Οι περιπέτειες της Ντόρας της... εξερευνήτριας στο ΥΠΕΞ και άλλες ιστορίες

0



Τον παλιό, καλό καιρό, που λένε στα παραμύθια, και συγκεκριμένα το 2006, οπότε, μετά τους χλιδάτους Ολυμπιακούς Αγώνες, “λεφτά υπήρχαν”, που θα' λεγε κι ο Πάγκαλος, ένα μεγάλο καραβάνι ξεκίνησε από την Αθήνα για να πάει στη Νέα Υόρκη. Επικεφαλής του ήταν η τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Θα αναρωτιέται κανείς, βέβαια, τι γύρευαν 120 (!) άτομα στην ελληνική αντιπροσωπεία που μετέβαινε τότε για να παρακολουθήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Προφανώς, θα έχυσαν πολύ ιδρώτα συμμετέχοντας στις εργασίες της. Πολύ περισσότερο, θα διερωτάτο ο καθένας πως είναι δυνατόν η αντιπροσωπεία των δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών της Γερμανίας στην ίδια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να έχει 136 μέλη και η δική μας, της Ελλάδας των δέκα εκατομμυρίων, να έχει 120. Εξίσου ενδιαφέρον έχει να διευκρινιστεί, τι γύρευε εκεί μέσα μια ολόκληρη “στρατιά” από Έλληνες βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Πάνος Καμμένος, που τότε (σήμερα;), ως γνωστόν, διατηρούσε στενότατες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Επιπλέον, γιατί έπρεπε να πάρει μαζί της μια σειρά από συγγενείς της η κ.Ντόρα Μπακογιάννη, ως “συμβούλους” της; Τέλος, και ιδιαιτέρως σημαντικό: Ποιος πλήρωσε τα έξοδα αυτού του ταξιδιού (και, βεβαίως, πολλών άλλων, αντίστοιχων) και πόσο κόστισε το “μαλλί”; Με έναν μπακάλικο υπολογισμό, πρέπει να κόστισε άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Άραγε, ήταν κονδύλια του ΥΠΕΞ, της Βουλής, άλλων κρατικών υπηρεσιών, όλων μαζί;

Παραθέτουμε το παραπάνω διαφωτιστικό γεγονός της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Οκτώβριο του 2006, απλά για να δείξουμε τις -μετριοπαθώς χαρακτηριζόμενες- υπερβολές, εκείνη την χλιδάτη περίοδο. Υπερβολές, όμως, που οδήγησαν τη χώρα, στην άθλια κατάσταση που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός, ο οποίος άλλωστε καλείται να πληρώσει το μάρμαρο. Θυμίζουμε, επίσης, αυτές τις “υπερβολές” και για να μην επαναληφθούν. Διότι, δυστυχώς, τα πρόσωπα, τα οποία ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση έχουν ονοματεπώνυμο, και προέρχονται από συγκεκριμένα πολιτικά “τζάκια” εκείνης της εποχής. Και η κ.Ντόρα Μπακογιάννη είναι μια από αυτούς που αντιπροσωπεύει ακριβώς την εποχή της ... “υπερβολής”. Για να μην την αδικούμε, δεν είναι η μόνη. Στρατιά ολόκληρη μπορεί να στοιχηθεί πίσω της. Ωστόσο, η άλλοτε υπουργός Εξωτερικών και πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ, ξεπερνούσε τα ... στενά όρια της “υπερβολής”, με αποτέλεσμα συχνά να την χαρακτηρίζουν ως συνώνυμο της “οικογενειοκρατίας”.

Διότι, θα πει κανείς, μπορεί να της συγχωρεθεί μια μικρή “υπερβολή” να πάρει συγγενείς της στη Νέα Υόρκη, ή ακόμα και το “καραβάνι” των 120, αλλά το να γεμίζει το γραφείο της στο υπουργείο Εξωτερικών με συγγενικά πρόσωπά της, μάλλον ξεπερνάει τα όρια. Αλλά, ας μην περιοριστούμε στους εξ' αίματος. Υπήρχαν, και εκ πολιτικής “συγγενείς”, με κοινή πορεία, δίπλα στην κ.Μπακογιάννη, επί σειρά ετών, από τον Δήμο Αθηναίων, έως το ΥΠΕΞ και μετά. Όπως για παράδειγμα, μια, η οποία ήταν μετακλητή στο υπουργείο Εξωτερικών, και σύμφωνα με τη φημολογία, φρόντιζε κάθε τόσο να εκμεταλλεύεται το Ινστιτούτο Βενετίας, και να μένει στα ακίνητά του σε αυτή την πανέμορφη πόλη, έναντι των ευτελών ποσών των 10-15 ευρώ την ημέρα. Απορίας άξιον είναι, όμως: Δεν την έφταναν τόσα που έπαιρνε στο ΥΠΕΞ τότε;

Στρατιά “συμβούλων” στο ΥΠΕΞ

Επί υπουργίας της κ.Μπακογιάννη στην Βασιλίσσης Σοφίας, υπήρχαν τόσοι πολλοί σύμβουλοί της που αμφιβάλλουμε αν χωρούσαν στο κτίριο του ΥΠΕΞ. Συνολικά, η ίδια, μόνον για στο πολιτικό γραφείο της είχε 51 (!) άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία εξ' αυτών “ειδικοί σύμβουλοι” και “ειδικοί συνεργάτες”. Αρκετοί, επιπλέον, “αποσπασμένοι” και “μετακλητοί”. Να σημειωθεί πως συνολικά, όλοι οι υπόλοιποι υφυπουργοί, γενικές γραμματείες, αναπληρωτές γενικοί γραμματείς, και ειδικές γραμματείες, αριθμούσαν περί τα 64 άτομα. Όχι ότι ήταν λίγα και αυτά, αλλά συγκρίνοντας με το γραφείο της κ.Μπακογιάννη, η διαφορά είναι οφθαλμοφανής. Ενδιαφέρον είναι επίσης, ότι το 2008 (από το 2006 έως το 2009 ήταν υπουργός η πολιτικός) στο υπουργείο Εξωτερικών, για ειδικούς συμβούλους, ειδικούς συνεργάτες, μετακλητούς, αποσπασμένους και ειδικό επιστημονικό προσωπικό, για την πληρωμή τους διατέθηκε το κονδύλι των 984,5 χιλιάδων ευρώ. Κοντά ένα εκατομμύριο ετησίως, δηλαδή, στοίχιζαν όλοι αυτοί. Το 2009, το κονδύλι ανήλθε στις 816, 3 χιλιάδες. Ως γνωστόν, το 2008 είχε ήδη εκδηλωθεί η κρίση και άπαντες ανέμεναν ότι θα πλήξει την Ελλάδα. Αντίθετα, το 2010 το κονδύλι έπεσε κατακόρυφα στις 145 χιλιάδες ευρώ.

Στο γραφείο της στο ΥΠΕΞ, η κ.Μπακογιάννη είχε τον πρώην σύζυγο της κόρης της, Αλεξίας. Βέβαια, τον σύμβουλο αυτόν τον είχε δίπλα της επί σειρά ετών, και όσοι τον ήξεραν κάνουν λόγο για άτομο με ικανότητες. Ως εκ τούτου, δεν μας πέφτει λόγος. Είχε, επιπλέον, και τον γιο της, τον Κώστα Μπακογιάννη, τον οποίον μάλιστα είχε παντού μαζί της, ακόμα και σε ιδιαιτέρως υψηλά ιστάμενες επαφές. Να υποθέσουμε κι εδώ ότι πράγματι ο νεαρός τότε Κώστας Μπακογιάννης άξιζε, και ότι δεν υπήρχε άλλος καλύτερος από αυτόν στην Ελλάδα για τη θέση του κύριου “συμβούλου της υπουργού”. Ας είναι. Την ερωτική σύντροφο του γιου της από που και έως που την έβαλε “σύμβουλο” στο γραφείο της; Μπορεί η κοπέλα βέβαια, να είχε τα κατάλληλα πτυχία -λέμε εμείς- και να άξιζε και αυτή. Άραγε, αυτό ήταν το κριτήριο της κ.Μπακογιάννη ή η βαθιά ριζωμένη νοοτροπία της οικογενειοκρατίας, και του να πληρώνουν τα κορόϊδα, οι φορολογούμενοι πολίτες, τις επιλογές της;

Κατά τα λοιπά, στις λίστες των “συμβούλων” της, μπορούμε να διακρίνουμε έναν παλαιότερο “επιστημονικό συνεργάτη” της Βουλής αλλά και “τοποτηρητή” της “οικογενείας” στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών, “άνθρωπο της Ντόρας στα social media”, ο οποίος λέγεται ότι είναι στενός φίλος του Κώστα Μπακογιάννη, ένα πρόσωπο το οποίο σήμερα έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στο κανάλι που θέλει να φτιάξει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, έναν στενό πολιτικό φίλο της Ντόρας Μπακογιάννη, ο οποίος στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πήρε υπεύθυνο πόστο σε νοσοκομείο, και αρκετές άλλες “ενδιαφέρουσες” περιπτώσεις. Αρκετές εξ' αυτών, και στη σημερινή ΝΔ κατέχουν υψηλά οφίτσια.

Ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, βέβαια, επανειλημμένως έχει καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιον τον Τσίπρα για οικογενειοκρατικές επιλογές. Και ορθώς έχει πράξει. Δυστυχώς, όμως, για τη Νέα Δημοκρατία, και γενικότερα για τα πολιτικά τζάκια της χώρας, κοινή πεποίθηση στην κοινωνία είναι ότι οι Συριζαίοι, μπορεί να διαφθείρονται ταχέως από το σύστημα της εξουσίας, αλλά δεν παύουν να φαντάζουν ως νηπιαγωγείο μπροστά στο “σύστημα” που στήθηκε και γιγαντώθηκε τα τελευταία σαράντα χρόνια. Το σύστημα που ευθύνεται για την καταστροφή της χώρας. Ως εκ τούτου, ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και κάθε άλλος πολιτικός που επιδιώκει να διεκδικήσει υψηλά οφίτσια, για να σταθεί και να προχωρήσει, πρέπει να διαρρήξει τις σχέσεις του με το παλαιό σύστημα. Και κυρίως να απογαλακτιστεί από τον θεσμό της “οικογενειοκρατίας”.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 18, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οι περιπέτειες της Ντόρας της... εξερευνήτριας στο ΥΠΕΞ και άλλες ιστορίες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator