Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!

0Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Τίτλος ενός από τα πιό σημαντικά έργα του νομπελίστα Ντάριο Φο, που έφυγε μόλις προχθές.
Όπως είχε πεί ό ίδιος ο συγγραφέας για το έργο του:

"Μ΄ αυτό το έργο, θέλουμε να διηγηθούμε την ιστορία δύο οικογενειών, εργατικών ανθρώπων, που αγωνίζονται με μοναδικό τους όπλο την ανυπακοή σαν πολίτες, κόντρα στηνπαράλογη, σημερινή κοινωνία.. Όταν το γράφαμε στα 1975, οι προβλέψεις μας φαινόντουσαν αερολογίες… Σήμερα η πραγματικότητα όχι μόνο τις επαλήθευσε αλλά και τις ξεπέρασε σ’ένα μεγάλο βαθμό…" Το "Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!" είναι μιά ανατρεπτική σάτιρα που μας μιλά για την επανάσταση των απλών ανθρώπων, των εργατών,που όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στο απροχώρητο, όταν μαζικές απολύσεις ή μειώσεις ωραρίου και αμοιβών έχουν γίνει καθημερινές και η ζωή έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ, ο ένας μετά τον άλλο, οι ήρωες του έργου υψώνουνε το ανάστημα και τη φωνή διαμαρτυρίας τους.

Εν τω μεταξύ αυτές τις μέρες στο "θέατρο" Tae Kwon Do παίζεται μιά άλλη παράσταση, του παραλόγου κι αυτή, που έχει τίτλο "Συνέδριο ΤΣΥΡΙΖΑ", και υπότιτλο "Σας πηδάω και δεν πληρώνω!".

Εκεί ο πρωταγωνιστής, ένας σαλτιμπάγκος που σαν να ξεπήδησε μέσα από ένα μεσαιωνικό μπουλούκι γελωτοποιών, ή μέσα από την όπερα μπούφα, επιμένει στις χιλιοειπωμένες του μπαρούφες για να καταλήγει συνεχώς στο εντελώς μπουφόνικο:

"Δεν κάνουμε βήμα πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει!" Είναι η στιγμή που έρχονται όλα τα βραβεία νόμπελ υποκριτικής και ψευτιάς και σωριάζονται από μόνα τους στα πόδια του.
Οι θεατές, ισάξιοι του έργου και του θεάματος, ποδοκροτούν και ουρλιάζουν από ενθουσιασμό, καθιστοί όμως στις καρέκλες τους, γιατίγι αυτές τις καρέκλες γίνονται όλα, και πως μπορείς να τις εγκαταλήψει κανείς έστω για δευτερόλεπτα, έστω και για να επευφημίσει τον μέγα Σαλτιμπάγκο;

Τρείς μέρες θα κρατήσει το έργο.
Τρείς μέρες θα ξεσκίζουν κάθε έννοια λογικής, παραλόγου, και ηθικής.
Τρείς μέρες το "ηθικό πλεονέκτημα" θα βγαίνει στο σφυρί και θα εκπλειστηριάζεται η παρθενιά του.
Τρείς μέρες ο κ@λος της μαϊμούς θα φαίνεται γιατί ανέβηκε ψηλά.
Και την τρίτη μέρα ο Σαλτιμπάγκος θ' αναπαυθεί στις δάφνες του.

Να δούμε πόσες μέρες θα χρειαστεί ο λαός, για να ανεβάσει το έργο του μακαρίτη πιά Φο.
Λογικά, πρέπει να βρίσκεται στις πρόβες!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 06, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

ΜΟΡΕΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator