Σχέδιο εθνικής στρατηγικής διαχείρισης

0


Tου Σπυρίδωνος Τσάλλα

Η έξοδος της Ελλάδας από τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων και της χρεοκοπίας περνά μέσα από τη υλοποίηση στρατηγικών στόχων. Νέες πολιτικές δυνάμεις, συγκροτημένες στο σχήμα «Πολιτειακής Παράταξης» (Ρεπουμπλικανικό κόμμα) μπορούν να οδηγήσουν το σημερινό «αποτυχημένο κράτος» προς απορρόφηση σε ένα σύνολο κρατών που θα λειτουργήσουν ως στρατηγικοί κρίκοι της γεωπολιτικής σταθερότητος.
Ο στόχος αυτός είναι αντίθετος των όσων -ιστορικώς αποδεδειγμένα- πέτυχαν οι συνιστώσες της Δημοκρατικής Παράταξης (κεντροαριστερά-κεντροδεξιά) που κυβέρνησαν ή περιφρούρησαν με την πολιτική συμπεριφορά τους, γι'αυτό και η επίτευξή του δεν αποτελεί αναγκαία εθνική συνθήκη τη συνεργασία σε διακομματικό επίπεδο. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής κατεύθυνσης της χώρας. Μέρος ενός εκ των επιλογών της αποτελεί η ακόλουθη συνδυαστική πολιτική πρόταση.

Εκχώρηση από την Ελλάδα (α) 1,5 τρις ευρώ Γερμανικών οφειλών, και (β) απροσδιορίστου ποσού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην αλλοδαπή, σε κοινοπρακτικό σχήμα διεθνών τραπεζών με βάση, κυρίως, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, με αντάλλαγμα, σε συνεργασία με τη Fed, τα εξής:

1. Αποπληρωμή του συνόλου του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας και των πολιτών της, ύψους 750 δις ευρώ. Το πραγματικό κόστος του κοινοπρακτικού σχήματος θα είναι (μικρό) μέρος αυτού, δεδομένων των χρηματοοικονομικών προϊόντων που θα δημιουργήσουν, των εφαρμοζόμενων τεχνικών αντιστάθμισης, και της ευελιξίας που έχουν εκ φύσεως.

2. Πίστωση λογαριασμού ύψους 200 δις ευρώ στο πρόγραμμα FMS, μέρος του οποίου θα καλυφθεί με την αξία υφιστάμενου εξοπλισμού και την αναβάθμισή του που θα μεταφερθεί στο πλαίσιο Joint Prevention Strategic Platform και το υπόλοιπο για τη συμμετοχή σε υπό ανάπτυξη προγράμματα (F/A-XX, Skunk Works, κα). Το βιομηχανικό κατεστημένο των ΗΠΑ βρίσκει, μέσω αυτής της οδού, μια σημαντική ευκαιρία μόχλευσης των δραστηριοτήτων του σε μια εποχή συρρίκνωσης των υφιστάμενων γραμμών χρηματοδότησης.

3. Χρηματοδότηση της λειτουργίας ενός Nation Building Center, το οποίο θα λειτουργεί ως εργαστήριο μεταφοράς τεχνογνωσίας για την υλοποίηση προγραμμάτων αναδόμησης κρατικών οντοτήτων. Μέσω αυτού του μηχανισμού θα καταστεί εφικτή η μετατροπή του Ελληνικού κρατικού μηχανισμού, με εσωτερικώς δουλεμένες διαδικασίες αντί εξωγενώς επιβαλλόμενων μνημονιακών, σε ένα σύγχρονο εργαλείο εξυπηρέτησης των μητροπολιτικών εθνικών αναγκών. Επιπροσθέτως, αξιωματούχοι από το σύνολο των χωρών που βρίσκονται σε εύθραυστη κατάσταση θα βρουν το πλαίσιο μεταλαμπάδευσης βέλτιστων πρακτικών, στο οποίο θα διαμορφώσουν, σε συνεργασία με τους χρηματοδότες, τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας και τεχνολογικής αναβάθμισης για τις χώρες τους.

Σε αυτό το στρατηγικό πλαίσιο η Ελληνική Δημοκρατία θα έχει επιτύχει την απεμπλοκή όχι μόνο από το άχθος της δημοσιονομικής ακατάσχετης αιμορραγίας αλλά και από την φαυλότητα της επιβράβευσης λειτουργιών αποσάθρωσης της παραγωγικότητας, δομικά χαρακτηριστικά της κεντροαριστεράς. Κυρίως δε, θα έχει μετουσιώσει τις γεωγραφικές της δυνατότητες σε λειτουργικό ζωτικής σημασίας παράγοντα γεωστρατηγικής ισορροπίας.

* Ο Σπυρίδωνας Τσάλλας είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Μηχανικής & Ανάπτυξης
Δημοσιεύτηκε στην εφημ. "Εστία"
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 07, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Σχέδιο εθνικής στρατηγικής διαχείρισης"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator