Απρόβλεπτες και κρίσιμες οι εξελίξεις στα γειτονικά Σκόπια

0



Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επέβαλε στα τέσσερα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων να απαιτήσουν παραχώρηση δικαιωμάτων στους Αλβανούς των Σκοπίων

Ίσως, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων είναι καθοριστικές όχι μόνο για την πορεία του κράτους, αλλά και γι’ αυτήν την ύπαρξή του. Η χρονική συγκυρία απαιτεί πολιτική σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, από την στιγμή που άνοιξε δημοσίως η συζήτηση επανακαθορισμού των συνόρων στην περιοχή.

Σε μια πρωτοφανή και αήθη ενέργεια, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επέβαλε στα τέσσερα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων να απαιτήσουν παραχώρηση δικαιωμάτων στους Αλβανούς των Σκοπίων, πέραν αυτών που προέβλεπε η συμφωνία της Αχρίδας το 2001. Ζητούν κατ’ αρχάς συμμετοχή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το όνομα με την Ελλάδα. Πρόσληψη κατά 50% των Αλβανών στις υπηρεσίες ασφαλείας, την αστυνομία, το στρατό και σε κυβερνητικά γραφεία και ιδρύματα. Και κυρίως την ισότιμη καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης του κράτους.

Αυτά όλα, αν γίνουν αποδεκτά, θα διαμορφώσουν μια νέα κατάσταση στο κράτος, το οποίο θα αλλάξει άρδην την ουσία της μέχρι τώρα κρατικής υπόστασής του. Από όσα όμως διαδραματίσθηκαν, φαίνεται πως το κύριο εμπόδιο είναι το ζήτημα της γλώσσας, την δε ισοτιμία της αλβανικής με την σλαβική αρνήθηκε ο Γκρούεφσκι, αλλά αποδέχθηκε ο Ζόραν Ζάεφ.

Έχει σημασία να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος "Συμμαχία των Αλβανών", Ζιγιαντίν Σέλα, δήλωσε ότι τα αιτήματα εάν δεν γίνουν αποδεκτά, τότε υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφωθεί και ένα αλβανικό κοινοβούλιο στο κράτος των Σκοπίων. Τόνισε πως για να ενταχθεί σε μια συμμαχία με τον Ζόραν Ζάεφ, πρέπει προηγουμένως να νομοθετήσει για την αλβανική γλώσσα, να συζητηθεί εκ νέου ο προϋπολογισμός και να παραταθεί η προθεσμία της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα για τα σκάνδαλα του Γκρούεφσκι. Και τότε θα έρθει η ώρα να αλλάξει και το Σύνταγμα.

Αν επιμείνει, με δεδομένο ότι οι ψήφοι του κόμματός του είναι απαραίτητοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ζόραν Ζάεφ, γι’ αυτό και απειλεί: «Αν δεν γίνουν αποδεκτές αυτές οι θέσεις των Αλβανών, τότε θα μποϊκοτάρουμε τις εκλογές και θα σχηματίσουμε δικούς μας θεσμούς, όπως και ένα αλβανικό κοινοβούλιο στη χώρα», ανέφερε.

Και δεν έφταναν αυτά, έρχεται και ο Αμερικανός γερουσιαστής Ροχραμπάτσερ, ο οποίος δήλωσε ότι τα Σκόπια δεν είναι κράτος: «Λυπάμαι, αλλά δεν είναι κράτος. Είναι τόσο διχασμένη κατάσταση που ποτέ δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει. Έτσι, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί των Σκοπίων, πρέπει να είναι μέρος του Κοσσυφοπεδίου. Ενώ η υπόλοιπη χώρα θα πρέπει να γίνει μέρος της Βουλγαρίας ή οποιαδήποτε άλλης χώρας με τους οποίους ισχυρίζονται ότι σχετίζονται.

» Η ιδέα ότι η (ψευδο)Μακεδονία θα κρατηθεί ζωντανή, επειδή κάποιος πριν από 30 χρόνια το αποφάσισε έτσι να διαμορφωθεί, από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεν οδηγεί σε μια εξήγηση ότι η ιδέα αυτή εξακολουθεί να υφίσταται».

Φυσικώ τω λόγω ξεσηκώθηκαν οι Σκοπιανοί, με την (ψευτο)μακεδονική Διασπορά να καλεί τον πρόεδρο του Κογκρέσου Πωλ Ράιαν και τον προεδρεύοντα του Συνεδρίου της πλειοψηφίας, Κέβιν ΜακΚάρθι επειγόντως να απομακρύνουν τον Ροχραμπάτσερ από τη θέση του προέδρου της υποεπιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου. Ο γερουσιαστής υποστήριξε ότι μπορεί να επηρεάσει τον Πρόεδρο Τραμπ.

Το ζήτημα τέθηκε, όπως ανέφερα στην αρχή. Ούτως ή άλλως τα Σκόπια δεν έχουν μέλλον υπό την παρούσα μορφή. Οι ισχυροί της γης το αντιλαμβάνονται. Τι σχεδιάζουν, άδηλο. Όπως άδηλα είναι και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, αν έχει σχέδια.

Παρενθετικώς, σημειώνω μια αναφορά στην Βουλή του βουλευτή Κώστα Κατσίκη, των ΑΝΕΛ, ο οποίος μας συνήθισε σε περίεργες δηλώσεις, και ο οποίος επανέλαβε ένα σύνθημα που είχε ακουστεί στη μεγαλειώδη συγκέντρωση το 1992 στην Θεσσαλονίκη: «Αν νομίζουν ότι τα εδάφη τους πρέπει να λέγονται Μακεδονία, τότε να προσθέσουμε στην ελληνική Γη τα Σκόπια ως Μακεδονία, να τη θεωρήσουμε ως μια ακόμη αλύτρωτη πατρίδα για μας».
Αυτό είχε ειπωθεί με αφορμή την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων Λιούμπκο Γκεοργκέφσκι, να αποτελέσουν τα Σκόπια συνομοσπονδία με την Ελλάδα. (Μετέπειτα ο Γκεορκέφσκι πήρε την βουλγαρική υπηκοότητα, και τώρα πολιτεύεται εκ νέου στα Σκόπια).

Μακεδών
Πηγή Voria
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 27, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Απρόβλεπτες και κρίσιμες οι εξελίξεις στα γειτονικά Σκόπια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator