Σοβαρά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή από την δακοπροσβολή (Πρόταση για συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο)

0Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφέρειάς μας εξαιτίας της έντονης δακοπροσβολής με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.
Ήδη πολλοί αναγκάστηκαν να συγκομίσουν πρόωρα την παραγωγή και οι διαπιστώσεις τους είναι απογοητευτικές για τη φετινή χρονιά. Εκτιμούν μάλιστα ότι η ζημιά του δάκου σε συνδυασμό με τις άλλες ασθένειες (γλοιοσπόριο-κερκόσπορα), αγγίζουν το 50% σε πολλές περιοχές. Παράλληλα οι πρώτες εκθλίψεις ελαιόκαρπου καταγράφουν ελαιόλαδο με αυξημένη οξύτητα.
Επειδή το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, με μεγάλες επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών και στην τοπική μας οικονομία γενικότερα
Επειδή εκτός από την πραγματικά ευνοϊκή χρονιά (ήπιο χειμώνα-παρατεταμένη υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία) που δημιούργησαν οι ιδανικές συνθήκες εξέλιξης του εντόμου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν την επιτυχία του προγράμματος, όπως:
1. Οι συνεχείς περικοπές των πιστώσεων από το 2010
2. Η μείωση του προσωπικού
3. Η μεγάλη γραφειοκρατία που συντελεί στην καθυστέρηση της εφαρμογής του προγράμματος με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η πρώτη ΄΄θεμελιωτική΄΄ γενιά του δάκου
Επειδή τον αριθμό των ψεκασμών σε κάθε περιοχή επιβάλλει η βιολογία του εντόμου και όχι το ύψος των πιστώσεων
Επειδή η προστασία της ελαιοπαραγωγής από το δάκο, ιδιαίτερα στην Μεσσηνία, εξασφαλίζει την πιστοποίηση του ως Π.Ο.Π. ελαιόλαδο
Θεωρώ ότι πρέπει το σοβαρό αυτό θέμα να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016.
Σκοπός είναι να γίνει αναλυτική συζήτηση, να αναζητηθούν τα αίτια και να βγουν τα σωστά συμπεράσματα, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα στο μέλλον.
Παράλληλα να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις των παραγωγών, γιατί η ζημιά από την δακοπροσβολή διαδέχθηκε τις ζημιές από την μειωμένη καρπόδεση και πρόσφατα από την κακοκαιρία (χαλάζι, ανεμοθύελλα κλπ).

Καλαμάτα 11-11-2016
Ο επικεφαλής της Παράταξης

Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης  ΠΕ Μεσσηνίας

Δημοσίευση: Νοεμβρίου 11, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Σοβαρά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή από την δακοπροσβολή (Πρόταση για συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator