Ας βάλει τη γραβάτα στη ναφθαλίνη ο Αλέξης

0



Όποιος πέρασε χθες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου θα άκουσε ένα παλιό λαϊκό άσμα από την αγαπημένη του Ανδρέα Παπανδρέου, τη Ρίτα Σακελλαρίου. Στη διαπασών ακουγόταν το τραγούδι «είναι γάτα, είναι γάτα, ο Αλέξης με τη γραβάτα» και το τραγουδούσαν ο Τσίπρας, ο Τζανακόπουλος, ο Μιχόπουλος και ο Παππάς.

Μετά από την... εθνική επιτυχία της απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να βάλει κόκκινη γραβάτα και να γυρίζει σε όλη την Ελλάδα φωνάζοντας «έλυσα το πρόβλημα του χρέους».

Θα μπορούσε να βάλει τη γραβάτα που του έδωσε ο φίλος του ο Ματέο, όμως, κι αυτός πάει, μας άφησε χρόνους.

Ματαίως όμως θα προσπαθήσει να μας πείσει για την τεράστια επιτυχία του Τσακαλώτου. Τα δεδομένα από το Eurogroup, χωρίς ίχνος μεμψιμοιρίας και μικροπρέπειας είναι τα εξής κι ας αφήσει το Μαξίμου τα πανηγύρια γιατί είναι το ίδιο για τα πανηγύρια.

1. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν για το χρέος ήταν αυτά που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο και τίποτε καλύτερο δεν δόθηκε.

2. Τα μέτρα αυτά δίνουν βραχυπρόθεσμη ανάσα και μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις για μετά το 2018, ούτε καν μετά τις γερμανικές εκλογές. Έγινε δηλαδή το χατίρι του Σόιμπλε και η όποια λύση για το χρέος μετατίθεται και με άγνωστο αυτή τη στιγμή τον τρόπο που θα γίνει μια οριστική ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση ξεχνάμε το κούρεμα δια παντός.

3. Η αλήθεια είναι ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορούν να αποτελέσουν σήμα στις αγορές για να μας δουν με καλύτερο μάτι. Ίσως πάλι να μπορέσουμε να μπούμε και στο πρόγραμμα του Ντράγκι, αλλά υπό προϋποθέσεις. Όμως, τα πάντα εξαρτώνται από άλλους παράγοντες, όπως π.χ. τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και του χρέους, κάτι που όμως δεν το βλέπουμε υπό τις παρούσες συνθήκες.

4. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει αλλά κάνει τουμπεκί για τα μέτρα που ζήτησε επιτακτικά το Eurogroup. Ζητά νέες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις και σύσταση του Υπερταμείου έως το τέλος του Ιανουαρίου. Αυτά είναι τα μέτρα για να κλείσει η συμφωνία για την αξιολόγηση και για τα βραχυπρόθεσμα. Για τα υπόλοιπα έπονται άλλα.

5. Οι δανειστές επιμένουν στη λογική των πλεονασμάτων 3,5%, παρ' ότι η κυβέρνηση και η Ελλάδα γενικά ήλπιζε σε μείωσή τους. Ο Σόιμπλε πέρασε την άποψή του και δεν αποκλείεται να απαιτήσουν πλεονάσματα 3,5% για 3, 5 ή και 10 χρόνια όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ. Αυτό είναι όπως αντιλαμβανόμαστε αδύνατον και κρύβει μέτρα. Περιστολή δημόσιων δαπανών όπως μειώσεις στις συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο και άλλα πολλά δύσκολα. Αυτά τα κρύβει η κυβέρνηση από τους πανηγυρισμούς.

6. Όποιος διαβάσει τη δήλωση του Τσακαλώτου αντιλαμβάνεται ότι το Eurogroup δεν ήταν καλό. Ο υπουργός λέει ότι οι δανειστές θα πρέπει να αποφασίζουν βλέποντας και τις κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις. Ήτοι, προαναγγέλλει και επίσημα εκλογές σε περίπτωση που η αξιολόγηση δεν κλείσει γιατί θα ζητηθούν κι άλλα μέτρα που δεν αντέχει η κυβέρνηση.

7. Τέλος, όχι όμως ασήμαντο, το γεγονός ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι στον αέρα ακριβώς γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των πλεονασμάτων. Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό όπως κάποιοι μπορεί να πιστεύουν.

Συμπέρασμα: Ας βάλει τη γραβάτα στη ναφθαλίνη ο Αλέξης. Η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της και σίγουρα οι επικοινωνιακοί χειρισμοί ενός ακόμη ναυαγίου δεν είναι ό,τι καλύτερο. Άλλωστε, στην κατάσταση που βρισκόμαστε η κυβέρνηση Τσίπρα μας έφερε και τώρα τρέχουμε να παρακαλέσουμε τον Σόιμπλε να μην μας τσακίσει άλλο.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 08, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ας βάλει τη γραβάτα στη ναφθαλίνη ο Αλέξης"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator