Ο Ερντογάν σε ρόλο «τρομοκράτη» απειλεί να βάλει «φωτιά» σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

0Ο Ρ.Τ. Ερντογάν σε ρόλο «τρομοκράτη» απειλεί να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η δικτατορική του στάση στα εσωτερικά της Τουρκίας και τα παιχνίδια στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Συρία και στο Ιράκ προκαλούν τεράστια ανησυχία όχι μόνο στην Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Έφτασε χθες στη Γενεύη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ να πει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως «όταν θέλετε λεφτά μας χρειάζεστε», αναφορικά με το Κυπριακό που λίγο πριν είχε τορπιλίσει η Άγκυρα. Ας πρόσεχε βεβαίως και αυτός γιατί η Τουρκία άδειασε την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών όταν αυτή της έταξε 3 δισ. ευρώ.

Δεν είναι εκεί όμως το θέμα. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν μετά την δήλωση ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν για πάντα στην Κύπρο βγάζει στο Αιγαίο και τον Στόλο σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα «εχθρικό». «Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μία λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα!».

Πρόσθεσε επίσης αναφορικά με τις εγγυήσεις πώς «είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την «Βόρεια» και την «Νότια Κύπρο». Τα είχαμε πει και παλαιότερα».

Με αυτούς ήθελε να διαβουλευτεί την λύση του Κυπριακού ο κ. Αναστασιάδης. Αφού τον εξομοίωσαν με τον ηγέτη του «ψευδοκράτους», τον Μουσταφά Ακιντζί επιβάλλοντας στα ταμπελάκια να μην μπουν τίτλοι παρά ονόματα μετά άρχισαν να ρίχνουν τις βόμβες και να τινάζουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει να σκεφτεί καλά η Κυπριακή πλευρά ποιους έχει συνομιλητές.

Και την ίδια στιγμή, αφού τράβηξε η Τουρκία την… περόνη στη Γενεύη έβαλε και «φωτιά» στο Αιγαίο με αφορμή τη δήλωση του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού ότι η Ελλάδα σκέφτεται να προχωρήσει στην κατοίκηση 28 μικρών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η Άγκυρα άνοιξε απευθείας θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και σε αυστηρό ύφος το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πώς δεν θα δεχθεί «τετελεσμένα σε αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς και ότι αυτά (τα τετελεσμένα) δεν θα προκαλούν νομικά αποτελέσματα. Περιμένουμε από τη γείτονα Ελλάδα να είναι διακριτική, σε αυτό το θέμα που είναι ευαίσθητο για την κυβέρνηση αλλά και την κοινή μας γνώμη».

Και όχι μόνον αυτό, η Τουρκία βγάζει ολόκληρο τον Στόλο της στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου προκειμένου να πραγματοποιήσει τρίμηνη επιχειρησιακή αξιολόγηση. Είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Ήδη οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει την παρουσία του στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας και του Ναυτικού της. Εκτιμάται πώς μπορεί να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Οι χειρισμοί του Ερντογάν είναι επίσης επίφοβοι για εσωτερικούς λόγους, καθώς επιχειρεί να περάσει στην συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να καταστεί πραγματικός σουλτάνος. Έχει μάλιστα περάσει ορισμένα άρθρα σύμφωνα με τα οποία ο Πρόεδρος αναλαμβάνει υπερεξουσίες, μπορεί να συμμετέχει και σε κόμμα και βεβαίως περιορίζει το Κουρδικό κόμμα.

Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να πυροδοτήσουν νέο κύκλο αναταραχών στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, αφού ο φόρος αίματος από τη Συρία και το Ιράκ, αλλά και στις νοτιοανατολικές περιοχές με τους Κούρδους είναι μεγάλος.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν πλέον συμπεριφέρεται ως δικτάτορας στο εσωτερικό της χώρας του και ως «παγκόσμιος τρομοκράτης» και αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στη Δύση και όχι μόνο. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος θα τολμήσει να το βάλει στη θέση του και αν αυτό θα συμβεί πριν μαζί με αυτόν «ανατιναχθεί» ολόκληρη η περιοχή.

Δημοσίευση: Ιανουαρίου 14, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο Ερντογάν σε ρόλο «τρομοκράτη» απειλεί να βάλει «φωτιά» σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator