Αναβιώνει ο «εφιάλτης» του Grexit! FAZ: «Ουτοπικό να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου η αξιολόγηση»

0



Ακόμη ένα δημοσίευμα ξένου Τύπου, αυτή τη φορά της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στη χώρα μας και τα σενάρια Grexit που ήρθαν ξανά στο προσκήνιο.

Στο δημοσίευμα της FAZ για την Ελλάδα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως είναι «ουτοπικό να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου η αξιολόγηση» και ότι «έχει βαλτώσει».

«Το ενδεχόμενο του Grexit φαίνεται να ξεχάστηκε γρήγορα όταν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, το καλοκαίρι του 2015, συμφώνησαν με την Ελλάδα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η χώρα μπορούσε και πάλι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η κυβέρνηση επεξεργαζόταν αργά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τους πιστωτές. Τα δημόσια οικονομικά πάντως ήταν καλύτερα το 2016 από ό,τι αναμενόταν ωστόσο μεγάλα θέματα παραμένουν άλυτα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η FAZ αναφέρει πως ανοιχτά παραμένουν ακόμα οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στον τομέα της ενέργειας όπως και η αξιολόγηση, η οποία έχει βαλτώσει και θεωρεί ‘ουτοπικό’ να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου.

Όσο για την επιστροφή του θέματος Grexit ως ενδεχόμενου στο Βερολίνο γράφει: «Πρόσφατα η εφημερίδα Bild έγραψε ότι ο Σόιμπλε θα δεχόταν τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος εάν το ΔΝΤ δεν συμμετείχε. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύλογο διότι αυτό τον χρόνο των εκλογών δεν μπορεί να αντιταχθεί στην Καγκελάριο, η οποία θεωρεί απαραίτητη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει τη σκληρή στάση του σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Την Παρασκευή ανέφερε στο Ζααρμπρίκεν, ότι ‘δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι επ’ άπειρον εάν η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που έχει συμφωνήσει’».

Γερμανική βοήθεια θέλει ο Τσίπρας, αλλά η Μέρκελ τον «γειώνει»: «Βρείτε τα άμεσα με τους θεσμούς»!

Την ίδια στιγμή εξάλλου, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου με την Άνγκελα Μέρκελ και, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε χωρίς περιστροφές ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει εντός του Φεβρουαρίου. Αυτό επιβεβαιώνει εμμέσως το τελεσίγραφο που έχουν στείλει προς την ελληνική πλευρά οι δανειστές, αλλά και την επιθυμία της γερμανικής πλευράς να μην αναμειχθεί στην όλη υπόθεση, επιλέγοντας να στηρίξει τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ.

Για να υπάρξουν, πάντως, ελπίδες να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα τα μέτρα που προτείνει να συμπεριληφθούν στον «ανάποδο κόφτη», δηλαδή στο πακέτο προληπτικής νομοθέτησης για την περίοδο μετά το 2018 και δεν είναι άλλα από τη μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και τις αλλαγές στα εργασιακά.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν έως τη Δευτέρα, όταν και πρόκειται να συνεδριάσει με θέμα την Ελλάδα το ΔΝΤ, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας, πέρα από το καθαρό μήνυμα Μέρκελ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό «να τα βρει η Αθήνα σύντομα με τους θεσμούς», από το Βερολίνο διαμηνύεται πως δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής ως προς το ελληνικό ζήτημα.

Η όλη συζήτηση ανέκυψε μετά τη διαφωνία του (σοσιαλδημοκράτη) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και εν όψει των εκλογών και των δημοσκοπικών επιδόσεων του Μάρτιν Σουλτς που φαίνεται να πιέζουν την Άνγκελα Μέρκελ, Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο θεώρησαν, ως φαίνεται, ότι υπάρχει πρόσφορο πεδίο για την άσκηση πιέσεων προς τη Γερμανία και χαλάρωμα των σκληρής στάσης απέναντι στην Ελλάδα.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι τελείως διαφορετική. Και το μήνυμα, πριν από τη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, ήρθε ξεκάθαρα από τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Το πράγμα δεν μπορεί να δουλέψει εάν η Ελλάδα δεν κάνει ό,τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί», δήλωσε…

Πηγή: DW
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 04, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αναβιώνει ο «εφιάλτης» του Grexit! FAZ: «Ουτοπικό να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου η αξιολόγηση»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator