ΣΥΡΙΖΑ: Να ζήσετε να τον θυμόσαστε...

0


Του Κώστα Στούπα 

Οι μαζικές προσλήψεις στο ευρύτερο δημόσιο από το παράθυρο, οι αυξήσεις στις απολαβές των εργαζομένων σε επιλεγμένους τομείς του κράτους, ο μποναμάς στους συνταξιούχους, οι περιοδείες του πρωθυπουργού σε όλη την Ελλάδα στο μέσον του Χειμώνα και σχεδόν της τετραετίας, καταδεικνύουν πως το σενάριο των εκλογών είναι ανοιχτό.

Όλοι γνωρίζουν πως όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση με την οποία διαψεύδουν κάτι οι πολιτικοί, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αυτό να είναι αλήθεια.

Όσοι περιμένουν να κάνουμε "κωλοτούμπα" θα διαψευστούν, έλεγαν το 2015 λίγους μήνες πριν τη μνημειώδη κυβίστηση.

Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως εντός του σκληρού πυρήνα της κυβέρνησης που λαμβάνει τις αποφάσεις υπάρχουν δύο βασικές στρατηγικές επιλογές και πως αμφότερες παραμένουν ανοιχτές.

α) Συμφωνία με κάθε κόστος...

Η πρώτη υποστηρίζει το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές με όποιο τίμημα χρειαστεί. Στην περίπτωση αυτή ευελπιστούν πως λόγω της προεκλογικής περιόδου σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να περάσουν την αξιολόγηση και να εκταμιεύσουν τα χρήματα τα οποία αν δεν υπάρχουν στις αρχές του καλοκαιριού μας οδηγούν στη χρεοκοπία.

β) Ρήξη και εκλογές...

Η δεύτερη στρατηγική επιλογή υποστηρίζει πως το τρίτο μνημόνιο έχει αποτύχει ήδη και βλέποντας τη δημοσκοπική κατάρρευση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν την άρνηση λήψης νέων μέτρων, τη ρήξη και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να δραπετεύσουν στην πολιτική και επαγγελματική ασφάλεια της αντιπολίτευσης.

Αμφότερες οι εναπομείνασες στρατηγικές επιλογές χαρακτηρίζουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η παραμονή

Κλείσιμο της αξιολόγησης σημαίνει νέα μέτρα, αύξηση των φόρων και μείωση των συντάξεων. Αυτό στην κυβέρνηση το αντιλαμβάνονται πως μπορεί να λειτουργήσει σαν τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της περαιτέρω απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της πρόκλησης κοινωνικής οργής...

Οι δανειστές φαίνεται πως δεν πείθονται από το success story της κυβέρνησης Τσίπρα και θεωρούν τη λήψη νέων μέτρων αναγκαία.

Νέα μέτρα όμως για την κυβέρνηση σημαίνουν πως το σενάριο εξόδου από την κρίση που υιοθέτησε μετά την "κωλοτούμπα" του 2015 δεν βγαίνει. Έτσι μετά την αποτυχία του σχεδίου εκβίασης με Grexit στο πρώτο εξάμηνο του 2015, θα έχουμε και την αποτυχία με τη βούλα του σχεδίου τρίτο μνημόνιο "φιλολαϊκό", με αριστερό πρόσημο.

Το μόνο όφελος για την πρώτη επιλογή είναι η παράταση της νομής των προνομίων της εξουσίας (μίζες, μισθοί, ρουσφέτια). Η παράταση όμως της σημερινής κατάστασης για μερικούς μήνες το πολύ, θα έχει κατεβάσει τη δημοσκοπική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά. Καμιά κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να σταθεί στην εξουσία με τόσο μικρή κοινωνική αποδοχή και τόσο μεγάλη απόκλιση από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.

Η ρήξη...

Από την άλλη πλευρά η επιλογή της ρήξης δεν είναι διέξοδος στρωμένη με ροδοπέταλα. Σημαίνει παραδοχή της αποτυχίας της στρατηγικής του τρίτου μνημονίου με κοινωνικό πρόσημο. Μια δεύτερη αποτυχία στρατηγικής μετά την αποτυχία του σχεδίου της ρήξης του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Δυο παραδοχές αποτυχημένων στρατηγικών επιλογών εύκολα σηματοδοτεί την πεποίθηση πως υπάρχει πρόβλημα στο βαθύτερο πολιτικό και ιδεολογικό πυρήνα και πως και οποιαδήποτε νέα στρατηγική επιλογή θα είναι δύσκολο να περάσει στην κοινωνία στο μέλλον.

Μοιραία χωρίς στρατηγικές επιλογές που θα οδηγούν σε διέξοδο, η κυβέρνηση επιχειρεί τακτικούς ελιγμούς οι οποίοι έχουν σαν μοναδικό στόχο την εξασφάλιση κάποιων αξιοπρεπών όρων της πολιτικής της παράδοσης.

Το σωσίβιο Φώφη...

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ(ΔΗ.ΣΥ.). Ζητούν σαν αντάλλαγμα την ψήφιση της απλής αναλογικής για να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ κάτι που δεν ελέγχουν ήδη: τους μεταστάντες στο ΣΥΡΙΖΑ παλιούς ψηφοφόρους που καλύπτονται κάτω από την ασαφή ιδεολογική ομπρέλα της κεντροαριστεράς.

Οι στόχοι αυτής της συναλλαγής είναι τρεις:

α) Να αποτρέψουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει προσεχώς βιώσιμη κυβέρνηση, μετατρέποντας την ήττα ΣΥΡΙΖΑ σε παρένθεση Ν.Δ.

β) Να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ρόλο την επόμενη μέρα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

γ) Να εξασφαλίσουν την προστασία από ενδεχόμενες ευθύνες της περιόδου της διακυβέρνησης.

Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το ρεύμα όσων εγκαταλείπουν το ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατη σύναξη των δεινοσαύρων (μόνο ο Άκης απουσίαζε) δεν φαίνεται να συγκινεί. Αν στις επόμενες δημοσκοπήσεις παρατηρηθεί επαναφορά μεταστάντων, θα πρέπει να εκτιμηθεί.

Από την άλλη πλευρά ακόμη και αυτοί που τους περιμένουν με ανοιχτές αγκαλιές είναι πολύ πιθανό να το κάνουν γιατί θέλουν να τους "μαχαιρώσουν" και πρέπει να πλησιάσουν.

Ενώ λαμβάνουν χώρα αυτοί οι ελιγμοί, ελάχιστα ασχολούνται με την κατάσταση στην ιδιωτική οικονομία που τείνει να γίνει εκρηκτική. Αν καταρρεύσει η ιδιωτική οικονομία θα καταρρεύσουν και τα κρατικά έσοδα και δαπάνες.

Μπρος στο στρατηγικό αδιέξοδο η κυβέρνηση περιορίζεται σε τακτικούς ελιγμούς εντυπωσιασμού και όχι ουσίας. Όπως έχουμε ξαναγράψει αντιγράφοντας το Σουν Τζου, τακτικές κινήσεις χωρίς στρατηγική είναι θόρυβος πριν την ήττα.

Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον παρελθόν, είτε τώρα γίνουν οι εκλογές με ρήξη και δημοψήφισμα, είτε σε μερικούς μήνες με τη δεύτερη αξιολόγηση...

kostas.stoupas@capital.gr
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 19, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΣΥΡΙΖΑ: Να ζήσετε να τον θυμόσαστε..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator