων. Σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διέρρευσε στον Τύπο αναφέρει ότι αυτή η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τριών ετών.
Δημοσίευση: Μαρτίου 30, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Τέλος εποχής» και οριστικό «διαζύγιο» Βρετανίας- Ε.Ε.! Η Μέι ενεργοποίησε το άρθρο 50 και ξεκίνησε και επισήμως το Brexit"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator