ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ "H ΚΟΥΒΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ";

0


Eπειδή έχω το χούι να εκνευρίζομαι όταν βλέπω να κυκλοφορεί μια είδηση ως αληθινή, με κύριο αποδεικτικό στοιχείο ότι γενικώς φαίνεται να την πιστεύουν κάποιοι γνωστοί μας και ως εξ αυτού να την αναπαράγουν, παπαγαλίζοντας, ακόμη περισσότεροι, έκατσα και έψαξα λιγάκι την τελευταία ελληνική διαδικτυακή καραμέλα, ότι "η Κούβα έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο".

Οι ελάχιστες αναφορές που βρήκα να υποστηρίζουν αυτή τη θέση ήταν σε κάποια ελληνικά μπλογκς (ίσως υπάρχουν και κουβανέζικα, αλλά δεν κοίταξα ομολογώ) όπου ψάχνεις ματαίως να βρεις ένα λινκ σε διεθνή οργανισμό που να στηρίζει τον ισχυρισμό. Συνήθως τα μπλογκς μας αλληλοτσιτάρονται, ή λένε ότι "το είπε ο τάδε οργανισμός" αλλά μετά ματαίως εσύ ψάχνεις να βρεις, σε διεθνή σελίδα, και του ιδίου οργανισμού, να το είπε.

Στους δύο γενικά θεωρούμενους πιο αξιόπιστους δείκτες, του ΟECD (Pisa) και του Word Economic Forum, η Κούβα απλώς δεν εμφανίζεται, όπως όσες χώρες έχουν αρνηθεί να δώσουν στοιχεία. (Αυτό κομμάτι περίεργο μου φαίνεται για μια χώρα με τέτοια επιτεύγματα, όχι;) Σε αρκετές άλλες λίστες που έψαξα, δεν τη βρήκα, ή πάντως δεν τη βρήκα στις πρώτες θέσεις που υπήρχαν δημοσιευμένες. Η μόνη λίστα που εμφανίζει την Κούβα, από όσες βρήκα, είναι μια των Ηνωμένων Εθνών, που έχει την Κούβα στη θέση 44, αλλά με καθαρά αριθμητικούς/στατιστικούς δείκτες, εξόδων, πληθυσμού, κλπ.

Η ουσία είναι ότι δε βρήκα την Κούβα σε καμία λίστα όπου η αξιολόγηση να γίνεται με εξετάσεις που πρέπει να δώσουν οι μαθητές των σχολείων, δηλαδή το μόνο αξιόπιστο κριτήριο.

Μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, λοιπόν, καταλήγω ότι η Κούβα έχει το καλύτερο σχολικό σύστημα στον κόσμο με την ίδια έννοια που έχουμε και εμείς τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Δηλαδή έτσι είναι γιατί έτσι μας αρέσει, και αφού αρνούμαστε διεθνή αξιολόγηση μπορούμε να συνεχίζουμε να το πιστεύουμε, εμείς και όποιοι άλλοι θέλουν.

Χωρίς εξετάσεις όλοι δικαιούνται να ισχυρίζονται ότι το παιδάκι τους είναι το πιο έξυπνο του κόσμου και τα κεφτεδάκια της μαμάς τους τα νοστιμότερα.

Δημοσίευση: Νοεμβρίου 30, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ "H ΚΟΥΒΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ";"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator